6 minute de creativitate

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Un jurnal impersonal jpeg

Momentul precis în care fiică-mea a înclinat spre literatură şi a mormăit preadolescentin „româna e mişto“ s-a petrecut acum vreo trei ani, prin clasa a V-a, cînd „profa“ de română (devenită între timp „diriga“) a început să le lase la fiecare sfîrşit de oră cîte „6 minute de creativitate“. Asta însemna că, după adverbe şi pronume relative, după subordonate intercalate, între Dragoş-Vodă şi Mihai Viteazul de Nicolae Bălcescu, aveau 6 minute de libertate. Libertate să trateze orice subiect cu ironie (sau nu), libertate să povestească (în scris) ce-au visat azi-noapte, libertate să uite cu totul de catalog şi mai ales să se exprime cu destule stîngăcii, enormităţi şi ingenuităţi. Am aflat despre fiică-mea din lectura (impusă!) a acelor micropovestiri mai mult decît aş fi aflat dintr-un jurnal intim (nu că mi-ar trece prin cap...). Am aflat de cine era îndrăgostită, de ce scrie cu prescurtări, ce cărţi citeşte pe furiş... Şi mai ales am aflat că ştie ce înseamă să scrii fără să copiezi, să pastişezi sau să rezumi.

Cam de un an încoace însă, adică de pe la mijlocul clasei a VII-a, cele „6 minute de creativitate“ au dispărut cu desăvîrşire. Profesoara lor – o tînără doamnă cu doctoratul luat şi pe care copiii o adoră pentru că ştie să ţină calea de mijloc între obligaţia şi plăcerea lecturii – ne-a explicat de curînd, realist şi edificat, că le-a suprimat libertăţile acordate deoarece „copiii noştri“ deveniseră peste măsură de creativi, scriau prea mult la olimpiade şi concursuri, aveau un lexic mult prea variat şi îşi luau, în moduri neaşteptate, libertatea de a suprapune registrele şi de a şoca auditoriul, lucru ce-ar putea fi gustat în clasă, dar care, la examenul din vara asta, s-ar putea dovedi sinucigaş. Pe scurt, copiii noştri au putut fi creativi în primele două clase gimnaziale, însă, continuînd să fie aşa, şi-ar pune în pericol intrarea la liceu. Dacă nu-şi nivelează lexicul, dacă fac fraze prea lungi şi dacă, mai ales, contrariază aşteptările profesorului-corector, un copil, oricît de bun, poate fi amendat. Dar care-ar fi aceste aşteptări? m-am întrebat, cu voce tare, împreună cu alţi 20 de părinţi. Şi am aflat ceea ce copiii noştri ştiau încă de la mijlocul anului trecut, cînd cele 6 minute de creativitate literară fuseseră înlocuite de realism. În primul rînd, respectarea grilei. Prin urmare, dacă ţi se cere să fabrici un text de 15-17 rînduri în care să foloseşti două tipuri de expunere şi să ilustrezi două trăsături ale speciei respective, iar tu „redactezi un conţinut adecvat cerinţei formulate“, lucrul pe care trebuie să-l ai mereu în cap e formula 15-2-2. Căci, dacă vei avea doar 14 rînduri, nimic din ce-ai scris nu se va lua în considerare, iar dacă vei avea 15-1-1, primeşti doar jumătate de punctaj.

Îşi mai pune cineva, în condiţile astea, vreo problemă curat literară? Măcar aia etern-nerezolvată: ce e literatura? Se mai întreabă cineva ce scriitori au studiat copiii la şcoală? Nici vorbă – nici rudimentele de istorie literară pe care un copil le avea totuşi cînd intra la liceu, nici gramatica (pe toată viaţa, că la liceu nu se mai face!) nu mai contează. Vremurile cînd ne miram că O scrisoare pierdută sau Baltagul nu intră, deşi sînt studiate, în materia de admitere au ajuns timpuri pline de rafinament... Vă amintiţi analiza sintactică a frazei, aia cu copăcei de regente şi încrengături de subordonate, pe care unii dintre noi au repetat-o şi pentru admiterea la Filologie, dar a cărei predare se încheia practic în clasa a VIII-a? Ei bine, e istorie! Sintaxa rarefiată din manualele de gramatică e văzută parcă dintr-o altă galaxie, din care copăceii cu pricina par nişte gîlme inutile. De ce să ştii asta? mă întreabă fiică-mea, mai oropsită decît alţii. Ca să poţi scrie şi vorbi româneşte, îi zic, ca să nu zici „ca şi“ la fiecare frază, „care“ în loc de „pe care“, „ca să“ în loc de „să“, „decît“ fără negaţie, ca să nu fii ridicolă, una peste alta – iar asta înţelege foarte bine la 14 ani.

Se simte, probabil, că m-am sufocat, şi trist e că nu văd vreo soluţie. S-o las pe fiică-mea creativă (cum e încă, deşi mai mult pe computer) sau să-i număr silabele? Să facem sintaxa ca la carte sau să improvizăm sprinţar şi să sperăm într-un final fericit? Nu prea ştiu. Ştiu doar că acum, cînd presa scrisă agonizează îndelung, dar previzibil şi cînd am reînceput să mă gîndesc la variante, nu m-aş mai duce în ruptul capului să predau literatură, în nici un fel de şcoală, de la gimnaziu pînă la Litere. Aş face, mai degrabă, pe sora medicală în Patagonia sau Noua Zeelandă, aş măsura tensiunea pacienţilor brazilieni operaţi la distanţă sau, de ce nu, le-aş mai face o vitamină, ceva, yoghinilor nepalezi, între două levitaţii. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

mihai bendeac
„Iartă-mă. Deşi e prea târziu”. Bendeac îi cere scuze lui Gabriel Cotabiţă, într-un mesaj profund: „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru”
Actorul Mihai Bendeac a postat un mesaj plin de regrete pe rețelele de socializare, în urma morții lui Gabriel Cotabiță. „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru, incapabil de o comunicare firească, incapabil să susțină până la capăt o prietenie”, a transmis actorul.
image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.