„Elementele se aliniau la locul potrivit“

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
„Elementele se aliniau la locul potrivit“ jpeg

În ajun, sătul să își bată capul, să-și toace în ultimul hal creierul, Dimitri a băut un pahar de vodcă în plus. Peste ani, de aici i se va trage legenda cu stabilirea standardului de tărie 40% pentru vodca rusească. O făcătură. Adevărul e că problema îl chinuia de cel puțin zece ani și în curînd urma să împlinească 35 fără să-i fi dat de capăt. În fața lui, pe masa de lucru, stăteau foile cu schițe ale unui tabel asimetric. Se încurca în socoteli, ba că masele atomice ale unor elemente nu erau corecte, și le corecta, ba că proprietățile altora nu erau bine înțelese. Tabelul rămînea descompletat, precum o tablă de șvaițer din cel bun. Așa se face că, după cină, a făcut o plimbare pe malul Nevei și i s-a năzărit că, periodic, la intervale neregulate, elementele din jur se grupează în linii șerpuitoare. Întors în cămăruța lui, s-a pus la somn, a căzut în el ca o piatră de rîu. Cine știe, poate că visul se va dovedi un sfetnic mai bun. Pe jumătate ațipit, își aduce aminte cum într-una din nopți și-a văzut cele patru e-uri din nume schimbîndu-și neostoite locul. Apoi, vede: aranjamentul complet, fixat o dată pentru totdeauna de un jucător cu zaruri. „Am văzut într-un vis un tabel în care toate elementele se aliniau la locul potrivit“ – îi va spune mai tîrziu bunului său prieten A.A. Inostranțev, în dimineața zilei de 17 februarie 1869. Însă pînă atunci, trezit cu părul și barba vîlvoi, se va năpusti la masă și va nota imediat pe un căpețel de hîrtie ceea ce văzuse. Pe spatele unui plic la îndemînă, cu scrisul sau caligrafic, în chenar, pe limba internațională a vremii, se poate citi: Essai d’un système – după multe căutări a căzut asupra cuvîntului, pentru care lăsase loc liber – des éléments d’après leurs poids atomiques et fonctions chimiques.

Povestea e, firește, mai lungă. În 1866, Dimitri Ivanovici Mendeleev devenise profesor la Universitatea din Sankt Petersburg. Cum în limba țarilor nu exista un manual modern de chimie organică, s-a hotărît să redacteze el unul. Tot lucrînd la carte, și-a format ideea unui principiu după care să fie organizate elementele chimice. Avea răspunsul în minte, dar nu îl putea formula. Soluția s-a arătat la capătul a trei zile istovitoare din februarie 1869. Pe 14, Mendeleev lucra la capitolul  dedicat elementelor. Pe 15, a simțit un imbold să noteze cele 12 elemente din grupele oxigenului, azotului și halogenilor pe spatele unui plic. Încercînd să le clasifice după numărul atomic, a remarcat un tipar: lista începea cu membrii cei mai ușori din grupă; cu alte cuvinte, forma un model „periodic“. După sarcina relativ ușoară de a descrie metalele alcaline, chimistul și-a pus întrebarea despre ce familie să scrie în continuare. Pe 16, s-a gîndit să-și transcrie notițele pe niște cartonașe, cîte unul pentru fiecare element. Apoi, ca într-un joc de cărți, a încercat să găsească o noimă grupîndu-le în fel și chip. S-a jucat. Sursele – și tradiția – ne spun că, după ce a așezat cartonașele, Mendeleev și-a dat brusc seama că aranjîndu-le în ordinea crescătoare a masei atomice anumite tipuri de elemente se grupează de la sine. Deși nu era întotdeauna clar din ce grupă trebuiau să facă parte, celelalte 51 de elemente cunoscute pe atunci se potriveau și ele în schemă. Epuizat – nu se odihnise de cîteva zile –, adoarme. La trezire, totul e mai limpede ca niciodată. Pe 1 martie 1869, savantul construiește prima sa versiune a sistemului periodic al elementelor, ce va fi prezentată într-o sesiune a Societății Ruse de Chimie, cu titlul „Dependența dintre proprietățile maselor atomice ale elementelor“. În săptămînile următoare o va perfecționa, publicînd-o apoi în prestigiosul jurnal academic german Zeitschrift für Chemie. Limba kaizerilor l-a făcut peste noapte celebru.

p27 wc jpg jpeg

Mendeleev și-a făcut descoperirea mai vizibilă aranjînd elementele din fiecare grupă în linii, pe care le-a pus una peste cealaltă, așa încît să formeze un tabel – în prezent, grupele sînt dispuse pe coloane. Cînd un element nu s-a potrivit așa cum ar fi vrut el, chimistul a refuzat să accepte că schema ar fi greșită, punînd eroarea pe seama celor care măsuraseră masa atomică, înlocuită rapid cu o valoare care să facă elementul să se potrivească. Dintre cele opt principii de organizare ale tabelului, fundamentale sînt mai ales două. Mai întîi, faptul că elementele chimice, atunci cînd sînt ordonate în funcție de masa atomică, prezintă o periodicitate aparentă a proprietăților chimice și fizice. Apoi, certitudinea descoperirii a numeroase elemente necunoscute la vremea respectivă – ca ekasiliciu, ekaaluminiu sau ekabor (autorul a folosit prefixele sanscrite „eka-“, „dvi-“, „tri-“, pentru unu, doi, trei), devenite în scurt timp germaniu, galiu și scandiu. Așa cum era de așteptat, locurile goale s-au ocupat fiecare la timpul său. Dar Mendeleev a mers și mai departe. Nu doar a insistat, uneori împotriva tuturor, în convingerea sa neclintită că spațiile în care nu exista nici un element cu proprietățile cerute reprezintă elemente nedescoperite, ci chiar a prezis aceste proprietăți doar pe baza respectivei poziții.

Între timp, cumva peste noapte, toate căsuțele s-au bifat, umplîndu-se cu tot mai mulți protoni și electroni. Acum, tabelul periodic pare perfect. Simetric, așezat. Coloanele i-au fost completate. Visul lui Mendeleev a fost desăvîrșit de armate de cercetători. Tabla de șvaițer a devenit o bucată compactă de parmezan fără urmă de gaură. Toate elementele, de la numărul atomic 1 pînă la 118, au fost descoperite sau sintetizate, cel mai recent adăugate fiind nihoniul, moscoviul, tennessinul și oganessonul, finalizîndu-se astfel și ultima dintre cele șapte perioade. Ba mai mult, în laboratoare, sinteza elementelor cu număr atomic peste 118 este planificată.

Ce dovadă mai bună că sclipirile de geniu ale unor minți pot apărea și în vise, atunci cînd planetele se aliniază cum trebuie? Întocmai ca zilele unui an. Să vă fie mai bun cel ce urmează și să trăim într-un co-vis mai bun!

Ovidiu Komlod este scriitor și traducător. Cea mai recentă carte publicată: noapte-lumină, poeme, Casa de Editură Max Blecher, 2017.

Foto: Dimitri Mendeleev (wikimedia commons)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.