Băieţii pe acoperişul fierbinte

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Băieţii pe acoperişul fierbinte jpeg

● Biloxi Blues, de Neil Simon, traducere: Ştefan Statnic, Regia: Mircea Rusu, light design: Cristian Ciopată, sunet: Daniel Nae. Cu: Liviu Romanescu, Eduard Cîrlan / Dragoş Dumitru, George Burcea, Sorin Dobrin, Daniel Hara, Valentin Paraschivu, Crina Matei / Silva Helena Schmidt, Bogdan Florea / Mihai Munteniţă, Sara Cuncea, Anca Ionel, Diana Toma, Andreea Beatrice Lazăr. TNB, Amfiteatru. 

Piesa celebră a lui Neil Simon, Biloxi Blues, scrisă în 1984 şi ecranizată în 1988, în regia lui Mike Nickols, cu Matthew Broderick (care jucase şi în spectacol) şi Christopher Walken, este unul dintre cele mai jucate texte contemporane. Partea a doua a unei trilogii semiautobiografice (denumită Eugene Trilogy, primul episod – Brighton Beach Memoirs, ultimul – Broadway Bound), Biloxi Blues este o incursiune în măruntaiele armatei americane care pregătea soldaţi pentru al Doilea Război Mondial. Acţiunea se petrece într-o unitate militară din Biloxi, Mississippi, în 1943, iar personajele sînt tineri abia ieşiţi din şcoală care parcurg, odată cu instrucţia militară, şi maturizarea. Personajul narator, Eugene (alter ego al lui Neil Simon), un scriitor aspirant, prezintă viaţa cazonă ca o povestire, încercînd să contureze cît mai precis personajele (colegii de armată) şi destinele lor. Uneori, Eugene participă el însuşi la naraţiune, dar nu are niciodată acţiuni importante şi nu ia decizii esenţiale pentru restul soldaţilor, plasîndu-se voluntar în rolul comentatorului. În textul original (şi în film), una din mize este duritatea vieţii cazone, reliefată prin confruntarea dintre neexperimentaţii soldaţi şi sergentul Merwin J. Toomey, întruchipare a disciplinei militare impuse prin metode neortodoxe, adept al unei moralităţi inflexibile, aplicate cu forţa. Uneori, textul îşi dovedeşte vîrsta: de exemplu, pedepsirea unui personaj pentru homosexualitate trece destul de repede, fără contextualizare (în 1943, homosexualitatea era delict); identitatea evreiască a două personaje, inclusiv naratorul, nu este conectată în nici un fel cu războiul pentru care acestea erau pregătite şi în care antisemitismul avea un rol major; unele personaje funcţionează ca stereotipuri etnice, profesionale sau de gen – evreul fricos şi interesat de bani, prostituata care „educă“ sexual recruţii şi are o poveste lacrimogenă (un abuz neexploatat dramaturgic), iubita adolescentă şi inocentă etc. Dar greutatea textului vine din analiza masculinităţii, a formării personalităţilor prin explorarea camaraderiei şi a maturizării într-un cadru specific, armata, şi într-un timp în care valorile sociale se răsturnau. Patriarhatul era pe cale să piardă teren, ca şi discriminările etnice şi de gen. Ele sînt încă acolo, în textul lui Simon, în timpul războiului care zgîlţîia atunci lumea, dar după terminarea lui se întrezărea o nouă eră. Neliniştea încleştării armate şi a lumii care îi va urma pîndesc ca un animal de pradă dincolo de umorul lui Neil Simon.

foto 2 mihaela petre jpg jpeg

Spectacolul de la TNB datează din 2012 şi a fost creat de către actorul Mircea Rusu, aici în calitate de profesor la UNATC, pentru foştii săi studenţi, care tocmai absolviseră facultatea de actorie. Preluat de Teatrul Naţional din Bucureşti prin programul „Uşi deschise pentru toţi“, spectacolul continuă să se joace după șapte ani, cu distribuţia modificată, astfel că în reprezentaţia de la începutul lunii august au jucat doar o parte dintre actorii iniţiali. Într-un spaţiu gol, cu cîteva elemente – geamantane de lemn din care „se face“ tren, cazarmă etc. şi un pat „adevărat“, care reprezintă universul prostituatei Rowana (Crina Matei) –, regizorul atenuează conflictul cazon, accentuînd procesul de maturizare a tinerilor prin prietenie, solidaritate, învăţarea unor reguli de viaţă (onestitate, onoare, demnitate, corectitudine), începerea vieţii sexuale şi descoperirea iubirii. Maturizarea lor este accelerată de războiul care îi aşteaptă pentru a-i testa la alt nivel, care include curajul, suferinţa, chiar moartea. Replicile sînt alerte şi inteligente, personajele sînt cărnoase, deşi ele reprezintă mai degrabă tipologii (tocilarul nevolnic fizic, băiatul cu muşchi care vrea o carieră în armată, fricosul, cel slab la minte, dar puternic etc.). În ciuda schimbărilor de distribuţie, actorii evoluează bine, individual şi ca grup. Sînt stăpîni pe personaje, de la veteranii Liviu Romanescu (Eugene – omniscient, cu umor), Daniel Hara (sergentul Toomey – rigid, puternic şi veridic în momentul de fragilitate) şi Valentin Paraschivu -(Joseph Wykowski – muşchi, şmecherie, autosuficienţă şi tuşe umane) la nou veniţii George Burcea (Roy Selridge – fizic impunător şi minte scurtă), Bogdan Florea (Don Carney – fragil, mai ales psihic) şi Sorin Dobrin (James Hennesey – lucid, mereu în gardă, probabil din cauza „ilegalităţii“ orientării sale sexuale). Arnold Epstein, personajul principal al semificţiunii lui Eugene, un tip vulnerabil prin fizicul anemic, simţul dreptăţii şi spiritul educat (calităţi neapreciate în armată), este jucat de Dragoş Dumitru din distribuţia iniţială, alternativ cu Eduard Cîrlan. Am văzut spectacolul cu Eduard Cîrlan, actor interesant în teatru (joacă în spectacolele lui Alexandru Dabija de la TNB, Recviem şi Două loturi) şi film (Radu Jude l-a distribuit în Inimi cicatrizate şi Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari), nu doar prin fizionomia specială, ci şi prin acurateţea interpretării, prin umorul fin şi prin inteligenţa cu care nu-şi supralicitează datele fizice. Deşi joacă (aparent) mult, personajele sale nu sînt de prim plan (cu această excepţie), dar Cîrlan este un actor care merită roluri vizibile.

Reprezentaţia din august a avut loc în spaţiul inaugurat în această vară la TNB, Amfiteatru. Este noua „sală“ a teatrului, amplasată pe acoperişul clădirii (echivalează cu fostul La Motoare, unde se juca teatru în aer liber înainte de renovarea imobilului), în spaţiul fostei Săli Ronde a Centrului Naţional al Dansului de la etajul al patrulea al teatrului (la etajul al treilea se află acum o cafenea cu terasă în aer liber). Bine dotat tehnic – sunet impecabil pentru teatru în aer liber –, spaţiul a găzduit spectacole ale TNB, dar şi independente. Pînă la sfîrşitul lunii, Amfiteatru va funcţiona ca un cinema în aer liber. Şi dacă vremea este bună, spaţiul va rămîne deschis pentru teatru şi film şi în septembrie. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Mihaela Petre

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

12580862 jpg
Noua favorită a propagandei Kremlinului. Tulsi Gabbard, aclamată de presa lui Putin: „CIA și FBI tremură”
Fosta congresmenă democrată Tulsi Gabbard și nominalizarea lui Donald Trump pentru postul de director al serviciilor naționale de informații a fost aclamată de aparatul media al Kremlinului, prin prisma viziunilor apropiate de Rusia, care au dat însă fiori oficialilor de informații.
nunta honorius jpeg
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Cum a evoluat relația dintre cei doi
Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană, unul dintre fiii omului de afaceri Silviu Prigoană (decedat în urmă cu câteva zile) este cunoscută datorită pasiunii sale pentru modă și stilului de viață sofisticat.
uefa epa efe h 55997737 0 jpeg
UEFA a deschis dosar în urma incidentelor de la meciul România-Kosovo
Răzvan Burleanu, președintele FRF, afirmase că data-limită pentru ca forul pe care-l conduce să-și prezinte apărarea a fost astăzi. Președintele de la Casa Fotbalului a mai spus că „ne așteptăm ca în următoarele zile să primim decizia”.
Vlad Voiculescu la DNA 8 decembrie 2023 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (4) jpg
„Am crezut că omul ăsta și-a învățat lecțiile”. Motivul pentru care Vlad Voiculescu îl dă în judecată pe Mircea Geoană
Europarlamentarul USR Vlad Voiculescu a transmis, pe pagina sa de Facebook, că îl va da în judecată pe candidatul la prezidențiale Mircea Geoană pentru că susține în continuare „minciuni”.
Daniel Pavel, prezentatorul Survivor All Stars se bucură de fiecare moment petrecut în Dominicană
Ei sunt cei 6 concurenți care se bat pentru un loc la „Survivor România 2025”. Marea luptă, pe cale să înceapă!
Au mai rîmas câteva luni până când telespectatorii români vor putea urmări un nou sezon „Survivor”. Posibilii concurenți se luptă deja pentru un loc în cadrul show-ului de la PRO TV și și-au făcut prezența în emisiunea lui Cătălin Măruță. Aflați informații despre cei șase concurenți care doresc să a
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Ruta pe care va merge primul tren electric nou Alstom Coradia Stream. Cât costă un bilet
CFR Călători a anunţat că primul tren electric format din material rulant nou, rama RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream, va pleca miercuri din Gara de Nord Bucureşti.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Primele declarații ale românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto 6/49 joi. Este din Galați și joacă de peste 10 ani
Câștigătorul marelui premiu de categoria I, în valoare de peste 9,58 milioane de euro, obținut la tragerea Loto 6/49 din data de joi, 14 noiembrie, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Române, potrivit unui comunicat emis de instituție.
paul teal jpg
Doliu la Hollywood! Starul din serialul „One Tree Hill” a murit. Avea doar 35 de ani
Paul Teal, actor de film și televiziune, cunoscut în special pentru rolul său din serialul pentru adolescenți One Tree Hill, a încetat din viață, conform unei declarații emise de agentul său, Susan Tolar Walters. Actorul avea 35 de ani.
image png
Imagini incredibile cu Gabriela Lucuțar! Cum arăta „Regina Întunericului” înainte de operațiile estetice și cu părul lung. FOTO
Gabriela Lucuțar, cea care se autointitulează „Regina Întunericului”, a devenit cunoscută prin prisma meseriei sale, fiind una dintre cele mai de succes patroane de pompe funebre. Dacă acum este o femeie care atrage atenția prin stilul său vestimentar excentric marcat de purtarea hainelor de culoare