Hop(e)

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Hop(e) jpeg

ÔŚĆ Gala Hop, Edi┼úia a XVII-a, 9-12 septembrie, Costine┼čti. 

Resuscitat─â anul trecut de regizorul Radu Afrim, devenit director artistic, Gala Hop a dovedit c─â formula pe care s-a mizat este viabil─â. Concurs de spectaculozitate ┼či inteligen┼ú─â, Gala a avut o prob─â obligatorie, personificarea unui idol (din teatru, film, desene animate) ┼či una la alegere, nou─â: un personaj trist, reimaginat comic, p─âstr├«nd ├«ns─â textul original sau interpretarea unui monolog (scris de concurent ori de un dramaturg) inspirat de o fotografie aleas─â de Afrim. Au existat, op┼úional, show-uri ├«n afara concursului, pe care concuren┼úii le-au putut oferi, liberi de orice constr├«ngeri.

Ca ┼či anul trecut, Radu Afrim a ┼úinut cu ├«nd├«rjire la partea pragmatic─â a Galei. Juriul a fost ales dintre arti┼čtii care fac lucruri inovatoare: regizoarea Gianina C─ârbunariu, coregrafa Ioana Marchidan, actri┼úa Ana Ularu, regizorul ┼či directorul TIFF Tudor Giurgiu, actorul ┼či directorul Teatrului de comedie George Mih─âi┼ú─â. Invita┼úii ÔÇô directori de teatre, actori, regizori, produc─âtori de film ÔÇô au avut ├«nt├«lniri cu participan┼úii. Tot la capitolul utilitar, Andreea Gavriliu a sus┼úinut un atelier de coregrafie ├«ncheiat cu spectacolul HOP ┼či eu. Toate acestea au f─âcut ca Hop s─â ias─â din bula ├«nchis─â ├«n care s-a compl─âcut mult timp ┼či s─â devin─â o form─â de prezentare pentru tinerii actori ├«ntr-un cadru care le asigure vizibilitate ┼či oportunit─â┼úi de lucru.

Marele Premiu (al─âturi de Premiul publicului) a ajuns la actri┼úa Ada Lupu, o prezen┼ú─â special─â, cu o siluet─â incredibil de fragil─â. A ales fotografia lui Gregory Crewdson Penitent Daughter pe care a creat un scenariu comico-dramatic despre teama de p─ârin┼úi, uimitoare fiind performativitatea actri┼úei care s-a folosit dezinvolt de propriul corp (unii candida┼úi s-au mul┼úumit s─â livreze textul, uit├«nd s─â fie ludici). Silueta sa bizar─â a fost perfect─â pentru Olive Oyl, pe care a interpretat-o cu umor ┼či flexibilitate la proba impus─â, dar ┼či pentru personajul Petit Tom din Feromonii, spectacol participant la sec┼úiunea ÔÇ×GrupÔÇť. Show-ul din afara concursului i-a ar─âtat o alt─â latur─â, aceea de actor-p─âpu┼čar (a absolvit Facultatea de Teatru din Ia┼či, Sec┼úia Arta actorului m├«nuitor de p─âpu┼či ┼či marionete). Actri┼úa a creat personaje din propriul corp (genunchi) ┼či a inventat o modalitate de rela┼úionare ├«ntre dou─â p─âpu┼či, ÔÇ×construiteÔÇť din gambele sale.

O alt─â revela┼úie a fost Ana Maria Bercu, desemnat─â cea mai bun─â actri┼ú─â. Cu un talent muzical de excep┼úie (pian ┼či voce), ea practic─â o form─â de autoironie voioas─â. I-a g─âsit Ninei Zarecinaia partea banal─â, o femeie simpl─â, u┼čor nemanierat─â, resemnat─â f─âr─â tragism. Figura extrem de expresiv─â ┼či vocea i-au fost de mare folos. Apari┼úia ei la proba impus─â a fost spectaculoas─â, c─âci silueta sa longilin─â a devenit greoaie datorit─â unui costum special, fa┼úa ┼či m├«inile i-au fost colorate, iar Ana Maria Bercu s-a transformat ├«ntr-o Ella Fitzgerald bonom─â. ├Än show-ul din afara concursului ┼či-a demonstrat umorul ┼či calit─â┼úile muzicale ├«mpreun─â cu ┼×tefan Huluba, o altfel de revela┼úie. Huluba este un actor cunoscut ├«n teatrul independent, dar nu ┼či-a ar─âtat p├«n─â acum poten┼úialul de spectaculozitate. A f─âcut aici un show queer, cu un personaj-div─â (drag queen). Huluba ┼či Bercu au brodat, pe un concert de roman┼úe, o improviza┼úie care le dezvolta rela┼úia, c├«nd amoroas─â, c├«nd competitiv─â, ├«n care momentele solo s-au ├«mp─âr┼úit ├«ntre stand-up-ul lui ┼či muzica ei, ambele (auto)ironice.

Cel mai bun actor a fost declarat Andrei Ciopec, un showman bonom, delicios cu accentul s─âu moldovenesc. Folosind fotografia Crabs Skinningrove a lui Chris Killip, Ciopec a imaginat monologul unui muncitor a c─ârui iubit─â e actri┼ú─â ┼či a revelat astfel diferen┼úele de g├«ndire dintre ei. Limbajul ┼či atitudinea justific─â numele personajului: Dorel. Personificarea lui Nicolae Furdui Iancu la proba impus─â a fost perfect─â pentru stilul actorului, dezv─âluit pe larg ├«ntr-un show ├«n afara concursului, ├«n care a mixat stand-up cu magie.

Premiul special al juriului ajunge la Alexandru Apostol, care a reu┼čit un Andrei Prozorov furios, comic ├«n neputin┼úa sa, ┼či o foarte bun─â parodie a lui Iggy Pop. De altfel, ├«n zona personific─ârilor au fost mai multe personaje bine f─âcute. De exemplu, o Marina Abramovic c─âreia Alina Su─âr─â┼čan i-a parodiat excelent pre┼úiozit─â┼úile artistice din The Artist is Present, prin apari┼úia ├«n celebra rochie ro┼čie, dar cu role ┼či cu scurte c─âderi ÔÇ×artisticeÔÇť care cer┼česc aplauze. Mai mult, Marina accept─â provocarea Ice Bucket pentru a ob┼úine bani pentru art─â (apropo de str├«ngerea de fonduri ini┼úiat─â de Marina Abramovic Institute). Oana Cristina Pu┼čcatu a identificat comic stereotipiile muzicale ┼či coregrafice ale lui ┼×tefan B─ânic─â Jr., Smaranda Nicolau a fost delicat─â ├«n Bj├Ârk, Ioan Alexandru Savu a fost un Robert Downey Jr. haios ┼či isteric (pentru care a primit Premiul publicului). Un loc special ├«l ocup─â R├ęka Sz├ísz, care a personificat-o viabil pe Edith Piaf cu ajutorul machiajului realizat de Vlad B├«rzanu, schimb├«ndu-┼či complet fizionomia. La individual, R├ęka Sz├ísz a evoluat comic pe un text de Csaba Sz├ękely, inspirat de fotografia Penitent Daughter (actri┼úa a mai lucrat cu dramaturgul la prima variant─â a Florilor de min─â, ├«n 2011). Frumoas─â ┼či expresiv─â, R├ęka Sz├ísz a ob┼úinut participarea la Proiectul ÔÇ×10 pentru film 2015ÔÇť, ocazie pentru directorul TIFF, Tudor Giurgiu, s─â anun┼úe c─â ├«n fiecare an, un actor din cei zece va fi ales de la Hop.

Sec┼úiunea ÔÇ×GrupÔÇť a fost c├«┼čtigat─â de Paravan, dou─â telefoane (care a primit ┼či Premiul publicului), scenariul ┼či regia Matei Lucaci-Grunberg, care parodiaz─â cu umor repeti┼úia unui spectacol creat din interpret─âri comice ale scenelor de dou─â personaje: cuplurile Veta ÔÇô Chiriac, Romeo ÔÇô Julieta, Ma┼ča ÔÇô Medvedenko, Domnul ┼či Doamna Smith / Martin. Un show reconfortant ┼či inventiv, care nu a avut concuren┼ú─â (foarte slab─â participarea la ÔÇ×GrupÔÇť). Octavian Costin a ob┼úinut, pentru rolul din acest spectacol, Premiul pentru prestan┼ú─â ┼či rostire scenic─â, acordat de actri┼úa Dorina Laz─âr.

Ar mai fi de remarcat prezen┼úa revigorant─â a Ruxandrei Maniu, c├«┼čtig─âtoarea Marelui premiu Hop 2013, care, ├«mpreun─â cu Aida Avieri┼úei (Premiul pentru cea mai bun─â actri┼ú─â, Hop 2013), a intervenit ├«n show-ul din afara concursului realizat de Ioana Manciu (din p─âcate, viciat de o problem─â tehnic─â). Ruxandra ┼či Aida au fost variante de Nina Zarecinaia mixate cu Arkadine, dar partea leului i-a revenit celei dint├«i, actri┼ú─â puternic─â, de mare for┼ú─â ┼či delicios umor, tipul de artist care ÔÇ×├«nghiteÔÇť scena.

Gala Hop a devenit proiectul de succes al UNITER-ului. Elaborat─â de cel mai provocator regizor rom├ón ┼či administrat─â de o echip─â hot─âr├«t─â condus─â de Doina Lupu, Gala este o gur─â de aer proasp─ât printre at├«tea evenimente cu morg─â ┼či preten┼úii. Exact de asta are nevoie teatrul autohton.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: A. Bulboac─â, M. ┼×tef─ânescu

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.