Cum a reinventat Robert Lepage cubul Rubik

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Cum a reinventat Robert Lepage cubul Rubik jpeg

 Ace şi opiu, Compania Ex Machina, Québec, Canada, text şi regie: Robert Lepage, asistent regie: Normand Bissonnette. Cu: Olivier Normand, Wellesley Robertson III. Scenografia: Carl Fillion, designer recuzită: ­Claudia Gendreau, muzică şi sunet: Jean-Sébastien Côté, lumini: Bruno Matte, designer costume: François St-Aubin, designer imagini: Lionel Arnould. Festivalul Internaţional Shakespeare, Ediţia a XI-a, Craiova, 23 aprilie – 6 mai 2018. 

Festivalul Internaţional Shakespeare de anul acesta, a XI-a ediţie, a inclus, în afara programului shakespearian, un spectacol de Robert Lepage. Este în tradiţia festivalului craiovean, creat de Emil Boroghină, să prezinte staruri ale regiei contemporane, ale căror limbaje performative constituie, de regulă, noutăţi în spaţiul autohton, iar regizorul canadian, pasionat de noile tehnologii şi de utilitatea lor în teatru, se înscrie în această direcţie. Prezentarea spectacolului Ace şi opiu, produs de compania sa din Montréal, Ex Machina, intră în conexiune directă cu o altă producţie, Hamlet / Collage, realizată de Lepage în Rusia, cu şi pentru actorul Evgheni Mironov şi invitată anul trecut în Festivalul Naţional de Teatru, la Bucureşti. În ambele cazuri, este vorba despre remake-uri ale unor producţii mai vechi (în ciuda declaraţiei că nu îi place să-şi reviziteze spectacolele, Lepage a refăcut cîteva dintre acestea, care au constituit, la vremea lor, inovaţii în modul în care tehnologia se integrează în teatru, ca element generator de sensuri, nu doar de spectaculozitate): Ace şi opiu a fost creat iniţial în 1991, iar Hamlet / Collage în 1995 (se numea Elsinore). Ambele spectacole originale erau performate de Lepage însuşi. Un alt element comun este conceptul scenografico-vizual: spectacolele sînt create într-un cub hi-tech, suspendat şi rotativ, cu trei laturi lipsă şi diferite trape pe unde intră şi ies elemente de decor, recuzită şi actori, şi care reprezintă suprafaţa pentru videomapping. Unele scene din Ace şi opiu au fost dezvoltate ulterior în Elsinore, respectiv Hamlet / Collage, atît la nivel de concept tehnico-vizual, cît şi ca partitură acrobatică a actorilor (aportul fizic într-un astfel de spectacol este asemănător cu cel al cascadorilor). Practic, pe scenarii complet diferite, regizorul canadian a folosit aceeaşi scenografie şi tehnologia aferentă pentru a dezvolta un concept performativ şi a crea spectacole diferite. Pentru Lepage, teatrul este rezultatul sincretic al mai multor medii (compania sa include designeri video, ingineri şi acrobaţi), care contribuie egal şi se folosesc unele de altele astfel încît tehnologia devine un instrument esenţial nu doar pentru producerea spectaculosului, ci şi a naraţiunii.

rosencrantz foto tristam kenton jpg jpeg

Ace şi opiu are o structură dramaturgică eterogenă, este un scenariu poetic care mixează trei elemente: povestea de dragoste dintre Juliette Gréco şi Miles Davis, din 1949, vizita lui Jean Cocteau la New York în acelaşi an şi fragmente din scrierile sale Scrisoare către americani şi Opium. Jurnalul unei dezintoxicări; experienţa lui Lepage însuşi la Paris, unde lucrează la un film, stă în camera de hotel în care au locuit Gréco şi Davis şi se confruntă cu depresia după despărţirea de iubitul său. Poveştile nu interferează direct, conexiunea lor nu este demonstrativă, ci mai degrabă se creează un spaţiu în care se intersectează şi se potenţează mai multe teme şi stări: Paris (locul acţiunilor şi reperul atmosferei, elementul cu care se compară) şi New York (elementul comparat) în anii boemei artistice, ai jazz-ului şi ai efervescenţei intelectuale, relaţia picantă dintre francezi şi americani, de fapt, între vorbitorii de franceză şi cei de engleză, între două culturi care relaţionează acidulat, simbioza dintre suferinţa din dragoste, dependenţa de droguri (ca formă de a tolera durerea) şi creativitate. Este un spectacol-poem cu doi actori-acrobaţi, Wellesley Robertson III în rolul lui Miles Davis, agil şi expresiv fără cuvinte, şi Olivier Normand, interpretul lui Cocteau şi al lui Lepage (care joacă alternativ cu Marc Labrèche, cel care a propus refacerea spectacolului original). Olivier Normand este un actor impresionant prin versatilitate şi rafinamentul interpretării, extrem de ludic, dar fără ostentaţie, subtil, cu un umor fin, milimetric acordat la text; ştie să fie ironic fără să plesnească, are o mare precizie în redarea nuanţelor şi o voce flexibilă, cameleonică. Cocteau este un personaj-construct, creat din voce (aşa cum suna în înregistrările vechi, cu acel timbru metalizat, artificial), imagine (este recreată şedinţa foto pentru celebra fotografie de pe coperta revistei Life din 1949) şi textele (cuvintele) sale. Personajul Lepage este, în contrapunct, profund uman, cald şi firesc, contemporan ca expresie teatrală. Olivier Normand excelează, de exemplu, într-o scenă pur teatrală, realist-absurdă, în care personajul Lepage înregistrează audio un fragment despre Juliette Gréco şi se confruntă cu mizantropriile reciproce ale culturilor franceză şi engleză pe care, ca un québécois, le priveşte cu detaşată ironie. Sînt scene antologice precum cea în care Davis, ieşit la fumat după un concert, o vede prima dată pe Gréco prin fereastra unui bar de la demisol, sau cea în care el o părăseşte (ştiind că o relaţie interrasială în America anilor ’50 nu era uşoară pentru o femeie albă), plecînd din camera de hotel în timp ce ea cîntă la duş.

Foto: Tristam Kenton

Ace şi opiu este un construct performativ hi-tech, cu o arhitectură dramaturgică tip colaj, poetic şi impecabil susţinut actoriceşte. Valoarea invitării acestui spectacol la Craiova este amplificată, în primul rînd pentru specialişti, de prezentarea lui Hamlet / Collage în FNT 2017 căci, împreună, cele două producţii ale lui Lepage fac o demonstraţie asupra modului în care inovaţia tehnologică poate crea sens în artă. Acest lucru este cu atît mai util cu cît interesul pentru noile media pe scenă creşte şi în România. Deo­camdată, la noi, implicarea tehnologiei rămîne însă într-o zonă aproape exclusiv ilustrativă. 

Oana Stoica este critic de teatru.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.