Încăpățînare discursivă

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image

Nu sînt rare cazurile în care, în timpul unei discuții, chiar și atunci cînd aceasta începe ca o banală conversație, vedem că unii semeni, pur și simplu, nu vor să se dea bătuți, apărîndu-și cu strășnicie punctul de vedere. Lucrurile decurg la fel ca în acea anecdotă, în care doi amici discută cam așa: „– Se știe că dintre toate animalele cel mai repede aleargă cele cu copita despicată. Uite, chiar și rinocerul, care este atît de masiv, cînd este nevoit să fugă, nu mai este deloc greoi, fuge de rupe pămîntul, fiindcă are copita despicată. / – Așa o fi... Dar calul? Calul nu are copita despicată și totuși aleargă destul de repede... / – Păi, tocmai de aceea! Dacă avea copita despicată, nici nu apucai să-l vezi de repede ce alerga! / – Bine-bine, dar vaca? Vaca are copita despicată și totuși abia se mișcă... / – Păi, tocmai de aceea! Dacă nu avea copita despicată, nici nu se mișca din loc!...”.

Cu unii nu o scoți la capăt într-o discuție orice ai zice. Au contraargumente la tot ce spui, chiar dacă ajung să cadă în ridicol. (Mai nou, cică ei se numesc „debater-i”.) Vasăzică, te contrazic numai de dragul contrazicerii. Anton Pann a surprins un atare soi de îndărătnicie într-un text versificat, „Povestea fetei întîia“ (sic!), din volumul O șezătoare la țară. Aici lucrurile se petrec în felul următor: după multe căutări, un bărbat își ia o nevastă dintr-un alt sat, dar, după ce o aduce acasă, constată că aceasta îl contrazice ori de cîte ori are ocazia. Dacă el spune că laptele din casa lor e galben, ea susține că e negru; dacă el insistă să i se dea dreptate, ea afirmă tot contrariul. În consecință, bărbatul, exasperat de atîta încăpățînare din partea femeii, hotărăște să o ducă înapoi părinților ei. Pe drum, găsesc alte motive de dezacord: cînd el îi arată o rață, ea zice că e un rățoi. Și tot așa o țin: „Ba e rață – ba rățoi!”... La un moment dat, dînd peste un loc cosit, într-o livadă, bărbatul apreciază că iarba a fost rasă, dar femeia sare cu gura, decretînd că iarba a fost tunsă. Întrucît ea nu are de gînd să cedeze, soțul o amenință că o va îneca în rîu. Dimpotrivă, nevasta e tot mai îndîrjită, așa că bărbatul își pune amenințarea în aplicare: „– Zi, fa, «rasă», că te-nec! / Ea fiind și cufundată / Nicidecum nu s-a supus, / Ci cu mîna ardicată / Forfica din dește-n sus, / Arătînd că tunsă este, / Cum s-a zis și dintru-ntîi, / Și-așa el nici cu aceste / N-o scoase la căpătîi”.

După cum se poate lesne observa, dialogul degenerează adesea într-o competiție, într-o confruntare, care trebuie să se încheie cu desemnarea unui învingător. De aceea, nu ne miră că printre „metaforele conceptuale” identificate în cultură (sau în limbaj) de G. Lakoff și M. Johnson (în clasica lor lucrare Metaphors We Live By, publicată în 1980) este înregistrată și aceasta: argument is war („dezbaterea/discuția este război”). Însă firește că o asemenea observație, generalizată, nu reprezintă norma. Idealul etic este altul. Ceea ce se caută, în principiu, este cooperarea, și nu dezacordul. În orice caz, ambele atitudini – și cea pașnică, și cea belicoasă  – sînt frecvent întîlnite în viața de zi cu zi.

Ar putea să pară că sîntem în fața unui paradox atunci cînd descoperim printre aforismele logicianului Petre Botezatu (în paginile unui Fals tratat de logică) aceste două enunțuri alăturate: „M-ai convins, deci eram de acord. Te-am convins, deci te-am înfrînt”. În realitate, nu-i nici o contradicție aici. Avem consemnate lapidar cele două moduri de a purta o discuție, pe care R.G. Collingwood (plecînd dinspre Platon) le-a pus în evidență în cartea sa The New Leviathan: „Platon a deosebit două tipuri de discuţii, «eristice» şi «dialectice» (Menon, 75c-d). Ceea ce Platon numeşte o discuţie eristică este una în care fiecare parte [implicată] încearcă să demonstreze că ea are dreptate, iar cealaltă greşeşte. Într-o discuţie dialectică urmăreşti să arăţi că propria-ţi concepţie este una cu care oponentul tău chiar este de acord, deşi la un moment dat el a negat-o; sau, invers, că tu, şi nu oponentul a fost cel care a început prin a nega o concepţie cu care eşti, într-adevăr, de acord” (trad. mea, Cr. M.).

Mai departe, interesat de aspectele politice, Collingwood a derivat din cele două tipuri de comunicare alte două noțiuni antagonice, adică modul de viață eristic și modul de viață dialectic, considerînd că raportul dintre cele două indică măsura civilizației (și a barbariei) din cadrul unei comunități. Mai mult decît atît, filozoful englez credea că o viață politică sănătoasă se obține atunci cînd partidele politice importante se află într-o (relaţie de) opoziţie dialectică, şi nu eristică; altfel spus, doar atunci cînd liderii sau reprezentanţii grupărilor politice discută dialectic (în ciuda eventualelor diferențe doctrinare).

Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit. Collingwood lansează un avertisment care merită reprodus și aici (în locul oricărei alte concluzii): „O comunitate ai cărei conducători [rulers] se ceartă, mai ales dacă sînt atît de infantili încît să permită certurilor lor să ducă la violenţă, este o comunitate prost guvernată, incapabilă să procure membrilor săi o viaţă tihnită şi îmbelşugată acasă şi incapabilă să se facă respectată peste hotare” (trad. mea, Cr. M.).

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius” din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la IOSUD – Universitatea din Pitești.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Parteneri

Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.
sinnercahill jpg
Sinner se distrează la Melbourne tăbăcindu-i fundul lui Cahill
Liderul mondial Jannik Sinner are parte și de momente de relaxare la Melbourne.
pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație