De opt ori magie

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
De opt ori magie jpeg

● Miracolul de la Cluj, dramaturg: Petro Ionescu, regia: David Schwartz. Cu: Oana Mardare, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Doru Taloș. Muzica: Krisztina Sipos, scenografia: Anda Pop, ilustrații: Lucia Mărneanu, video: Daniel Răduțu. Reactor de creaţie şi experiment, Cluj. Spectacolul face parte din proiectul Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente, finanțat de AFCN, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și UNITER. 

Tumultuoasa perioadă postcomunistă constituie subiectul celor mai recente spectacole create de David Schwartz la Macaz, Bucureşti (’90) şi Reactor de creaţie şi experiment, Cluj (Miracolul de la Cluj). Ambele spectacole încearcă să analizeze un timp bogat în evoluţii sociale, care şi-a pus amprenta pe destinele multora.

Miracolul de la Cluj a fost realizat în cadrul proiectului „Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente“, care cuprinde două spectacole de teatru documentar pornind de la întîmplări semnificative din istoria recentă a României. Primul spectacol a fost cel realizat de Dragoş Muşoiu, M.I.S.A.PĂRUT, care investighează cazul unei yoghine MISA pentru a dezbate modul în care funcţionează stigmatizarea publică şi relaţiile posesive dintre părinţii şi copii. Cele două spectacole au mai multe puncte comune: Muşoiu şi Schwartz pornesc de la fenomene sociale concrete pentru a scana societatea; spectacolele sînt bazate pe documentare, inclusiv interviuri cu participanţi la evenimente; în procesul de lucru au fost implicate integral echipele de creaţie.

Fenomenul Caritas – analizat în Miracolul de la Cluj – a fost un simptom al anilor ’90 şi poate funcţiona ca metaforă pentru convulsia socială a acelor vremuri: promisiunea unui cîştig mare şi ime-diat care ascundea o serie de interese pecuniar-politice. Cînd Caritas a devenit, la scară naţională, un aspirator de bani de la oamenii simpli, bani care erau apoi împărţiţi elitei locale şi naţionale, el avea o structură complexă la care s-au raliat din umbră lideri politici şi religioşi, oameni de afaceri şi din Justiţie. Relaţiile cu protipendada se bazau pe servicii reciproce impuse („îmi dai ca să te las în pace“), ceea ce face din Caritas o organizaţie de tip mafiot asupra căreia patronul Ioan Stoica pierde treptat controlul.

În documentarea spectacolului au intrat, printre altele, autobiografia lui Stoi-ca, interviuri cu cei care au lucrat în sistem şi cu foştii jucători. Perspectivele sînt diverse, dar se remarcă o traiectorie, de la pozitiv la negativ, în descrierea patronului: pe măsură ce jocul capătă amploare, iniţiatorul acestuia devine o figură de-a dreptul mesianică, pentru ca prăbuşirea nu doar să îi anuleze aura, ci şi să îl demonizeze la nivel public. Mitologizarea lui Stoica vine pe fundalul „prăbuşirii idolilor“: dispariţia în 1989 a unui regim politic în care rolurile erau bine fixate – atît la nivelul liderilor oficiali, cît şi al opozanţilor – a lăsat în urmă un gol care a fost umplut de tot felul de icon-uri de moment. Stoica a ocupat vremelnic acest post, eroizarea sa fiind susţinută şi amplificată nu doar de jucătorii anonimi, ci şi de figuri marcante ale timpului: intelectuali, jurnalişti, politicieni, preoţi. Cultul lui Stoica este creat în timp ce în jurul lui se dezvoltă, mai mult sau mai puţin vizibil, o reţea de interese prin care recentului erou naţional i se pretind bani de către puternicii vremii – Oana Mardare, Doru Taloş şi Denisse Moise sînt excelenţi în scena dezvelirii statuii lui Avram Iancu din Cluj, o sinteză a modului în care opera reţeaua, asociind jocului piramidal naţionalismul şi religiozitatea maselor şi inoculînd un sentiment de siguranţă care a şters orice urmă, dacă va fi existat, de gîndire critică. Deconstrucţia imaginii „sanctificate“ a lui Stoica se face prin mărturiile contradictorii ale celor care l-au cunoscut şi prin ridiculizarea glorificării. Biografiei idolului i se adaugă poveştile unora dintre jucători, rezumate la motivaţiile implicării în joc şi la urmările deseori dramatice. De altfel, odată cu prăbuşirea bruscă a jocului, apar şi fisurile în „statuia“ lui Stoica. La nivelul de sus, al elitei vremii, se contabilizează acumulările financiare, manipulările, şantajul şi părăsirea în grabă a corabiei care se scufunda. Jos, printre simplii jucători, se înregistrează pierderile, dramele, chiar tragediile. Este o împărţire care prefigura accentuarea diferenţelor între bogaţi şi săraci în aşa-numita democraţie originală. Capitalismul în forma lui primitivă, haotică, era un mediu perfect pentru dezvoltarea jocurilor piramidale (Caritas a fost cel mai de succes dintre cele aproximativ 300 de jocuri la nivel naţional, iar fenomenul a existat în tot Estul european postcomunist) prin care se exploatau sărăcia, naivitatea, lipsa de informaţie (este relevant că visele de îmbogăţire ale oamenilor simpli se opreau, de exemplu, la cumpărarea unui televizor).

În paralel cu traseul performativ propriu-zis, care urmăreşte biografia lui Stoi-ca – excelent portretizat, în tuşe caricaturale, de Lucia Mărneanu – şi evoluţia Caritasului există şi un alt tip de performativitate, prin recrearea jocului piramidal în laborator, adică în sala de spectacol. Jucătorii provin din public, participă benevol, cu sume din ce în ce mai mari, şi obţin cîştiguri bazate pe „magia“ înmulţirii – oda numărului 8, cu cît se multiplicau depunerile la Caritas, este savuroasă. Desigur, experimentul nu funcţionează la nesfîrşit, demonstrînd nu doar eşecul lui din realitate, ci şi fascinaţia pe care o poate exercita mirajul îmbogăţirii rapide.

Construit brechtian, cu o dramaturgie fragmentară care implică naraţiuni teatralizate, documentare prezentată ca atare, pseudo-joc, muzică live şi desene de Lucia Mărneanu (folosite pentru explicitări/comentarii caricaturale), spectacolul este un construct performativ analitic despre un simptom al schimbării lumilor, căci formele de aşa zis cîştig rapid proliferează în perioadele confuze politic şi sînt un indice al sărăciei. Apariţia tot mai multor săli de jocuri de noroc în ultima vreme pare a indica o nouă etapă de sărăci(r)e, făcînd ca spectacolul lui David Schwartz şi al echipei sale să fie în egală măsură despre prezent şi despre trecutul recent. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Roland Váczi

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Meta Facebook FOTO Shutterstock
Meta, amendată cu 800 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Comisia Europeană a amendat Meta, firma mamă a Facebook, cu 797,72 milioane de euro pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa în beneficiul Facebook Marketplace, transmit Reuters şi DPA.
shutterstock 1882314418 jpg
Destinația de vis unde un Revelion de 5 stele costă cât unul la... Covasna. I se mai spune și „Țara artificiilor” sau „Insula de miere”
Dacă nu ai decis încă unde vei petrece Revelionul și vrei să te bucuri de un început de an cu adevărat spectaculos, ai nevoie de o petrecere în „țara artificiilor”, Malta!
Ciprul a decis să ceară sprijin financiar
UE sprijină, în premieră, achizițiile publice comune pentru apărare, inclusiv în România
Uniunea Europeană face un pas major în întărirea apărării comune, alocând, în premieră, un sprijin financiar semnificativ pentru achizițiile publice în comun în domeniul apărării.
https%3A%2F%2Fwww gandul ro%2Fwp content%2Fuploads%2F2023%2F12%2Fextrageri loto loterie loteria romana foto Alexandra Pandrea25 jpg
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, 5/40 și Super Noroc de joi, 14 noiembrie 2024
Joi, 14 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la extragerile de duminică, 10 noiembrie, Loteria Română a acordat aproximativ 34.000 de câștiguri în valoare totală de peste 2,52 milioane de lei.
Hacker criptomonede bitcoin laptop tastatura furt FOTO Shutterstock
Un expert în criptomonede a fost găsit mort într-un parc, la câteva luni de la răpirea sa
Un crypto-influencer dispărut în urmă cu aproape cinci luni a fost găsit mort într-un parc din Montreal - Canada. Bărbatul fusese răpit, împreună cu trei prieteni, din zona veche a orașului.
politia nu treceti
Un bărbat de 50 de ani, din Olt, găsit fără viață în locuința în care locuia cu chirie. Își anunțase familia că-și pune capăt zilelor
Un bărbat în vârstă de 50 ani, din județul Olt, și-a pus capăt zilelor, fiind găsit decedat în locuința în care stătea cu chirie. În cursul dimineții și-ar fi anunțat familia că își pune capăt zilelor.
salata de struguri cu nuci jpg
Salată de struguri cu nuci
O salată de struguri cu nuci este o combinație savuroasă de ingrediente proaspete și crocante, ideală pentru gustări sau ca garnitură pentru mesele de toamnă.
Criza financiara
Negrescu: Economia României gâfâie. Datele nu arată deloc bine nici pentru 2025
Economia României a stagnat în trimestrul trei, iar datele nu arată deloc bine nici pentru anul viitor, consideră consultantul economic Adrian Negrescu.
budinca de struguri negri jpg
Budincă de struguri negri
Budinca de struguri negri este un desert simplu și aromat, perfect pentru a savura dulceața naturală a strugurilor negri.