Armonia perfectă între masculin și feminin

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Armonia perfectă între masculin și feminin jpeg

– interviu cu dansatorul argentinian César AGAZZI –

De ce are tangoul un efect atît de puternic asupra oamenilor? În ce constă fascinaţia lui?  

Într-o lume care ni se prezintă zi de zi mai structurată şi mai rigidă şi mai programată, acolo unde se pare că fiecare aspect al vieţii noastre trebuie organizat şi controlat, într-o lume unde simpla idee de a eşua ne sufocă, să întîlneşti un dans care se bazează pe improvizaţie constantă şi în care muzica exprimă ceea ce este mai intim în fiinţa umană este ca şi cum ai descoperi o gură de scăpare. Prin care se eliberează tensiunile şi presiunile la care sîntem supuşi în viaţa noastră cotidiană. 

Posibilitatea de a crea şi de a explora, în acelaşi timp, sentimentele şi emoţiile noastre cele mai diverse, într-un mediu social în care diferenţele dispar cu adevărat, este un alt ingredient puternic. În final, cred că tangoul ne face să întîlnim armonia perfectă între masculin şi feminin, în aceeaşi măsură în care rolurile se stabilesc natural între parteneri. Dar dincolo de orice, tangoul este transformator în esenţa lui, este hipnotic şi seducător deopotrivă. Tot ceea ce spun aici este o simplă opinie personală, iar răspunsul final şi definitiv rămîne un mister. Ceea ce este sigur este că, odată ce înveţi să dansezi tango, acest dans nu te va mai părăsi niciodată… 

De ce credeţi că sînt mulţi străini care vor să îl înveţe? 

În imaginarul colectiv, cînd spunem „tango“, imaginile care ni se perindă în faţa ochilor sînt asociate în general cu ceva magic sau mistic şi în acelaşi timp ne gîndim la ceva sofisticat şi fin, cu ceva întunecat probabil, sau intrigant. Pentru că, să nu uităm, sufletul tangoului este noaptea, momentul în care timpul pare că se desface şi totul devine posibil.  

Naturaleţea tangoului este romantică în ea însăşi, tangoul este nebunia dragostei (pierdute şi reîntîlnite), este disperarea pasiunii, impetuozitatea nostalgiei, tangoul este tot ceea ce ne face unici şi speciali. În cazul meu, cînd eram mic, tangoul era muzica bunicilor, un sunet trist şi plictisitor, aproape urît; odată cu timpul, Buenos Aires s-a amestecat în sîngele meu şi Piazzola a dat glas sentimentelor mele tinere. Am început atunci să mă gîndesc că într-o zi voi învăţa să dansez tango şi, nu ştiu, îl vedeam ca pe ceva care nu poate lipsi din educaţia unui cavaler. Cînd mă aflam la milonga (acea petrecere din locuri ciudate, unde oamenii îşi dau rendez-vous ca să danseze tango), îmi imaginam un pod obscur şi plin de fum şi de umbre, locuit de fiinţe stranii coborîte din vis.  Iată unde ne duce fantezia atunci cînd vorbim despre tango. Cred că tangoul reprezintă o aventură pentru oricine nu îl cunoaşte, că este străin sau argentinian. Tangoul este ca o poartă magică ce ne poate transporta în alt timp şi în alt loc, fără ca noi să ne mişcăm mai departe de oraşul în care trăim.  

De ce aţi ales să îl predaţi dvs. în toate colţurile lumii? 

Cînd am început să dansez tango în Argentina, bătea la uşă o mare criză economică, şomajul ajunsese la 20%, militarii şi dictatorii voiau să asasineze speranţele unei generaţii rebele (atunci au „dispărut“ 30.000 de persoane), se părea că nimeni nu îi poate pedepsi. Încetul cu încetul, scepticismul şi amărăciunea de a te gîndi că lumea nu se va schimba începeau să-şi facă loc în sufletul meu. Adevărul este că, la cei 20 de ani ai mei, nu eram mîndru că eram argentinian, dar bine, prin tango mi-am schimbat perspectiva şi m-am reîntîlnit cu rădăcinile mele. Mă gîndesc la străbunicii mei care au venit din Europa persecutaţi de mizerie şi de foamea de pămînt, neavînd în buzunare decît speranţa unui viitor mai bun. Şi au mers mai departe, muncind şi făcînd sacrificii, şi au construit un viitor mai bun pentru familie. Asta m-a inspirat să îmi caut posibilităţile ascunse, ca fiinţă umană şi ca bărbat. Mie tangoul mi-a dat speranţe că lucrurile se pot schimba, nu contează cît de rău credem că ne este în anumite momente ale vieţii noastre, mereu se poate mai bine. Noi înşine putem fi mai buni cu noi înşine şi cu ceilalţi. Tangoul este o îmbrăţişare care merge pînă la cele mai intime dorinţe ale noastre, o punte norocoasă între prezent şi viitor, care ne apropie între noi. Nu putem schimba lumea, dar putem să încercăm, fiecare la locul său, sinceri cu noi înşine şi cu cei din jur. Pentru mine, tangoul este această dorinţă nebună de armonie şi de bine între toate fiinţele omeneşti. Prin intermediul tangoului, eu am văzut cum viaţa mea s-a transformat complet, şi astfel simt dorinţa de a-mi împărtăşi experienţa cu cel mai mare număr posibil de oameni. 

César Agazzi predă timp de o lună lecţii de tango la Bucureşti.

a consemnat Iuliana ALEXA

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.