„Ăştia care fac spectacole pe scăunele“ – portret – Nicoleta ESINENCU

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
„Ăştia care fac spectacole pe scăunele“ – portret – Nicoleta ESINENCU jpeg

„Toată lumea s-a apucat să ne înmormînteze“, îmi scrie de curînd Nicoleta Esinencu, după ce a decis să părăsească spaţiul închiriat în care compania sa, Teatru-Spălătorie din Chişinău, activa din noiembrie 2010.

„Există un context întreg şi nu-l putem ignora. În acest context am luat această decizie. Să accepţi că eşti slab. Să-ţi accepţi incapacitatea. Că greşeşti. Că lucrurile nu merg aşa cum vrei. Doar aşa poţi să te mişti. Altfel trăieşti într-o bulă. În care nu mai creşti. În care trăieşti zi de zi o iluzie. Să recunoşti. Noi asta am făcut în primul rînd. Am recunoscut că lucrurile nu sînt aşa cum le dorim. Că ne-am blocat undeva. Şi dacă nu ieşim din asta, aici rămînem. Un context de vulnerabilitate, dacă vreţi. Şi această acceptare a precarităţii şi vulnerabilităţii ne face mai puternici. Acest pas este o nouă provocare pentru noi. Lucrurile nu sînt neapărat aşa cum le vede lumea din afară. La un moment dat poţi trăi această iluzie, că «vai, ce bine e!». Şi te complaci. Spectacolele de la Macaz (n.r. – turneul Teatrului-Spălătorie la Bucureşti, 31 mai -– 3 iunie, a fost organizat de Macaz Bar Teatru Coop) au fost o experienţă foarte bună pentru noi. Cu multă lume, cu multe discuţii… dar realitatea din Chişinău este altceva. Şi trebuie să accepţi această realitate şi poate chiar neputinţa de a mişca lucrurile aici. Ne-am pomenit într-o bulă. Din care, dacă nu ieşim acum, riscăm să nu mai ieşim niciodată. Echipa Spălătoriei este foarte mică şi atunci cînd, pe lîngă spectacole, ieşit în scenă, instalat partea tehnică, repetat, găsit bani pentru producţii etc., mai trebuie să te ocupi şi de contablitate, facturi, bar, negocieri cu proprietarul pentru închirierea spaţiului, îţi dai seama că cea mai mare parte a energiei tale merge în altă direcţie decît îţi doreşti. Şi după aproape șapte ani, ai construit mai mult un bar popular în Chişinău decît un teatru“. Echipa – „sîntem trei persoane acum (Nora Dorogan, eu şi Doriana Talmazan)“ – face tot: „Am înţeles că e mai simplu să înveţi să repari tu WC-ul decît să găseşti un meşter care să o facă bine şi în timp util. Am făcut de toate. De la reparaţii pînă la lucrat la bar. De la organizat petreceri pînă la instalat lumini. De la obţinut autorizaţii pînă la aprovizionări. De la jucat spectacole pînă la spălat scena. Rîdem tot timpul de asta cu spălatul. Este o frază vestită a unui personaj într-o animaţie de pe timpul URSS: Cum îţi vei numi barca, aşa va pluti. Cam asta facem de aproape șapte ani! Spălăm!“ Numele companiei vine de la spaţiul închiriat, o fostă spălătorie Nufărul, dar e susceptibil de interpretări metaforice, precum curăţarea mentalului colectiv şi a discursului performativ de idei retrograde şi formate conservatoare.

Cînd Nicoleta s-a apucat de scris şi de făcut teatru, ceilalţi au privit-o ca pe fiica scriitorului Nicolae Esinencu şi mai puţin ca pe un artist cu personalitate proprie. Pînă cînd Nicoleta a dovedit că are chiar prea multă personalitate. „Asta cu «fata lui tata» e mai mult o chestie legată de copilărie şi adolescenţă. E adevărat că aşa am crescut, ca «fiica lui Esinencu». Şi, la un moment dat, chiar tata îmi zicea să-mi iau un pseudonim ca să nu fim ambii N. Esinencu. Azi nu cred că e ceva ce trebuie depăşit. E o acceptare normală, de fapt. O acceptare şi a faptului că am crescut, într-un fel, într-un mediu privilegiat. Dacă nu înţelegi asta, cred că e destul de greu să înţelegi alte contexte şi probleme. Să accepţi statutul de privilegiat. Pe care eu cred că l-am negat destul de mult. Pe de altă parte, acest concept de familie este prezent peste tot în viaţa noastră. Poate cel mai puternic concept care ne dictează viaţa. Pentru început trebuie să înţelegi ce înseamnă familia astăzi.“ Textele ei, acide, lirice – „Nu predomină nici lirismul şi nici dramatismul. Predomină tema. Importanţa de a vorbi. Necesitatea de a întoarce pe faţă şi pe dos un subiect. Confruntarea proprie şi confruntarea echipei“ –, dureros de lucide într-o Moldovă pierdută într-o reverie autoflatantă, au făcut carieră în Occident. Acasă, reacţiile s-au oprit la comentarea licenţiozităţii limbajului. Mame fără pizdă, o incursiune în educaţia conservatoare a părinţilor care tratează copilul că pe un bun personal – temă recent adusă în discuţie în România – a determinat haioase încercări de evitare a titlului din partea presei moldovene, care, volens nolens, a trebuit să vorbească despre spectacol. „Nu îmi place să mă victimizez! Ştiu că multora le place să facă asta. E foarte bine pentru PR. Am avut cîteva situaţii legate mai mult de prostie decît de piedici puse. Dacă Ministerul Culturii reacţionează la o înjurătură într-un spectacol, eu o consider o prostie, nu o piedică. Ba dimpotrivă, e o provocare pentru mine să-mi continui lucrul. Cred că piedicile şi le pun artiştii singuri. Cu mîna lor. De fapt, cu piciorul lor.“

Cu Teatru-Spălătorie lucrurile nu stau grozav acasă. În timp ce Europa le oferă granturi şi colaborări – „Oamenii ne-au văzut şi ne-au invitat“ –, în ţară li se răspunde cu apatie (ca şi în România, unde au venit de puţine ori, invitaţi, cu o singură excepţie – Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş – de operatori culturali independenţi). „Nu cred că am fost foarte mult admonestată la Chişinău. Poate mai mult ignorată. Da’ e şi asta o formă de reacţie. Poate tipică aici. Nu mă afectează în nici un fel. M-am obişnuit. (…) Publicul se construieşte în timp. Creşte. Apare. Dispare. Pleacă. Vine altul. Sau nu vine. Sînt spectacole la care au venit oameni mai în vîrstă. Cum ar fi Clear history (n.r. – spectacol despre antisemitismul românesc în Basarabia, în al Doilea Război Mondial). Sau, la Moldova independentă. Erată, al lui David Schwartz (n.r. – spectacol despre istoria Moldovei după dezintegrarea -URSS), copiii şi-au adus părinţii. Presa nu prea reacţionează. Aşa că recenziile vin mai mult din afară. Iar mulţi de la teatrele de stat consideră că ceea ce facem noi nu e teatru. Teatrul e altfel în imaginaţia lor. Trebuie să aibă multe costume, decor, un regizor autoritar care să umilească actorii. Trebuie să fie multă lumină, fum şi coloană sonoră, trebuie să fie multe personaje. Nu poţi să-ţi spui textul aşa, pur şi simplu, de pe scaun. Cred că, la un moment dat, aşa se şi vorbea despre noi în Chişinău, «ăştia care fac spectacole pe scăunele». Nu avem un public format din profesionişti şi nici din studenţi de la Arte (chiar dacă au intrarea gratuită). Îmi place că nu facem teatru pentru oamenii de teatru. Dar e trist că nu există o generaţie nouă care să-şi dorească altceva. Care ar creşte cu un teatru nou. Studenţii de la Arte nu pot ieşi de sub papucul profesorilor lor. Au fost chiar cazuri cînd li s-a interzis să vină la Spălătorie şi ei, cuminţi, au respectat «regula» impusă de facultate“.

„Cine a făcut această selecţie în capul nostru?“

Subiectele abordate de Nicoleta în texte şi spectacole vizează moralitatea lumii contemporane sau a istoriei recente: sistemele corupte, minciunile istoriei, viciile mentalului colectiv. „De multe ori, aleg subiectul împreună cu echipa. Încercăm să vedem împreună despre ce vrem şi credem că e important să vorbim azi. Alteori sînt poate nişte explozii, nişte reacţii ale mele la lumea în care trăiesc. În unele cazuri, am documentat singură. În altele, împreună cu echipa. Facem interviuri, lucrăm în arhive, în biblioteci, ne întîlnim cu oameni, adunăm mărturii. Facem interviuri cu familiile noastre sau împărtăşim istorii personale. Un proces destul de complicat. Uneori textul e gata abia în ajun de premieră. Alteori avem textul şi începem repetiţiile. Este foarte important pentru mine ce au de spus actorii (sau non-actorii). Care e poziţia lor. Ce vor să aducă ei în scenă şi de ce.“

Idealismul Nicoletei este o formă de onestitate, una de care societatea, în ansamblu, nu pare capabilă. „Cred că lucrurile nu sînt alb şi negru. Şi eu greşesc. Nu îmi dau seama de multe lucruri din start şi le înţeleg pe parcurs. E un proces normal, de a învăţa şi a înţelege. Multe lucruri se acumulează cu experienţă. Nu poţi spune în scenă una şi face în viaţă alta. Şi ăsta e un fel de a trăi pe care, dacă vrei, ţi-l asumi. Şi atunci e parte din viaţa ta. Şi lucrezi cu tine permanent. În a înţelege şi analiza şi desface istoriile personale, reacţiile, amintirile, traumele, tot. Uite, chiar acum cîteva săptămîni, am avut o amintire legată de copilărie pe care încerc acum s-o analizez cumva. Una dintre distracţiile noastre în copilărie era să sunăm la uşa vecinilor şi să fugim. Doar că noi nu sunam la orice uşă. Aveam cîţiva oameni la care sunam. Acum mi-am dat seama că unul era evreu, altul era o persoană cu dizabilităţi, altul era cocoşat şi despre o altă persoană mergea vestea că «a fost la casa de nebuni». Eram copii. Cine a făcut această selecţie în capul nostru? Asta e întrebarea care mă frămîntă acum… Mi aş dori să văd «sănătate artistică» în actori. În studenţii care învaţă azi la Arte. Dorinţa de a mişca lucrurile. De a avea o poziţie clară. De a nu avea atîta frică. De a nu fi manipulaţi atît de uşor.“

La Chişinău, lumea funcţionează bilingvistic. „Încerc să iau partea bună a lucrurilor. Şi să nu mă blochez acolo unde se blochează mulţi. Discursul despre cum se numeşte, de fapt, limba noastră. Profit că ştiu două limbi. Le vorbesc aici pe ambele. Încă din copilărie am crescut cu acest concept, de două lumi, două puteri. Atunci erau URSS şi America. Acum prezenţa e şi mai complexă aici. Pe lîngă Rusia şi România apar UE, SUA şi NATO. Toate ne vor binele. E clar. Binele se aduce doar pe tancuri.“ 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Florin Tăbîrţă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

elena lasconi ma concentrez doar pe castigarea alegerilor prezidentiale 924927 webp
Elena Lasconi, interviu în presa din Italia: „România este pregătită pentru prima femeie președinte”
„Elena Lasconi vrea să schimbe regulile vechii politici și ale vieții femeilor din România”, este descrierea făcută Elenei Lasconi, în deschiderea interviului acordat de aceasta publicației Elle Italia.
timisu de sus png
Stațiunea superbă pe care puțini români o cunosc! Se va transforma complet în această iarnă
România este, fără doar și poate, un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic.
Ilinca Vandici DSC 6510 (1) jpg
Cât costă parfumul pe care l-a lansat Ilinca Vandici. Nu orice femeie își permite să-l cumpere
Ilinca Vandici, una dintre cele mai cunoscute și iubite prezentatoare TV din România, a ales să exploreze o nouă latură a pasiunii sale și a lansat primul său brand de parfumuri, SIGMA Perfumes. Colecția include trei parfumuri inspirate de personalitățile femeilor din jurul ei, una dintre ele fiind
Trenurile  afectate de vremea rea Foto CFR Infrastructura Facebook jpg
Circulația trenurilor afectată în mai multe județe din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Anunțul făcut de CFR
Traficul feroviar a fost afectat de condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub codul galben şi portocaliu de vânt puternic, ploi şi ninsori viscolite.
variola maimutei 2 jpg
OMS transmite că variola maimuței continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică
Epidemia de Mpox continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters şi AFP.
foto1 bomba nucleara jpeg
Statele Unite își modifică strategia nucleară. Ce spun despre bomba nucleară gravitațională B61-13
Departamentul de Apărare al SUA anunță modificări ale strategiei privind armele nucleare. A fost publicat un raport privind „necesitatea ajustării posturii de descurajare nucleară”.
Barrot si Lammy la Londra X lammy png
Șefii diplomației franceze și britanice s-au angajat să lupte împotrivta „putinizării lumii”
Miniștrii de externe ai Franței și Marii Britanii s-au întâlnit la Londra, unde s-au angajat să lupte împotrivta „putinizării lumii”, potrivit Agerpres.
poza mare pestera jpg
10 tone de gunoaie, adunate din Peştera Scărişoara. Cum distrug românii colțurile de rai pe care le mai avem
Natura a fost darnică atunci când a înzestrat România. Din păcate, se pare că oamenilor fac parcă totul să distrugă colţurile de rai pe care le mai avem. Ultimul exemplu: Peştera Scărişoara. Într-o amplă acţiune de ecologizare au fost scoase nu mai puţin de 10 tone de gunoaie aruncate de turişti, in
pantofi dunare budapesta captura video jpg
Povestea tristă din spatele pantofilor de pe malul Dunării. Monumentul este o amintire a unui tragic episod din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
60 de perechi de pantofi sunt înșirate pe malul Dunării în Budapesta, Ungaria. Monumentul istoric, numit chiar așa „Pantofi pe malul Dunării”, situat nu departe de clădirea Parlamentului Ungariei, are în spate o poveste tristă. Sunt ruginți, din fier și înfipți în betonul trotuarului. Cui au aparțin