Alina Ene – singură pe bicicletă

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Alina Ene – singură pe bicicletă jpeg

Am cunoscut-o pe Alina (http://artsywheels.wordpress.com) acum vreo doi ani, cînd făcea haine şi accesorii de inspiraţie literară. Simpatică, energică, cu multe idei, Alina Ene e genul de persoană care pare dispusă să încerce orice. Acum vreun an, mă întreba de trasee de bicicletă prin România şi-mi propunea să facem ieşiri pe două roţi împreună. Nu ne-am sincronizat deloc, dar nu mică mi-a fost surpriza cînd, acum cîteva luni, Alina îmi spunea că a primit o bursă în Indonezia, la Darmasiswa, şi că se gîndeşte să facă o parte din drum cu bicicleta. Singură! De ce singură? „Nu am vrut să fac nici un compromis. Am vrut să-mi descopăr propriul ritm.“ Bicicleta îţi dă libertate, te poţi opri unde vrei, dar te şi izolează.  

A plecat din România, doar ea cu Nelu (numele dat bicicletei), a traversat Bulgaria, Turcia, Georgia, Armenia, Iran, din Teheran a luat un avion spre Kuala Lumpur, de acolo din nou pe bicicletă pînă în Singapore, a luat-o pe calea apelor şi a debarcat aproape de Jakarta, totul în două luni şi jumătate. Din 84 de nopţi petrecute pe drum, doar de patru ori a dormit la hotel – în rest a campat sau a dormit la localnici acasă. 

Una dintre cele mai mari provocări, îmi spune, a fost dormitul la cort de una singură, în locuri izolate. O alta, mai în glumă, mai în serios, a fost să-şi controleze debitul verbal cînd întîlnea alţi cicloturişti. Nu e uşor să călătoreşti singur. A avut parte şi de provocări venite de la natură – două furtuni care au rupt drumul: una în Bulgaria, una în Georgia, „în ambele situaţii mi-am văzut de drum şi am trecut mai departe“. Deşi s-a întrebat de mai multe ori dacă merită efortul de a pedala, s-a supărat pe şoferi, pe drumuri sau pe însăşi, nu s-a gîndit niciodată să renunţe, să sară într-un avion mai devreme şi să meargă direct în Indonezia.  

Cînd îi urmăream postările pe Facebook (www.facebook.com/ArtsyWheels), mă gîndeam dacă aş putea să fac asta, să-mi depăşesc toate fricile şi prejudecăţile şi să plec singură pe bicicletă prin lume, fără să fac prea multe atacuri de panică. Probabil că nu. Cred că e nevoie de un curaj foarte mare, de un psihic de fier şi de o dorinţă enormă de a-ţi atinge limitele. Eşti doar cu tine. Am întrebat-o pe Alina care au fost fricile ei, cum s-a hotărît să plece. „Prima barieră a fost acceptarea faptului că într-adevăr vreau să fac acest lucru. Odată ce mie nu mi s-a mai părut o atît de mare nebunie, totul a venit natural. Una dintre frici a fost legată de Iran, dar nu de terorişti, ci de bărbaţii care ar încerca să mă atingă. Acum rîd de mine cînd mă gîndesc de ce mi-era mie frică. Nu zic că nu se poate întîmpla. Însă se poate întîmpla oriunde. N-a fost totul lapte şi miere. Am încercat să le iau pe toate, bune şi rele, aşa cum au venit. Să te agiţi că ceva nu merge cum ţi-ai dori n-are nici un rost. Este ceea ce este.“ A învăţat multe în călătoria ei şi spune că ar repeta oricînd experienţa. A învăţat să fie mai răbdătoare, să se accepte aşa zăpăcită cum zice că e şi să ia lucrurile aşa cum sînt. S-a împăcat cu ea deşi, spune, mai are multe de învăţat despre răbdare şi acceptare de sine.  

Au fost şi incidente, au fost şi momente grele, însă Alina nu vrea să pună accentul pe ele. Cea mai frumoasă şi interesantă a fost interacţiunea cu oamenii. Cum eşti privită atunci cînd călătoreşti singură? Oamenii din România care au auzit că pleacă au avut, în general, o reacţie pozitivă, cu excepţia cîtorva reacţii viscerale, pline de judecăţi şi prejudecăţi. Pe drum, a întîlnit peste tot oameni primitori, dar, previzibil şi îmbucurător pentru mine, care sînt îndrăgostită de ţara asta, nicăieri ca în Iran. Şi m-am bucurat tare mult cînd în Teheran s-a întîlnit cu prietenii mei (http://dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/marti-inainte-nowruz).

Peste tot a primit flori, zîmbete, claxoane, priviri uimite, ceai negru, i s-a spus „Maladetz!“ în Armenia şi „Thank you for visiting Iran!“ O fată singură pe bicicletă nu e o apariţie tocmai obişnuită, aşa că nu de puţine ori a fost întrebată dacă are un partener de călătorie. În Iran chiar a avut – un olandez simpatic, despre care lumea credea că îi e soţ şi îi întrebau de copii.  

În Turcia s-a întîlnit cu două cupluri de motociclişti români, cu care s-a intersectat apoi şi în Georgia. Tot în Georgia, după o furtună zdravănă, a pedalat, uimită de frumuseţea peisajului, o bucată de drum cu un căţelandru recuperat de pe malul rîului.  

Orice călătorie are momentele ei magice, epifaniile care-ţi spun ceva esenţial despre tine, lucruri pe care poate în confortul casei tale nu le-ai putea trăi. „Nicăieri, însă, n-am fost mai plină de fericire ca în Armenia, la Podul Dracului. Genul de fericire care te umple pînă la refuz. Nu aveam nevoie de nimeni şi de nimic. Îmi eram de ajuns.“  

Foto: A. Ene

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a pătrunde în universul istoriei culturale a cunoscutei clădiri din strada Armenească 34, construită în 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, şi Emilia, cea de-a treia lui soție, un parcurs creionat din povești recuperate și amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Granițe
Începînd cu această ediție, deloc întîmplător intitulată „Granițe”, antologia „KIWI” (Editura Polirom, 2022) oferă un cuprins internațional.
946 17 Morozov jpg
Bărbatul care iubea femeile
Cîteva femei devin materie literară pură, ajungînd să umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autoficțională care e viața scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzicală a lui Boiangiu are cîrlig – e un LP cu multe ricoșeuri tematice, sărind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner – Totul în tot sau marea metamorfoză
Așezarea pe soclul tabloului a sculpturii care înfățișează varianta tridimensională a unui segment din pictură demonstrează intenția artistului de a crea o operă susceptibilă să sugereze un spațiu în care exteriorul (sculptura) și interiorul (tabloul) sînt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?