„Elementele se aliniau la locul potrivit“

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
„Elementele se aliniau la locul potrivit“ jpeg

În ajun, sătul să își bată capul, să-și toace în ultimul hal creierul, Dimitri a băut un pahar de vodcă în plus. Peste ani, de aici i se va trage legenda cu stabilirea standardului de tărie 40% pentru vodca rusească. O făcătură. Adevărul e că problema îl chinuia de cel puțin zece ani și în curînd urma să împlinească 35 fără să-i fi dat de capăt. În fața lui, pe masa de lucru, stăteau foile cu schițe ale unui tabel asimetric. Se încurca în socoteli, ba că masele atomice ale unor elemente nu erau corecte, și le corecta, ba că proprietățile altora nu erau bine înțelese. Tabelul rămînea descompletat, precum o tablă de șvaițer din cel bun. Așa se face că, după cină, a făcut o plimbare pe malul Nevei și i s-a năzărit că, periodic, la intervale neregulate, elementele din jur se grupează în linii șerpuitoare. Întors în cămăruța lui, s-a pus la somn, a căzut în el ca o piatră de rîu. Cine știe, poate că visul se va dovedi un sfetnic mai bun. Pe jumătate ațipit, își aduce aminte cum într-una din nopți și-a văzut cele patru e-uri din nume schimbîndu-și neostoite locul. Apoi, vede: aranjamentul complet, fixat o dată pentru totdeauna de un jucător cu zaruri. „Am văzut într-un vis un tabel în care toate elementele se aliniau la locul potrivit“ – îi va spune mai tîrziu bunului său prieten A.A. Inostranțev, în dimineața zilei de 17 februarie 1869. Însă pînă atunci, trezit cu părul și barba vîlvoi, se va năpusti la masă și va nota imediat pe un căpețel de hîrtie ceea ce văzuse. Pe spatele unui plic la îndemînă, cu scrisul sau caligrafic, în chenar, pe limba internațională a vremii, se poate citi: Essai d’un système – după multe căutări a căzut asupra cuvîntului, pentru care lăsase loc liber – des éléments d’après leurs poids atomiques et fonctions chimiques.

Povestea e, firește, mai lungă. În 1866, Dimitri Ivanovici Mendeleev devenise profesor la Universitatea din Sankt Petersburg. Cum în limba țarilor nu exista un manual modern de chimie organică, s-a hotărît să redacteze el unul. Tot lucrînd la carte, și-a format ideea unui principiu după care să fie organizate elementele chimice. Avea răspunsul în minte, dar nu îl putea formula. Soluția s-a arătat la capătul a trei zile istovitoare din februarie 1869. Pe 14, Mendeleev lucra la capitolul  dedicat elementelor. Pe 15, a simțit un imbold să noteze cele 12 elemente din grupele oxigenului, azotului și halogenilor pe spatele unui plic. Încercînd să le clasifice după numărul atomic, a remarcat un tipar: lista începea cu membrii cei mai ușori din grupă; cu alte cuvinte, forma un model „periodic“. După sarcina relativ ușoară de a descrie metalele alcaline, chimistul și-a pus întrebarea despre ce familie să scrie în continuare. Pe 16, s-a gîndit să-și transcrie notițele pe niște cartonașe, cîte unul pentru fiecare element. Apoi, ca într-un joc de cărți, a încercat să găsească o noimă grupîndu-le în fel și chip. S-a jucat. Sursele – și tradiția – ne spun că, după ce a așezat cartonașele, Mendeleev și-a dat brusc seama că aranjîndu-le în ordinea crescătoare a masei atomice anumite tipuri de elemente se grupează de la sine. Deși nu era întotdeauna clar din ce grupă trebuiau să facă parte, celelalte 51 de elemente cunoscute pe atunci se potriveau și ele în schemă. Epuizat – nu se odihnise de cîteva zile –, adoarme. La trezire, totul e mai limpede ca niciodată. Pe 1 martie 1869, savantul construiește prima sa versiune a sistemului periodic al elementelor, ce va fi prezentată într-o sesiune a Societății Ruse de Chimie, cu titlul „Dependența dintre proprietățile maselor atomice ale elementelor“. În săptămînile următoare o va perfecționa, publicînd-o apoi în prestigiosul jurnal academic german Zeitschrift für Chemie. Limba kaizerilor l-a făcut peste noapte celebru.

p27 wc jpg jpeg

Mendeleev și-a făcut descoperirea mai vizibilă aranjînd elementele din fiecare grupă în linii, pe care le-a pus una peste cealaltă, așa încît să formeze un tabel – în prezent, grupele sînt dispuse pe coloane. Cînd un element nu s-a potrivit așa cum ar fi vrut el, chimistul a refuzat să accepte că schema ar fi greșită, punînd eroarea pe seama celor care măsuraseră masa atomică, înlocuită rapid cu o valoare care să facă elementul să se potrivească. Dintre cele opt principii de organizare ale tabelului, fundamentale sînt mai ales două. Mai întîi, faptul că elementele chimice, atunci cînd sînt ordonate în funcție de masa atomică, prezintă o periodicitate aparentă a proprietăților chimice și fizice. Apoi, certitudinea descoperirii a numeroase elemente necunoscute la vremea respectivă – ca ekasiliciu, ekaaluminiu sau ekabor (autorul a folosit prefixele sanscrite „eka-“, „dvi-“, „tri-“, pentru unu, doi, trei), devenite în scurt timp germaniu, galiu și scandiu. Așa cum era de așteptat, locurile goale s-au ocupat fiecare la timpul său. Dar Mendeleev a mers și mai departe. Nu doar a insistat, uneori împotriva tuturor, în convingerea sa neclintită că spațiile în care nu exista nici un element cu proprietățile cerute reprezintă elemente nedescoperite, ci chiar a prezis aceste proprietăți doar pe baza respectivei poziții.

Între timp, cumva peste noapte, toate căsuțele s-au bifat, umplîndu-se cu tot mai mulți protoni și electroni. Acum, tabelul periodic pare perfect. Simetric, așezat. Coloanele i-au fost completate. Visul lui Mendeleev a fost desăvîrșit de armate de cercetători. Tabla de șvaițer a devenit o bucată compactă de parmezan fără urmă de gaură. Toate elementele, de la numărul atomic 1 pînă la 118, au fost descoperite sau sintetizate, cel mai recent adăugate fiind nihoniul, moscoviul, tennessinul și oganessonul, finalizîndu-se astfel și ultima dintre cele șapte perioade. Ba mai mult, în laboratoare, sinteza elementelor cu număr atomic peste 118 este planificată.

Ce dovadă mai bună că sclipirile de geniu ale unor minți pot apărea și în vise, atunci cînd planetele se aliniază cum trebuie? Întocmai ca zilele unui an. Să vă fie mai bun cel ce urmează și să trăim într-un co-vis mai bun!

Ovidiu Komlod este scriitor și traducător. Cea mai recentă carte publicată: noapte-lumină, poeme, Casa de Editură Max Blecher, 2017.

Foto: Dimitri Mendeleev (wikimedia commons)

p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificultăți cu care se confruntă femeile în ascensiunea politică constau în responsabilitățile ce țin de familie, constrîngerile de timp,  standarde mai înalte privind femeile care intenționează să candideze, stereotipurile de gen, lipsa încrederii de sine, o rețea fragilă de sprijin, hărțuirea online și în social media.
Disuasiunea nucleară după Ucraina jpeg
Disuasiunea nucleară după Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asistăm la o recidivă teribilă a rasismului postimperial.
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nouă formă de societate civilă, mai fragmentată, dar mai conștientă de sine, formată din grupuri de cetățeni capabili să se informeze independent, să-și construiască propriile poziții, dar mai ales să acționeze în opoziție cu statul și cu elita birocratică.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
„Întrebarea e cine conduce lumea. Numai războiul poate decide cu adevărat.“
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București jpeg
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București
„Permiteți-mi să spun foarte clar un lucru: acesta este războiul lui Vladimir Putin. Putin a început și a dezlănțuit acest război.”
Viitorul furat al Rusiei jpeg
Viitorul furat al Rusiei
Războiul său vizează întregul sistem european, care se bizuie, mai presus de toate, pe principiul inviolabilității granițelor.
Comunicarea muzicală jpeg
Comunicarea muzicală
Muzica e cel mai bun candidat la rolul de strămoș al limbajului, cu loc între funcțiile emisferei drepte, care se relaționează cu empatia și comuniunea, nu cu competiția și divizarea.
Alegerile libertății din Ungaria jpeg
Alegerile libertății din Ungaria
În ultimii zece ani, Orbán a transformat Ungaria într-o „democrație iliberală” în care vocea sa e singura care reprezintă poporul.
Cum vindeci o traumă? jpeg
Cum vindeci o traumă?
Multe statistici trag semnale de alarmă asupra sănătății mentale la nivel global, iar întrebarea cu răspuns evident – „Suferim o traumă socială colectivă?” – naște una al cărei răspuns e departe de a fi unul clar: „Cum ne vom vindeca?”.
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei jpeg
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei
Oamenii consumă și sînt sclavii mărfurilor. Nu există o limită a consumului în afara celei oferite de preț.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.