Discursurile pietrei

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Discursurile pietrei jpeg

● Sînt Doar O Piatră – Un Lux Pe Care Nu Ni-l putem permite (Cumințenia Pămîntului), acţiune continuă. Concept: Manuel Pelmuș. Cu: Cristina Toma, Maria F. Scaroni. Producător: WASP Studios. Proiect co-finanţat de ICR, AFCN. Proiect comisionat de Festivalul de Artă Europalia 2019, curator Andreea Căpitănescu, pentru expoziţia „Brâncuşi: Sublimarea formei“, la BOZAR, Bruxelles. Parteneri: Muzeul Naţional de Geologie – Bucureşti, Muzeul de Artă Craiova.

În 2016, Manuel Pelmuş crea o acţiune performativă continuă de două ore, Cuminţenia Pămîntului, susţinută de actriţa Cristina Toma în întuneric complet. Statuia lui Brâncuşi, la care titlul face trimitere, era invizibilă, dar audibilă: un text rostit de actriţă in loop reconstituia sculptura la intersecţia discursurilor publice referitoare la ea. Şi discursurile erau multe şi înfocate căci Guvernul Cioloş demarase campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea lucrării, declanşînd o serie de poziţionări contradictorii faţă de acest demers, de imaginea și de rolul lui Brâncuşi în cultura română şi față de statuie în sine. Prezentat în spaţii muzeale, performance-ul investiga obsesiile publice cu tentă naţionalistă, confuzia privind rolul autorităţilor, relaţia cetăţeanului cu arta şi raportarea la un icon al culturii naţionale etc. După cum se ştie, campania a eşuat, atît privind scopul primar, cumpărarea lucrării brâncuşiene, cît şi ca procedură legală, banii donaţi de cetățeni nefiind restituiţi nici pînă acum. Au trecut trei ani, Cuminţenia Pămîntului nu a intrat în proprietatea statului român, Festivalul de Artă Europalia de la Bruxelles are România ca ţară invitată la această ediţie (2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020), iar punctul central al programului este expoziţia „Brâncuşi: Sublimarea formei“, în care este inclusă şi mult disputata Cuminţenia Pămîntului. Adiacent expoziţiei, au fost comisionate șapte performance-uri şi instalaţii performative care îl reinterpretează pe Brâncuşi sau sînt în conexiune cu opera lui (una dintre ele fiind cea a lui Sergiu Matiş, Extinction Room - Hopeless -, despre care artistul a vorbit în octombrie anul trecut într-un interviu din Dilema veche). În această secţiune, Manuel Pelmuş revine la interogarea performativă a Cuminţeniei Pămîntului printr-o nouă acţiune continuă, prezentată la BOZAR, Bruxelles (ultimele prezentări pe 23, 24 şi 25 ianuarie) şi văzută şi în România toamna trecută, în cadrul eXplore festival #4, la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti şi Muzeul de Artă din Craiova.

Sînt Doar O Piatră – Un Lux Pe Care Nu Ni-l putem permite (Cumințenia Pămîntului) este un diptic performativ format din două acţiuni continue, produse simultan în două spaţii, complementare, alternative, disjunctive şi conjunctive în acelaşi timp, care se catalizează una pe alta. Punctele de plecare sînt reprezentate de două lucrări ale lui Brâncuşi, Sculptură pentru orbi (1920, Muzeul de Artă din Philadelphia) şi Cuminţenia Pămîntului (1907, colecţie privată). Prima, o formă ovoidală nonfigurativă, creată de Brâncuşi pentru a fi atinsă, a fi percepută prin tactilitate, este reprezentată aici în lumină, vizibilă, dar tăcută, construită din interogaţii corporale – performează Maria F. Scaroni – care trimit la o serie de practici coregrafice şi reprezentări ale corpului în artă (de la dansurile Trishei Brown la pictura lui Manet, Dejunul pe iarbă), chestionînd evoluţia artei, a perpectivelor asupra corpului. Tactilitatea din conceptul iniţial al lucrării materiale este sublimată, în varianta ei imaterială, în imagine: publicul priveşte o transformare continuă a reprezentării corpului, un perpetuum vizual. Cea de-a doua sculptură, Cuminţenia Pămîntului, este reprezentată în întuneric (la Muzeul de Geologie, întunericul total a fost imposibil de realizat întrucît luminile din vitrinele cu exponate sînt permanent aprinse), este invizibilă, dar audibilă. Cristina Toma reia, practic, performance-ul din 2016, cu un alt text, care schimbă temele iniţiale sau le dezvoltă. Cuminţenia Pămîntului – sculptura imaterială se identifică întîi prin datele fizice, poziţia, postura, simbolurile care i se atribuie tradiţional şi comentariile făcute în timp asupra sa („sînt arhaică, sînt un totem, sînt un monstru“), pentru a-şi apropria apoi alte identităţi, inclusiv pe cele ignorate, marginalizate, negate, ascunse de privirea publică („sînt feministă romă, sînt transgender, sînt postgender“). Astfel, Cuminţenia… îşi asumă noi straturi de „material“ şi capătă semnificaţii fluide. Imaginea statuii, cu tot harnaşamentul de sensuri şi simboluri care se agaţă de ea, se formează în mintea spectatorului (sau în cazul de la Geologie, un pic şi în ochii lui). Şi aici este tot o reprezentare imaterială în continuă transformare, un perpetuum sonor.

2 rosencrantz foto muzeul national de geologie jpg jpeg

Performate simultan, aceste două reprezentări imateriale ale lucrărilor brâncuşiene, una vizuală şi alta sonoră, şi ale arhivei lor de memorii, semnificaţii şi discursuri pe care le conţin, intră în dialog una cu alta. Discursurile pornesc de la lucrările brâncuşiene şi chestionează teme şi subiecte largi din societate. Se produce o comunicare între istorie şi istorii, între naraţiunile care se articulează şi devin dominante, la un moment dat, în artă şi societate, şi cele subterane. Dar ceea ce scot în evidenţă aceste acţiuni paralele despre corp, imagine, atitudine, mentalitate este fluiditatea conceptelor, modul în care ele se schimbă, se transformă în timp, îşi modifică, uneori radical, viziunile. Discursurile sînt subversive, sabotează constant perspectiva oficială, canonică, asupra artei, identităţii, reprezentării, pînă la autoanihilare. „Sînt trecut. Sînt viitor. Nu sînt aici.“

La Bucureşti, asocierea reprezentărilor imateriale ale sculpturilor cu un muzeu care expune „pietre“ a accentuat analiza materialului în raport cu imaterialul, în timp ce la Craiova, unde spaţiul de reprezentare este unul destinat artei, a subliniat deconstrucţia obiectului de artă. Relaţia acestui tip de performance cu muzeul este extrem de importantă: plasate în interiorul unui spaţiu dedicat expunerii obiectelor, cele două reprezentări corporale expun, la rîndul lor, perspectivele istorice, glorificatoare şi demolatoare asupra obiectelor şi evoluţia lor în timp, descoperind potenţialul de captare a schimbărilor sociale, artistice şi de mentalitate pe care obiectele îl au.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: adevarul.ro (sus), Muzeul Național de Geologie (jos)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Banner Gabriela Lucuțar
Întâmplarea stranie de care a avut parte Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: „Familia a crezut că a înviat!”
Gabriela Lucuțar, cea supranumită „Regina Întunericului”, a vorbit despre cea mai stranie întâmplare care s-a petrecut în timpul unei slujbe de înmormântare de care ea s-a ocupat. Scena tragică a explicat-o chiar ea, acum ceva timp, într-o emisiune TV.
Tren iarna cfr calatori FOTO Shutterstock
Traficul feroviar a fost reluat pe toate magistralele din țară după problemele cauzate de ninsoare
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo nefavorabile.
image png
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Candidata USR la funcția de președinte al României, Elena Lasconi, s-a fotografiat alături de fiica ei, Oana, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
explozia rachetei balistice rusesti in ucraina
Americanii spun că Rusia nu a lovit Ucraina cu o rachetă intercontinentală, ci cu una „cu rază medie de acţiune”. Momentul impactului
Rusia a lansat o „rachetă balistică experimentală cu rază medie de acţiune” asupra Ucrainei şi nu o rachetă intercontinentală, a precizat, joi, un înalt responsabil american.
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
Când va fi canonizat „Influencerul lui Dumnezeu”, adolescentul care a murit la doar 15 ani. Anunțul făcut de Papa Francisc
Un adolescent italian, Carlo Acutis, care a murit de leucemie în 2006 la vârsta de 15 ani, supranumit „Influencerul lui Dumnezeu” și care și-a folosit abilitățile informatice pentru a promova credința catolică va deveni primul sfânt din generaţia milenialilor când va fi canonizat, în luna aprilie 20
kaufland jpg
Ce a cumpărat o româncă stabilită în Germania, de la Kaufland, cu mai puțin de 100 de euro: „Toată lumea face...”
O româncă stabilită în Germania a făcut cumpărături în unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri, Kaufland, iar ulterior le-a arătat internauților, prin intermediul unui videoclip publicat pe TikTok, ce a cumpărat cu nici mai mult nici mai puțin de 81.52 de euro.
ucraineni sallvati  Foto Salvamont Maramures jpg
Trei tineri ucraineni, printre care un fost militar rănit în război, recuperaţi de pe munte după ce au trecut în România
Trei cetăţeni ucraineni, cu vârste între 19 şi 21 de ani, care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, au fost recuperați de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră.
MIRCEA SI MIHAELA GEOANA  foto fb jpg
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să