Oglinzile sparte ale organismelor

Laura-Yvonne GHERGHINA
Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image

În celebrul său poem „The Tyger“ („Tigrul“), William Blake descrie captivanta simetrie a tigrului: „What immortal hand or eye / Could frame thy fearful symmetry?”. Însă în ciuda impresionantului aspect aparent simetric al tigrului, de fapt, asimetria stă la baza organismelor vii. Animalele cu simetrie bilaterală, așa cum este și omul, au, dincolo de aparențe, o sumedenie de asimetrii. Probabil cea mai evidentă este distribuția asimetrică a organelor în corp, așa încît inima este spre stînga, pe cînd ficatul e în dreapta ș.a.m.d. Totuși, deși acesta este aranjamentul produs de evoluție, nu este neapărat unul necesar. În cazuri rare, organele pot fi complet inversate, fiind așezate în oglindă față de situarea lor normală. De multe ori, cazurile de situs inversus (poziție inversată) nu afectează funcționarea normală a organismului. Doctorul scoțian Matthew Baillie, care a descris în 1788 pentru prima oară un caz de situs inversus, descoperindu-l în timp ce studia un cadavru împreună cu studenții săi la un curs de anatomie, a remarcat că e foarte posibil ca persoana respectivă nici să nu fi știut că avea toate organele interne inversate. În plus, în astfel de cazuri, nu doar că organele sînt amplasate în cealaltă parte a corpului față de cea în care s-ar găsi în mod normal, ci sînt și oglindite, ceea ce, în cazul organelor care nu sînt simetrice, precum inima, schimbă și orientarea venelor și arterelor, astfel încît intervențiile chirurgicale devin un adevărat exercițiu de logică și imaginație. De altfel, oglindirea este un aspect important al asimetriei biologice, iar dacă am coborî mai multe trepte pînă la nivelul microscopic, am vedea că moleculele care compun materia vie se află de o singură parte a oglinzii.

Înainte de a pătrunde prin oglindă, Alice (în Alice în Țara Oglinzilor) privește versiunea oglindită a camerei în care se află, și, întrebîndu-și pisica, Kitty, dacă i-ar plăcea să locuiască în casa din oglindă, o avertizează că totuși nu e sigură dacă „laptele oglindit” („looking-glass milk”) pe care l-ar primi acolo ar fi bun de băut. Intuiția lui Alice e una bună, pentru că multe molecule sînt chirale, adică pot exista în două variante oglindite, una „de dreapta” și una „de stînga”. Nefiind simetrice, moleculele chirale de dreapta nu se pot suprapune cu cele de stînga, exact așa cum e și cazul mîinilor, care sînt oglindite dar nu pot fi perfect suprapuse, motiv pentru care mîna dreaptă nu ar putea purta mănușa mîinii stîngi. De altfel, moleculele chirale de stînga sînt denumite și de „mîna stîngă” sau levogire (din latinescul laevacare înseamnă stînga), pe cînd cele de dreapta sînt numite de „mîna dreaptă” sau dextrogire (de la dextera, însemnînd dreapta). În plus, chiral vine din grecescul cheir, care înseamnă mînă. Astfel, aceste molecule pot fi gîndite ca fiind precum mîinile, dreapta sau stînga, imagini în oglindă care nu pot fi suprapuse. 

Dintre moleculele chirale care se găsesc în materia vie fac parte și cele care contribuie la materialul genetic (ADN-ul), și cele din care sînt formate proteinele care întrețin majoritatea funcțiilor celulare, numite aminoacizi. Totuși, materia vie, din motive care nu sînt neapărat clare, nu admite ca ambele fețe ale oglinzii să contribuie la organism, astfel încît toate moleculele de un anumit tip care intră în structura organismului trebuie să fie doar de dreapta sau doar de stînga. Astfel, materialul genetic, sau ADN-ul, cu structura lui spiralată de dublă elice (double helix), se învîrte spre dreapta, pe cînd toți aminoacizii necesari pentru funcționarea organismelor sînt de stînga. Există diverse ipoteze cu privire la cum s-a ajuns ca toți aminoacizii să fie de stînga și nu de dreapta, dar existența unei singure variante în cadrul organismelor sugerează că la un moment dat a avut loc „spargerea oglinzii”, acumulîndu-se doar una din cele două variante ale moleculelor care au contribuit apoi la materia vie. Există și cercetători care încearcă să afle dacă viața „în oglindă” ar fi posibilă, făcînd eforturi să sintetizeze artificial variantele în oglindă ale moleculelor care stau la baza organismelor vii, cum ar fi molecule de ADN care se înfășoară spre stînga sau proteine formate din aminoacizi de dreapta. Între timp, pentru că și laptele este plin de aminoacizi de stînga, e posibil ca pisica lui Alice să nu fi reușit să se hrănească cu laptele oglindit ale cărui molecule ar fi de cealaltă parte a oglinzii.  

Există o mulțime de alte asimetrii, precum cea a unei mîini dominante, care se întîmplă de obicei să fie mîna dreaptă. Un alt exemplu este creierul uman, ale cărui funcții și structuri sînt distribuite asimetric în cele doua emisfere. De altfel, în dezvoltarea organismelor bilaterale un moment important este cel în care are loc „spargerea simetriei”, cînd sînt specificate segmentele corpului pe axa stînga-dreapta. 

Deși asimetria este un leitmotiv al naturii, această recurență are diverse fațete. De multe ori asimetriile sînt flexibile sau pot fi inversate, astfel încît mulți oameni preferă mîna stîngă ca mînă dominantă, iar cazurile de situs inversus de multe ori nu compromit organismul. Totuși, probabil că fiecare dintre asimetriile care există își are propriile caracteristici unice, derivate din motivele pentru care a evoluat așa și felul în care a evoluat, precum și din rolul pe care îl are. Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.

Laura-Yvonne Gherghina este doctorandă la Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe al Universității din Cambridge.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Parteneri

Boeing 777-9 cel mai mare avion de pasageri din lume Foto Boeing 777X Facebook
Moscova consideră „absurde” avertismentele UE cu privire la riscurile la care se supun aeronavele când survolează Rusia
Agenţia federală de aviaţie a Rusiei consideră „absurde” declarațiile Uniunii Europene, care vineri, 10 ianuarie, avertizase cu privire la riscurile la care se supun aeronavele când survolează deasupra spațiului Rusiei.
160911431 webp
Supa franțuzească de ceapă caramelizată, cu crutoane cu brânză și muștar - rețeta lui Jamie Oliver. Este ideală în sezonul rece
Supa de ceapă este un preparat tradițional în bucătăria franceză, se consumă în special în sezonul rece, este foarte consistentă, și este însoțită de crutoane cu brânză și muștar.
dani otil si gabriela prisacariu instagram jpg
Ce obiectiv neașteptat are Dani Oțil în 2025. De ce Power Couple România îi încurcă planurile
Ce obiectiv are Dani Oțil în 2025. De ce Power Couple România îi încurcă planurile
Stefan cel Mare jpg
Războaiele lui Ștefan cel Mare: „Am purtat 36 de lupte, din care am fost învingător în 34”
În anul 1502, bătrânul voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare, se confesa medicului venețian Matteo Muriano:„... eu sunt înconjurat de dușmani din toate părțile și, de când sunt domnul acestei țări, am purtat 36 de lupte, din care am fost învingător în 34 și am pierdut două”.
robot realbotix jpg
Un nou robot umanoid poate „să creeze o conexiune, ce se simte ca o interacțiune umană”. Prețul poate ajunge până la 160.000 de lire sterline
O companie din SUA a găsit soluția în cazul persoanelor singuratice, după ce a anunțat că a scos pe piață roboți umanoizi personalizabili, ce folosesc inteligența artificială.
papa Francisc la Vatican pe 18 iunie 2023 foto EPA EFE jpg
Episcopii italieni susțin că homosexualii pot deveni preoți, dar trebuie să fie celibatari. Papa Francisc: „Cine sunt eu să judec?”
Conform noilor orientări anunțate de Conferința Episcopală Italiană (CIE), bărbaților homosexuali li se va permite să se pregătească ca preoți în seminariile romano-catolice, cu condiția să respecte celibatul.
casa de pensii olt pensionari ianuarie 2025   foto alina mitran (5) jpg
Primele decizii pentru pensiile calculate în baza noii legi. Banii urmează să ajungă la pensionari. „Am nelămuriri mari”
A fost aglomerație la Casa de Pensii în primele zile lucrătoare din 2025. Oameni care cer lămuriri cu privire la decizii emise, pensionari care aduc în continuare adeverințe de venit pentru sporurile nevalorificate în dosarul de pensii, cereri de tot felul.
Masina - viteza- sofer drogat FOTO Shutterstock
Cum îi ajută camerele de viteză pe polițiști în cazul contestațiilor: „Avem o imagine clară inclusiv asupra conducătorului auto”
Pe șoselele din România au fost instalate camere de viteză, care vor permite inclusiv recunoașterea șoferilor, a explicat la Digi24 Bogdan Oproiu, comisar adjunct la Direcția Rutieră.
image png
Filmul superb de pe Netflix care a cucerit toată planeta, în ianuarie 2025. Te ține lipit de ecranul televizorului și are o poveste ieșită din comun
Netflix vine în atenția iubitorilor de filme și seriale cu o peliculă menită să prezinte o poveste de viață care să-i țină cu sufletul la gură.