10.000 de euro pentru cel mai bun roman
De ce acest Premiu Literar „Augustin Frăţilă“?
Din trei motive. 1) Am plecat de la convingerea că promovarea literaturii româneşti este cea mai eficientă metodă de a ridica nivelul de conştientizare cu privire la citit. Oamenii au nevoie de valori cu care să se identifice, au nevoie să simtă mîndria de a aparţine unui curent literar viu, unui val de autori talentaţi. 2) Ne-am dorit să oferim un premiu care să încurajeze orice autor, de la orice editură mai mare sau mai mică, din orice colţ al ţării. 10.000 de euro este un premiu care ar trebui, teoretic, să îi asigure autorului cel puţin nouă luni de linişte în care el să poată crea. Este un confort pe care foarte puţini autori îl au. 3) Toţi cei care l-au cunoscut pe Augustin Frăţilă ştiu că era unul dintre cei mai integri oameni, care a trăit prin şi pentru cultură. Din punctul nostru de vedere, trebuie să devină un simbol.
De unde atîţia bani în plină criză?
Asociaţia Casa de Cultură este un ONG şi strîngerea de fonduri este făcută din surse private. Am abordat companii private care au pasiune pentru literatură şi cultură şi le-am invitat să ni se alăture într-o viziune. Cei care au crezut în această viziune au fost cuceriţi de proiect şi l-au susţinut.
De ce acest juriu?
În primul rînd, am avut nevoie de un juriu de specialitate care să certifice că în finală vor ajunge cele mai bune cinci cărţi. Am ales trei dintre cei mai credibili şi mai buni critici literari: Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache. Apoi, un juriu format din 20 de bloggeri va desemna romanul cîştigător. Ne dorim ca Premiul Literar „Augustin Frăţilă“ să fie acordat unei cărţi foarte bine scrise, dar care să mai aibă o calitate: să fie şi o carte care să prindă la publicul larg. Am dorit ca în grupul bloggerilor juraţi să fie o dinamică foarte mare şi totodată o diversitate, astfel încît cartea să reprezinte un public cît mai numeros.
Mario De Mezzo este preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură.
a consemnat Marius CHIVU