Actori în căutarea unor limbaje personale

Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Actori în căutarea unor limbaje personale jpeg

● Gala Tînărului Actor HOP, ediția a XXI-a, Costineşti, 3-6 septembrie 2018 

Ultimul an de mandat al profesorului şi actorului Miklós Bács ca director artistic al Galei Tînărului Actor HOP a fost marcat de Luigi Pirandello. Tema din această ediţie, a XXI-a, a fost „Pirandello, structura ludică. Eu și personajul“ şi s-a concretizat prin prezentarea unor fragmente din piesele dramaturgului italian, atît la proba obligatorie, cît şi la cea liberă, pentru ambele secţiuni, Individual şi Grup. Pentru Grup, cerinţa a fost de a prezenta „un spectacol/studiu/work in progress (multimedia, instalație, teatru fizic, teatru-dans, performance) avînd ca suport un text pirandellian sau un text al unui autor modern, contemporan, ce are ca temă revizitarea operei lui Pirandello“.

Proba impusă, Étude (studiu), este un laborator în care actorii explorează o scenă dintr-un text dramatic, fără a face însă din asta show, căci miza este drumul spre spectacol, nu spectacolul în sine. În acest an, s-au dat în lucru trei scene dintr-o piesă mai puţin cunoscută a lui Pirandello, Altoiul. Acest format nespectacular a generat, de la apariţia sa, acum trei ani, o întrebare: cui se adresează aceste studii? Căci un laborator poate fi interesant (într-un cadru restrîns, nu într-o sală de spectacol) pentru oameni din breaslă, însă nu este destinat publicului, care aşteaptă spectacol. Şi atunci, este utilă prezentarea unei etape de lucru într-un concurs destinat absolvenţilor, pentru dovedirea calităţilor lor ludice şi a tehnicilor profesionale, dobîndite în şcoală? Întrebarea rămîne deschisă, iar cel care îi poate răspunde este viitorul director artistic al Galei HOP, deocamdată necunoscut. Şi încă un element impus mi s-a părut apăsător pentru actori: obligaţia de a purta costume neutre (negre), pentru a anula eventuale artificii de creaţie. Doar că, lipsiţi de orice fel de elemente de individualitate, tinerii actori nu au forţa de a transgresa uniformizarea. Vocile nu se aud (este doar un laborator, impostaţia nu este vizată), imaginea este ternă, scenele nu sînt lucrate, ci în curs de lucru şi nimeni nu pare a cîştiga ceva din această probă, nici concurenţii, nici juriul şi nici publicul.

Proba individuală este şi ea, de fapt, tot impusă, întrucît aici se poate crea un monolog din texte ale aceluiaşi Pirandello, cerinţa specială fiind ca cel puţin două minute să fie performative, pentru a dovedi abilităţile personale (muzică, dans, marionete etc.). Deşi mai vioaie decît proba obligatorie, şi aceasta a părut destul de restrictivă şi inhibantă pentru actori. Cred că Gala are nevoie de probe spectaculoase, care să dea candidaţilor posibilităţi de afirmare a identităţii creatoare şi de demonstrare a abilităţilor profesionale, nu să reproducă, mai mult sau mai puţin, lucrul din şcoală. În acest context, spectacolul creat de regizorul şi dramaturgul Daniel Chirilă cu finaliştii concursului a fost cel mai liber canal de expresie avut la dispoziţie de către aceştia. Aici s au văzut entuziasmul, forţa, spiritul performativ, nevoia şi bucuria de a se afirma individual şi de a fi, deopotrivă, o echipă. Selecţionaţi de un prim juriu (Andreea Bibiri, Andreea şi Andrei Grosu, Şerban Pavlu) şi premiaţi de altul (Cosmina Olariu, Anca Sigartău, Felix Alexa, Florin Piersic Jr., Roberto Bacci), finaliştii din această ediţie a HOP-ului au fost la fel de viabili ludic precum cei din precedentele două ediţii, care au lucrat, tot cu Daniel Chirilă, spectacolul Crud (invitat acum la Costineşti ca element de reper pentru nivelul profesional al noii generaţii de actori).

Marele Premiu „Ştefan Iordache“ a revenit lui Dan Pughineanu, actor stăpîn pe instrumentele de lucru, cu tehnică şlefuită, coerent în gîndirea scenică şi abil în a se face vizibil. Andreea Tănase şi Alex Mihai Popa au obţinut premiile pentru Cea mai bună actriţă, respectiv Cel mai bun actor. Andreea Tănase a creat un personaj în foi de ceapă, o formulă clasică de construcţie a unui caracter, care îşi dezvăluie treptat diferite faţete şi, odată cu ele, valorizează şi calităţile interpretei. Alex Mihai Popa este un actor „cristal“, cu o tehnică foarte bună, pe care o valorifică în forţă. Premiul special al juriului „Sică Alexandrescu“ i-a revenit lui Andrei Nedelea, actor care foloseşte autoironia inteligent, cu un dozaj fin, în rolul Bătrînului actor comic / Tatălui din Acum se improvizează! (după Astă-seară se improvizează). Şi aici fac o paranteză. Acum se improvizează! este unul dintre spectacolele concurente la secţiunea „Grup“, viabil ca joc al convenţiei, cu unele personaje bine articulate. Pe lîngă Andrei Nedelea, vizibil prin echilibrul elementelor de construcţie a unui personaj bine închegat, mi-a atras atenţia Cezara Munteanu în rolul Regizoarei (Doctorul Hinckfuss în original), jucînd pe cartea autorităţii rigide, în contrapunct cu alte roluri ale sale din celelalte probe de concurs (joacă personaje diferite din aceeaşi scenă), în care este vulnerabilă, uneori cu tuşe dure. Şi dacă tot am ajuns la „Grup“, cîştigătorul secţiunii (Premiul „Cornel Todea“ pentru cea mai bună trupă de actori) a fost spectacolul Schist după Omul cu floarea în gură, în care Radu Catană şi Adrian Loghin s-au jucat cu convenţia teatrală, dar şi cu cea a interpretării lui Pirandello, construind în paralel cu textul original o dramaturgie similară, avîndu-i pe ei doi ca personaje. Cam în acelaşi fel au fost gîndite mai multe momente individuale. Poate cel mai pregnant în acest sens a fost Norbert Boda, care s-a reconfigurat pe sine în Henric al IV-lea, exploatînd orgoliul dement al personajului într-o autobiografie ficţională şi făcînd din asta spectacol. Alt tip de spectacol a făcut Tiberiu Enache (Premiul 1/10 pentru film la TIFF), membru al companiei Frilensăr, care a construit, logic şi cu atitudine, un minishow din Caietele lui Stefano Gubbio, operator, fiind singurul care avut şi un statement personal (o declaraţie performativă care îi prezintă viziunea asupra unui subiect) în legătură cu lumea în care trăieşte. A fost, poate, cel mai adecvat limbaj performativ la lumea contemporană. Ceea ce ar trebui să se vadă mai mult la Gala Tînărului Actor. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: actorul Dan Pughineanu, de Andrei Gîndac

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.