Despre noi, în mai multe feluri

Publicat în Dilema Veche nr. 733 din 8-14 martie 2018
Despre noi, în mai multe feluri jpeg

ÔŚĆ Plex, scenariu bazat pe texte de Eric Bogosian, scenografie: Mihai V─âlu, desene: Mara Stiru. Muzic─â original─â & sound design: Petru Dam╚Öa, coloan─â sonor─â: Andrei Stan & Andrei Dinu. Cu: Andrei Stan, Andrei Dinu. Special Guest: Florin Piersic Jr. Teatrul Municipal Baia Mare. 

Programul lunii februarie la Point ArtHub ├«n Bucure┼čti a inclus c├«teva spectacole independente din provincie, ├«ntr-un demers care s─â produc─â o idee despre ce teme, texte ┼či limbaje artistice ├«i preocup─â pe arti┼čtii tineri din afara Capitalei. Am mai scris despre faptul c─â precaritatea teatrului independent pune probleme de vizibilitate, de prezentare a spectacolelor ├«n alte zone ┼či spa┼úii dec├«t cele ├«n care a fost produs. Arti┼čtii independen┼úi au creat diferite formate de re┼úele prin care se sus┼úin reciproc astfel ├«nc├«t s─â ├«┼či poat─â prezenta fiecare spectacolele la sediile celorlal┼úi. Beneficiul este ├«mp─âr┼úit ├«ntre arti┼čti ┼či spectatori ┼či ┼úine, ├«n primul r├«nd, de multiplicarea discursurilor performative ┼či a publicurilor. ├Än acest sens, programul de la Point, ini┼úiat de regizorul Andrei M─âjeri, a adus ├«nc─â un spa┼úiu ├«n acest demers de vizibilizare a spectacolelor independente, dar a creat ┼či premisele pentru a-┼či atrage public.

Unul dintre spectacolele invitate a fost Plex, o adaptare dup─â textul Sex, Drugs, Rock and Roll de Eric Bogosian, produc┼úie creat─â ini┼úial ├«n zona independent─â ┼či preluat─â ulterior de Teatrul Municipal din Baia Mare. Plex reia unele dintre personajele lui Bogosian ÔÇô textul original cuprinde o serie de monoloage, fiecare al unui personaj marginal, al c─âror discurs descrie o lume bazat─â pe consum ┼či acumulare ├«n care unii dintre ei nu-┼či (mai) g─âsesc locul ÔÇô ┼či le reconfigureaz─â ├«n universul autohton, model├«ndu-le pentru a deveni credibile ┼či a capta caracteristicile locale contemporane. Moderatorul de televiziune care exploateaz─â emo┼úional ┼či f─âr─â discern─âm├«nt drama unei persoane cu dizabilit─â┼úi, ┼úapinarul pasionat de defri┼č─âri, actorul care se confrunt─â cu un public apatic, rockerul ardelean, fost (zice el) dependent de droguri etc.

Pe de o parte, perspectiva r─âm├«ne cea din textul original, dinspre marginali spre lume, adic─â viziunea lor, a celor ├«mpin┼či la marginea comunit─â┼úii, a rata┼úilor, a dec─âzu┼úilor, dar ┼či a celor care joac─â roluri negative ├«n societate f─âr─â a avea con┼čtiin┼úa toxicit─â┼úii lor (de exemplu, moderatorul TV care exploateaz─â suferin┼úa ca divertisment). Identitatea personajelor este adaptat─â la realitatea rom├óneasc─â, dar nu superficial, de form─â, ci prin reimaginarea acestor caractere ├«n contextul local. S├«nt tipologii create de problematica autohton─â, nu personajele lui Bogosian ├«mbr─âcate rom├óne┼čte. Actorii Andrei Dinu ┼či Andrei Stan etaleaz─â un inventar de personaje cu s├«mbure realist ┼či ├«nveli┼č caricatural, ┼či men┼úin un echilibru fragil ├«ntre dram─â ┼či comedie, ating├«nd din c├«nd ├«n c├«nd accente absurde. Personajele defileaz─â pe un catwalk, acompaniate uneori de video (desene ┼či colaje) care le nuan┼úeaz─â sau contextualizeaz─â apari┼úiile.

Pe de alt─â parte, reprezenta┼úia de la Bucure┼čti a intrat ├«n conjunc┼úie cu o alt─â montare a piesei lui Eric Bogosian. Concret, ├«n Plex exist─â la fiecare reprezenta┼úie c├«te un special guest, un invitat care interpreteaz─â un personaj. La Point, invitatul a fost Florin Piersic Jr., autorul unui spectacol antologic cu textul lui Bogosian, care a intrat ├«n istoria teatrului rom├ónesc. Creat ├«n 2002 la Teatrul Luni de la Green Hours, acela a fost primul spectacol independent premiat de -UNITER. Piersic Jr. f─âcea o demonstra┼úie de actorie inteligent─â, cu multiple nuan┼úe, livr├«nd ipostaze ale marginalilor care pozeaz─â ├«n eroi, ├«ntr-un sistem care valorizeaz─â profitul ├«n dauna umanului. Show-ul a fost un adev─ârat tur de for┼ú─â actoriceasc─â, oric├«t de lemnoas─â ar p─ârea acum expresia. Prezen┼úa lui ├«n Plex creeaz─â o situa┼úie de meta-performativitate: ├«n ce mod rela┼úioneaz─â spectacolul din 2002 (varianta lui Piersic Jr. este prima montare a textului lui Bogosian ├«n Rom├ónia, ulterior au existat mai multe spectacole, perspective ┼či structuri performative pentru acest text) cu cel din prezent? Conjunc┼úia dintre ele nu este numai de filia┼úie, de succesiune temporal─â, ci de perspective viabile ┼či diferite (parelele) asupra unui text, este un comentariu critic (analitic, care problematizeaz─â) care genereaz─â noi straturi de interpretare. 

ÔŚĆ Neverland, text: Alexa B─âcanu, regia: Leta Popescu, scenografia: Sz├Âke Zsuzsi, muzica: Boros Csaba. Cu: Raisa An├ę, Laura Mihalache, ╚śtefan Mura, P├íl Em├Âke. Teatrul 3G, T├«rgu Mure┼č. 

Un alt spectacol din microstagiunea curatoriat─â de Andrei M─âjeri este Neverland, produs de Teatrul 3G din T├«rgu Mure┼č. Textul Alexei B─âcanu recompune istoria personal─â a patru personaje care se ├«nt├«lnesc ├«n ziua nun┼úii lor (petrecerile de nunt─â s├«nt paralele). Momentul devine punct de reper ├«n nara┼úiunile personale, cronologia fiind invers─â, de la moartea biologic─â la na┼čtere. Contextul este social f─âr─â a fi realist: elemente de influen┼ú─â (educa┼úia, familia, identitatea de gen ┼či sexualitatea, practica religioas─â etc.) asupra vie┼úilor personale alc─âtuiesc un construct (un t─âr├«m de nic─âieri), o realitate sintetizat─â care nu este decriptabil─â la nivel concret. Practic, reperele concrete ÔÇô precum muzica sau filmele la care se face referire ÔÇô nu stabilesc un timp realist ┼či identificabil, ci se acumuleaz─â ├«n acest construct al realit─â┼úii, iar cronologia este strict la nivelul personal al personajelor, nu ┼či la unul obiectiv, al vremurilor. Deci biografiile se configureaz─â din cauza ┼či ├«n jurul acestui construct social c─âruia regizoarea Leta Popescu ├«i g─âse┼čte un echivalent vizual: un inventar de ÔÇ×semneÔÇť ale realit─â┼úii: pantofii ro┼čii, c─âdelni┼úa, instrumentele medicalo-culinare (cu┼úite care seam─ân─â cu bisturie) etc. Actorii func┼úioneaz─â pe dou─â direc┼úii: ludic (livrare de text) ÔÇô cele patru personaje s├«nt ┼či naratori, fiecare pentru sine ┼či pentru ceilal┼úi ÔÇô ┼či performativ (corp, mi┼čcare). Este o dramaturgie care aminte┼čte de piesa lui Ivan V├«r├«paev, Iluzii, f─âr─â s─â aib─â ├«ns─â aceea┼či abilitate de a alc─âtui puzzle-uri biografice. Povestea, ca ┼či spectacolul, se ├«ncheag─â lent ┼či t├«rziu, risc├«nd s─â piard─â spectatorul. Bazat pe o coralitate dramaturgic─â ┼či performativ─â, Neverland este un show expozitiv despre rela┼úia dintre proiec┼úia noastr─â asupra vie┼úii ┼či via┼úa ├«ns─â┼či. 

Oana Stoica este critic de teatru.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.