Între noi e doar mîncarea

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Între noi e doar mîncarea jpeg

ÔŚĆ Eat me, dramaturgia: Alexandra Felseghi, regia: Adina Laza╠ćr. Cu: Irina-Maria Barbir, Diana Buluga, Emanuel Cifor, Sergiu Dit╠Ža╠ć. Produca╠ćtor: Create.Act.Enjoy. 

Aten┼úi la fenomenele lumii contemporane, arti┼čtii chestioneaz─â diferite problematici care preocup─â umanitatea. De exemplu, m├«ncarea, un subiect aparent frivol, poate fi investigat─â din mai multe perspective, asociindu-se analizei conven┼úiilor sociale, globaliz─ârii, politicilor economice etc.

├Än Rom├ónia, subiectul a fost pu┼úin tratat ├«n teatru, cu dou─â abord─âri: una prive┼čte normele de frumuse┼úe ├«n societate, cu stigmatizarea celor care s├«nt ├«n afara lor (├«n special persoanele supraponderale), alta vizeaz─â obsesia maladiv─â pentru alimenta┼úia bio ├«n condi┼úiile dezv─âluirilor, obiective sau supralicitate, despre nocivitatea m├«nc─ârii conven┼úionale. Una dintre primele abord─âri ale subiectului a fost realizat─â prin piesa lui Neil LaBute, Fat Pig, montat─â ├«n mai multe variante, unele cu titlul schimbat (spectacolul regizat de Cristi Juncu la Teatrul Act s-a numit XXL), o poveste de dragoste, mai mult atrac┼úie fizic─â ┼či intelectual─â dec├«t iubire propriu-zis─â, ├«ntre un b─ârbat ar─âtos, dup─â standardele societ─â┼úii, ┼či o femeie supraponderal─â. Textul chestiona modul ├«n care conven┼úiile sociale preseaz─â individul s─â li se subordoneze, ├«n caz contrar acesta pierz├«ndu-┼či statutul ├«n societate, dar ┼či mecanismul de producere a acestor tipare de frumuse┼úe, care s├«nt rigide ┼či nu permit abaterea de la norm─â. Stigmatizat─â de societate, rela┼úia de cuplu din Fat Pig se destram─â, cel mai slab ÔÇô b─ârbatul, c─âci el are cel mai mult de pierdut, fiind dezirabil la nivel social ÔÇô cedeaz─â, nu f─âr─â regret. Plasat─â ├«n afara normelor de frumuse┼úe fizic─â, femeia din textul lui Neil LaBute ├«┼či permite s─â nu se conformeze conven┼úiilor nici ├«n alte chestiuni, astfel c─â ea ├«┼či construie┼čte o personalitate liber─â de constr├«ngeri. Ea cap─ât─â identitate, nu reprezint─â doar un corp.

rosencrantz foto ioana ofelia 2 jpg jpeg

Cealalt─â tematic─â, a alimenta┼úiei bio, este abordat─â prin prisma radicalismelor ÔÇô de multe ori absurde, uneori nocive de a dreptul ÔÇô pe care le genereaz─â. Spectacolul scriitoarei Elena Vl─âd─âreanu ┼či al regizorului Robert B─âlan, Identic natural (realizat la ArtHub ├«n Bucure┼čti), face o sintez─â a derapajelor ├«n abordarea strategiei personale privind alimenta┼úia (formularea sun─â pre┼úios, chiar hilar ├«n contextul autohton ÔÇô ┼úar─â cu grad ridicat de s─âr─âcie, ├«n care se consum─â prioritar m├«ncare de calitate redus─â ÔÇô, dar unii pretind c─â au a┼ča ceva). Lectura etichetelor unor produse consumate pe scar─â larg─â, inclusiv de copii (pufule┼úi sau ├«nghe┼úat─â) constituie punctul de pornire: o serie de substan┼úe, dovedit toxice, dar ┼či exploatate ca atare la nivel public, se ├«n┼čir─â frumos ├«n compozi┼úia alimentelor. De aici, spectacolul urm─âre┼čte at├«t non┼čalan┼úa sau ignoran┼úa cu care alimentele conven┼úionale ┼či nocive fac parte din componen┼úa meselor zilnice, c├«t ┼či psihoza alimenta┼úiei s─ân─âtoase, ├«n spatele c─âreia stau, uneori, pericole la fel de mari (situa┼úiile s├«nt chiar hilare c─âci sub denumirea ÔÇ×bioÔÇť, ÔÇ×organicÔÇť, ÔÇ×naturalÔÇť intr─â uneori exact produsele sau mecanismele de ob┼úinere a acestora care se doresc evitate). Demersul creatorilor este de a semnala o nou─â problem─â, par┼úial real─â ┼či par┼úial fabricat─â, care greveaz─â via┼úa contemporan─â ┼či inventarul de atitudini, ac┼úiuni ┼či reac┼úii pe care aceasta o genereaz─â.

Abord─ârile de mai sus se reg─âsesc ├«mpreun─â ├«ntr-un alt spectacol, Eat me, regizat de Adina Laz─âr, produs de compania Create.Act.Enjoy din Cluj ┼či prezentat la Point, ├«n Bucure┼čti, ├«n cadrul microstagiunii de spectacole independente, curatoriate de regizorul Andrei M─âjeri. Pe o structur─â dramaturgic─â fragmentar─â (dramaturgia: Alexandra Felseghi), diferite perspective asupra alimenta┼úiei, de la obsesia m├«nc─ârii, bio sau nu chiar, la cea a imaginii ┼či formei fizice, cu efectul stigmatiz─ârii supraponderalilor, cap─ât─â expresii variate stilistic. Spectacolul este un performance coral care mixeaz─â teatrul cu video ├«n diferite formule absurd-satirice. De exemplu, parodierea nara┼úiunilor ┼či stilisticii telenovelelor folose┼čte ca subiect obsesia pentru imagine, ├«ntr-o intrig─â melodramatic─â, cu dou─â personaje caricaturale, schematice ca structur─â ┼či evolu┼úie, asociind astfel un tip de consum cultural cu un anume fizic. O ├«ntrecere (care are reguli ┼či referin┼úe din diferite sporturi, esen┼úial─â fiind ideea de competi┼úie) se deruleaz─â ├«ntre g─âtitul s─ân─âtos, promovat de Jamie Oliver ┼či fast food-ul reprezentat de clovnul Roland de la McDonaldÔÇÖs (cele c├«teva lacrimi v─ârsate de personajul Jamie Oliver amintesc de campania real─â derulat─â de buc─âtarul britanic ├«n SUA, unde s-a luat la tr├«nt─â cu pasiunea americanilor pentru fast-food ┼či a avut parte de c├«teva momente delicate, inclusiv unul lacrimogen). Un personaj feminin supraponderal ├«nregistreaz─â, la v├«rste diferite, forme variate de stigmatizare public─â, iar lupta sa cu greutatea ├«nregistreaz─â forme diferite de e┼čec. De exemplu, la nou─â ani, este h─âr┼úuit─â la ┼čcoal─â nu doar de colegi, ci ┼či de ├«nv─â┼ú─âtoare. ├Än cazul unui cuplu similar cu cel din piesa lui Neil LaBute, se face o demonstra┼úie ├«ntre ceea ce verbalizeaz─â ┼či ceea ce g├«nde┼čte fiecare, diferen┼úele constituind un inventar de prejudec─â┼úi ┼či cli┼čee privind hrana ┼či corpul. Ideea urm─ârit─â se configureaz─â ├«n jurul conven┼úiei sociale asupra fizicului, a modelului de frumuse┼úe acceptat de societate ┼či a modului ├«n care personajele reu┼česc sau nu s─â ├«┼či accepte devierea de la standard ┼či s─â ├«┼či asume o identitate ├«n afara ┼či ├«n ciuda tiparelor sociale.

Eat me adun─â mai multe direc┼úii de cercetare asupra problematicii alimenta┼úiei, pe care le trateaz─â prin diferite filtre, perspective ┼či stilistici. Personajele au fiecare c├«te o baz─â: supraponderala (Irina-Maria Barbir), femeia perfect─â (Diana Buluga), atletul (Emanuel Cifor), balerinul gay (Sergiu Dit╠Ža╠ć). Astfel, dou─â personaje se ├«ncadreaz─â ├«n tipar ┼či dou─â exced normei, fiecare cu drama ┼či ridicolul s─âu. Adina Laz─âr se folose┼čte ironic de aceste personaje pentru a exemplifica o problematic─â universal─â care se reduce, ├«n final, la asumarea identit─â┼úii. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Ioana Ofelia

Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.