Fabuloasa viaţă a femeilor în Epoca de Aur

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 758 din 30 august ÔÇô 5 septembrie 2018
Fabuloasa viaţă a femeilor în Epoca de Aur jpeg

ÔŚĆ ├Än umbra marelui plan, regia & dramaturgia: Catinca Dr─âg─ânescu. Scenografie: Anda Pop. Asisten╚Ť─â creativ─â: Catrinel Bejenariu. Distribu╚Ťie: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Mihai Talo╚Ö. Reactor de crea╚Ťie ╚Öi experiment, Cluj. Program cultural co-finan╚Ťat de AFCN, Prim─âria ╚Öi Consiliul Local Cluj-Napoca ╚Öi UNITER. 

Reactor de crea┼úie ┼či experiment din Cluj este unul dintre cei mai activi actan┼úi din teatrul independent. Produc─âtor de spectacole, posesor de spa┼úiu de joc, organizator de programe teatrale ┼či de educa┼úie cultural─â, Reactor a fost creat de actori clujeni imediat dup─â absolvirea facult─â┼úii (Oana Mardare ┼či Doru Talo┼č conduc, muncesc ┼či r─âspund de existen┼úa sa) ca un loc ├«n care tinerii arti┼čti s─â-┼či poat─â exprima, experimenta, dezvolta ┼či cizela interesele ┼či aptitudinile artistice. ├Än timp, datorit─â unei prezen┼úe active ÔÇô generat─â de un efort uria┼č pentru ob┼úinerea fondurilor, provenite din finan┼ú─âri nerambursabile, majoritar de la AFCN, ┼či pentru gestionarea administrativ─â a proiectelor finan┼úate ÔÇô, sesizabil─â la nivel na┼úional, Reactor a devenit un juc─âtor important pe scena independent─â, reu┼čind s─â se dezvolte artistic, at├«t la nivelul construc┼úiei spectacolelor (datorit─â regizorilor invita┼úi, tineri, dar cu experien┼ú─â de scen─â), c├«t ┼či la nivel actoricesc.

Unul dintre spectacolele lor recente, ├Än umbra marelui plan (selec┼úionat ├«n Festivalul Na┼úional de Teatru 2018), este un exemplu de show care arat─â maturizarea artistic─â a Reactorului. Creat de regizoarea Catinca Dr─âg─ânescu, spectacolul investigheaz─â perioada comunist─â din perspectiva genera┼úiilor care nu au cunoscut-o direct, dar care simt nevoia de a explora trecutul pentru a ├«n┼úelege prezentul. Spectacolul este o saga de familie ├«ntins─â pe trei genera┼úii, prezentat─â din punctul de vedere al femeilor, dar ├«n continu─â rela┼úie cu b─ârba┼úii, ai familiei ┼či ai istoriei. C─âci spectacolul (├«n contrast cu documentarele, care alc─âtuiesc majoritatea produc┼úiilor de la Reactor, acesta are un scenariu fic┼úional) vizeaz─â dou─â direc┼úii: pe de o parte, discrepan┼úa ├«ntre retorica oficial─â comunist─â ┼či realitatea individual─â, pe de alt─â parte, o perspectiv─â feminin─â asupra istoriei recente.

Analiza perioadei comuniste, de la instalare la c─âdere, se realizeaz─â printr-o ironic─â ├«n┼čiruire de sloganuri, cuv├«nt─âri (precum cea din 1968 a lui Nicolae Ceau┼čescu, excelent impersonat de Doru Talo┼č), retoric─â stereotip─â pozitivist-revolu┼úionar─â ┼či concepte utopic-aberante (precum ÔÇ×omul nouÔÇť), ba chiar ┼či ┼člag─ârele vremii (cu versurile adaptate, mai mult sau mai pu┼úin inspirat, pentru a ilustra/explica o idee sau un moment istoric), toate caricaturizate prin prelucrarea lor, dramaturgic─â ┼či ludic─â, iar uneori, doar prin simpla lor enun┼úare sau punere ├«n contrast cu o nara┼úiune, astfel ├«nc├«t s─â devin─â vizibile at├«t absurdul ┼či falsitatea acestui discurs oficial, c├«t ┼či capacitatea lui de contaminare. O a doua linie dramaturgic─â vizeaz─â pove┼čti personale (fic┼úionale), ├«n spe┼ú─â, cea unei familii l─ârgite, ai c─ârei membri au origini (┼či viziuni politice) diferite, dar ajung s─â urmeze aproximativ acela┼či traseu ├«n timpul comunismului (uniformizarea existen┼úial─â presupunea ┼či un model de acceptare ┼či nemul┼úumire) pentru a se separa din nou, ├«n preajma anului 1989. Apar aici ┼či cei care ├«┼či pierd idealurile revolu┼úionare ┼či se resemneaz─â sau ├«mbr─â┼úi┼čeaz─â ideologia real─â (ceea ce mi-a amintit de eseul documentar al lui Mihail ┼×i┼čkin, Campanila San Marco, despre Lidia Kocetkova, o doctori┼ú─â participant─â la Revolu┼úia din 1918, condamnat─â ┼či ucis─â chiar de ideologia pe care a propov─âduit-o, dar ┼či de hitul literar al vietnamezului Viet Thanh Nguyen, Simpatizantul), ┼či cei care s├«nt ÔÇ×du┼čmanii poporuluiÔÇť din start ┼či ├«ncearc─â s─â se adapteze unui regim care le este ostil. Spectacolul scaneaz─â modul ├«n care omniprezen┼úa Securit─â┼úii a dus la instaurarea unei ne├«ncrederi generalizate, ├«n condi┼úiile ├«n care pactul cu poli┼úia politic─â putea fi f─âcut de oricine, iar valorile morale (onestitate, loialitate etc.) disp─âruser─â. Sigur, ┼či ├«n capitalism asist─âm la un faliment al moralit─â┼úii, dar numai ideali┼čtii pot crede c─â oponentul r─âului este obligatoriu binele.

A doua direc┼úie pe care o urm─âre┼čte aici Catinca Dr─âg─ânescu, perspectiva feminin─â asupra comunismului, se bazeaz─â pe diferen┼úa dintre rolul alocat femeii ├«n discursul public ┼či realitatea social─â. De la transformarea egalit─â┼úii de gen ├«n uniformizare existen┼úial─â (munci dure, brute, o via┼ú─â standard, urm├«nd aceia┼či pa┼či: serviciu, c─âs─âtorie, copii) p├«n─â la latura ascuns─â ┼či agresiv─â a Puterii (ÔÇ×egalitateaÔÇť presupunea existen┼úa unei ierarhii ├«n care cei din v├«rf aveau privilegii, iar puterea lor devenea, uneori, violent─â) sau la cea explicit abuziv─â (interzicerea avortului a avut o serie de consecin┼úe dramatice: decese, condamn─âri, tr─âd─âri etc.), ├«ntre varianta oficial─â a identit─â┼úii feminine ├«n comunism ┼či realitatea din teren se casc─â o pr─âpastie. ┼×i spectacolul o arat─â printr un slalom continuu ├«ntre sterilitatea caricaturizat─â a discursului public ┼či dramele personale, uneori enun┼úate scurt ┼či sec, ca t─âi┼čul unui cu┼úit, alteori explicitate ├«n (prea) lungi pasaje lirice (poeme urbane). Personalit─â┼úi captive ├«ntr-un model existen┼úial strict ┼či abuziv, agresate ÔÇ×legalÔÇť, femeile au tr─âit vie┼úi rudimentare, la limita supravie┼úuirii. Trei actri┼úe (Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar) au multiple identit─â┼úi scenice ┼či profiluri psihologice, iar singurul actor (Doru Talo┼č) joac─â un prototip masculin, prin defini┼úie abuziv, chiar ┼či c├«nd este nevolnic. ┼×i aici a┼č reveni la ideea de dezvoltare artistic─â a actorilor care joac─â la Reactor (f─âr─â a fi o trup─â angajat─â): ├Än umbra marelui plan este o excelent─â demonstra┼úie de abilit─â┼úi ludice. C─âci a trece rapid dintr-o identitate ├«ntr-alta, din personaj ├«n narator, schimb├«nd registrele din expozitiv ├«n implicat, din dramatic ├«n muzical etc., p─âstr├«nd veridicitatea fiec─ârei st─âri ┼či dinamica spectacolului, presupune o maturitate a mijloacelor de expresie ┼či o siguran┼ú─â ├«n folosirea lor. Iar actorii clujeni exact asta dovedesc ├«n acest spectacol. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Andrei Niculescu

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Floren╚Ťa
Vespasiano n-a f─âcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca aba╚Ťiei din Fiesole, a╚Öa cum avea s─â sus╚Ťin─â. Cosimo a cump─ârat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispari╚Ťie
├Äns─â aceast─â feti╚Ť─â nu reprezint─â, ├«n film, doar tropul copila╚Öului ginga╚Ö care e de ajuns s─â respire pentru a emo╚Ťiona durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
A╚Öa se face c─â cel mai proasp─ât release, Boulder Blues, ├«nregistrat ├«ntre 2020 ╚Öi 2022 ├«n Israel, Marea Britanie, Mexic ╚Öi Germania ÔÇô locurile ├«n care tr─âiesc ast─âzi cei nou─â componen╚Ťi ai grupului ╚Öi muzicienii invita╚Ťi la conceperea noului album ÔÇô, con╚Ťine toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.