Albă ca Zăpada în livada de vişini

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Albă ca Zăpada în livada de vişini jpeg

● Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike, de Christopher Durang; regia: Horia Suru; scenografia: Maria Miu; cu: Gheorghe Visu, Liliana Pană, Mihaela Rădescu, Ştefan Lupu, Ana Bianca Popescu, Andreea Grămoşteanu. Teatrul Foarte Mic.  

Remixarea textelor clasice sau a universurilor dramaturgilor-

(Shakespeare, Cehov, anticii) presupune aducerea personajelor celebre în actualitate şi confruntarea lor cu problemele omului contemporan. În dramaturgia postmodernă, în care temele din literatura clasică sînt contextualizate în realitatea de azi, se confruntă cel „interpretat“ cu cel care „interpretează“. Există preocupări pentru remixarea unor spectacole/filme pe texte clasice (

-ul americanilor de la Wooster Group, în care regizoarea Elizabeth LeCompte remixa o producţie Broadway din 1964, în regia lui John Gielgud, cu Richard Burton, a fost văzut la Bucureşti în 2010, în Festivalul Internaţional Shakespeare). Recalibrarea textelor clasice în context contemporan – care testează deopotrivă forţa contemporanilor de a reinventa clasicii şi a clasicilor de rezistenţă în timp – are reuşite şi eşecuri, ca orice demers. Dramaturgul american Christopher Durang îşi măsoară şi el puterile cu Cehov, înşurubînd teme şi personaje din tetralogia acestuia în realitatea americană contemporană. Scrisă în 2012, piesa

aduce în prim-plan personaje compilate din

şi

la care se adaugă un personaj antic – Casandra – şi un altul extras din cotidianul american. 

În ceea ce priveşte personajele cehoviene, Durang a combinat mai multe surse. Vanea este unchiul Vanea, dar are şi tuşe din Gaev, Andrei Prozorov, Astrov, Sorin şi Treplev. Sonia este în egală măsură Sonia din

şi Irina din

Maşa este construită aproape integral din Arkadina, are tuşe din Maşa şi vag din Ranevskaia. Nina este Zarecinaia, dar şi Sonia. Casandra este un amestec bizar din personajul antic şi doicile cehoviene (Anfisa, Marina). Spike este un tipar de frivolitate tîmpă din societatea consumeristă occidentală, produs al tehnologiei şi publicităţii, cu pretenţii nejustificate de star. Există în text şi un bal mascat care prilejuieşte travestirea acestor personaje în altele, din benzile desenate ale lui Disney, mai precis în cele din povestea „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici“ – formulă care redimensionează literatura clasică în raport cu cea contemporană. 

Confruntarea tuturor acestor tipologii se face într-o comedie amară – cehovian, cum altfel? – despre familie, îmbătrînire şi diferenţele între generaţii. Miza textului pare a fi aceea a schimbării fundamentale de perspectivă asupra vieţii de-a lungul timpului, ceea ce produce fracturi între generaţii. Cheia este în finalul piesei, într-un monolog lung, bine scris şi excelent jucat de Gheorghe Visu, în care un personaj de vîrsta a doua face o comparaţie, cu tot cu revolta şi frustrările personale, între educaţia, modul de viaţă şi reperele cotidiene ale generaţiei sale şi ale celei prezente. Aceste diferenţe – care includ emisiuni TV sau scris (de mînă şi pe tastatură) – au format diferit oamenii şi au fisurat relaţiile între ei. 

Textul conţine aproape tot inventarul de probleme imobiliare cehoviene: un lac, o casă, o livadă de vişini (mică) ce generează probleme de „întreţinere“ şi determină soluţii radicale. Christopher Durang face o trecere în revistă a elementelor cehoviene, reasamblîndu-le într-o nouă poveste. Trei fraţi (dintre care o soră adoptată) se confruntă, la deplina maturitate (au peste 50 ani), cu frustrări şi resentimente izvorîte în copilărie şi amplificate pe parcursul vieţii. Relaţia cu părinţii – care i-au numit după personajele dramaturgului rus – este principala sursă de nemulţumiri (lupta pentru afecţiunea lor şi apoi pentru îngrijirea lor). Se adaugă dependenţa financiară unul de altul, vieţile personale ratate (din cauze variate), geloziile profesionale. Pe scurt, gunoiul de sub preşul oricărei familii, pigmentat cu cehovisme. Apariţia personajului antic Casandra se face în cheie comică. De altfel, toate personajele sînt deturnate de pe traseul lor original: cele „cehoviene“ ratează drama – există un fel de

iar melancolia cehoviană este oarecum sterilizată –, cel antic pierde tragedia în favoarea ridicolului. Chiar şi alter ego-urile lor din filmul lui Disney pierd romantismul (Albă ca Zăpada, Prinţul), răutatea (Regina) sau comicul (piticii) şi se reconfigurează pragmatic, senzual sau penibil. Ceea ce face Durang este să schimbe perspectiva asupra unor elemente dramatice care au devenit clişee şi să le reconfigureze. 

Tînărul regizor Horia Suru s-a mai întîlnit cu scriitura lui Christopfer Durang cînd a montat

(Godot Cafe – Teatru). Regizorul urmează cehovian textul, construind o reţea de relaţii în care personajele respiră credibil în noile lor trupuri sub carnaţia cărora se ghicesc osaturi diferite. Scenografa Maria Miu a reuşit să facă spaţiul de joc să pară mare, „deschizînd“ pereţii cu iederă. Decorul imaginează realist veranda casei, albă, cu vedere spre lac, în care personajele încep prin a fi cehoviene, dar sfîrşesc bine înfipte în realitatea americană imediată. Maşa (Mihaela Rădescu) este o divă de Hollywood (nu chiar de prim-plan), sexy, elegantă şi obsedată de veşnica tinereţe (probabil botoxată), cu cinci soţi în CV (modelul Liz Taylor), pseudo-fascinată de un tînăr şi viguros aspirant la faimă (Ştefan Lupu) cu un nume de scenă (Spike) şi un comportament extras din reclamele infantile cu gigolo. Sub influenţa vedetismului bombastic al lui Spike, Maşa îşi creează şi ea o atitudine de stea de cinema, dar renunţă la artificialitatea acesteia odată cu renunţarea la Spike. Sonia cea adoptată (Liliana Pană) îşi inventează traume din copilărie şi se victimizează, dar o face cu o doză sănătoasă de autoironie. Vanea (Gheorghe Visu) s-a blazat, se simte inadaptat în prezent, dar umorul încă îi funcţionează. Nina (Ana Bianca Popescu) este fascinată de această burghezie intelectuală în care a ajuns printr-un hazard, dar bunătatea şi bunul ei simţ o fac să nu-şi piardă capul precum ilustra sa tiză (Zarecinaia). Casandra (Andreea Grămoşteanu) e o hippioată întîrziată, pasionată de filozofia new age şi cu tendinţa de a dramatiza orice situaţie, altfel fată bună şi cu umor. Construite cu migală, personajele evoluează firesc, în normalitatea unor limite ale dramei, fără patetisme, fără excese, fără tragedii. De fapt, acesta este sensul textului: regăsite astăzi, personajele clasice se reaşază în tiparul unei vieţi banale. Un spectacol inteligent, cu umor, înviorător pentru scena Teatrului Foarte Mic. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: A. Bulboacă 

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.