Scrierea și scrisul

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image

Circula pe Internet, nu demult, un filmuleț cu doi adolescenți care nu reușeau să înțeleagă cum funcționează un telefon fix, din acelea mai vechi, cu disc. Îl întorceau pe toate părțile și nu pricepeau cum poți să formezi un număr și să apelezi pe cineva cu așa ceva. La fel, deunăzi se tot vorbea despre faptul că scrierea de mînă va deveni (nu peste multă vreme) o amintire. Asta înseamnă că elevii de mîine vor avea – precum au și mulți dintre cei de azi – dificultăți în a percepe corect imaginea făurită de Tudor Arghezi în următoarea frază (dintr-un interviu) legată de anevoioasa artă literară: „Numai Dumnezeu știe cîte gînduri, cîte elanuri și prezențe trec și se sting în zarea dintre condei și călimară”.

E binecunoscut faptul că scrierea a apărut pentru a înregistra vorbirea sau măcar pentru a consemna elementele mai importante dintre cele rostite. A fost (cum observa Platon) un ajutor dat memoriei, dar, în același timp, și un atac asupra acesteia, fiindcă a condus la slăbirea ei. Andrei Cornea a scris cîndva o carte frumoasă și lămuritoare despre un atare subiect: Scriere și oralitate în cultura antică (publicată în 1988). Mai tîrziu, textele scrise au devenit atît de însemnate (mai ales în ultimele secole), încît, din cauza lor, am ajuns să judecăm în mod nedrept limbajul, să-l considerăm un simplu instrument sau mijloc de exprimare a gîndurilor noastre. Se uită adevărul că gîndirea nu poate exista în absența limbajului și se ignoră justa constatare că esența limbajului stă în dialog, în comunicarea „face-to-face” (deci orală) cu celălalt.

„Stai puțin!”, mă întrerupe amicul meu guraliv. „Să ne întoarcem la foloasele celor scrise! E splendidă zicerea asta a lui Arghezi cu «zarea dintre condei și călimară», însă pare-mi-se că nu-i vorba doar de perceperea unei imagini (desuete deja pentru unii), ci, mai degrabă, de priceperea unei idei, de întrezărirea efortului întru limpezire expresivă care stă în spatele scrisului literar!” Așa este. De aceea, am și menționat mai sus „anevoioasa artă literară”, dar văd că ai ghicit cumva distincția pe care o aveam în minte. Vasăzică, în raport cu vorbirea, scrierea (cu diversele ei forme, alfabete etc.) reprezintă „un joc secund”. În schimb, cînd ne referim la scris, avem în vedere, mai curînd, obișnuința de a scrie (după cum cititul reprezintă obișnuința de a citi). O asemenea practică presupune și o anumită disciplină, o anumită rigoare. Și, firește, practica în sine are la bază o competență, un „a ști să faci”.

„Păi, pînă să-mi fi dat exemplul din Arghezi, trăiam cu impresia că «scrierea de mînă» și «scrisul de mînă» sînt totuna, că-s perfect sinonime”, intervine iarăși interlocutorul meu. „Acum îmi dau seama că distincția pe care ai pomenit-o chiar este îndreptățită întrucîtva. La urma urmei, putem scrie de mînă folosindu-ne și de un laptop, căci găsim în el «scrierea de mînă», adică fonturile trebuitoare.” Într-adevăr, e bună observația privitoare la computer și la fonturi, numai că aș vrea să ne concentrăm în continuare pe importanța scrisului ca atare, indiferent că este așternut cu un condei (ori cu un stilou, pix etc.) sau cu o tastatură.

Se spune că una dintre temerile cele mai mari ale adulților este aceea de a vorbi în public. Pe de altă parte, în prezent, cred însă că unii au ajuns să se teamă să (mai) scrie în intimitatea lor. Se vede aceasta din ușurința cu care ei trăncănesc. Nu (mai) au nici o inhibiție cînd se ivește ocazia de a vorbi în public, deși discursul lor este adesea lipsit de substanță și de o minimă structurare. De ce? Deoarece nu mai au decît experiența textelor scurte și dezarticulate: mici mesaje de e-mail, lapidare enunțuri pe un smartphone etc. Au pierdut antrenamentul (dacă l-au avut vreodată) de a-și aranja nițel gîndurile, de a-și lămuri ideile, notîndu-le undeva în prealabil.

Ce să mai vorbim despre scrierea unui articol științific?! Dar prietenul meu ține să aibă el ultimul cuvînt: „Să fii tu sănătos! Mai e mult pînă departe! Pînă acolo, ce să mai vorbim despre ortografie, bunăoară?! Aceea în care se împiedică destui semeni. Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius” din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la UNSTPB, Centrul Universitar Pitești.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Parteneri

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, susțin declarații de presă la sediul ministerului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Noi tensiuni în coaliție din cauza declarațiilor ministrului de Finanțe. Ciolacu: „Boloș nu poate veni cu CNP-ul fiscal”
Premierul Marcel Ciolacu a lansat joi un atac la adresa ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, și a declarat că acesta nu poate veni cu proiecte, precum așa-zisul CNP fiscal, fără să se consulte cu societatea civilă și cu mediul privat.
cub adriana bahmuteanu png
George Restivan, despărțire cu scandal de Bahmuțeanca! „Nu vreau să mai aud de ea! Copilul ei îi cerea sa se întoarcă la Prigoană!“ Ce zice Bahmu?
Adriana Bahmuțeanu a anunțat, recent, că nu mai formează un cuplu cu americanul George Restivan, cu care făcuse doar o logodnă religioasă într-o biserică din Ucraina.
Agentul termic livrat de Elcen în Bucureşti s-a scumpit cu 9%
Burduja: Termoenergetica are datorii de 1 miliard de lei către ELCEN. Guvernul a aprobat fuziunea
Termoenergetica are datorii către ELCEN de peste 1 miliard de lei în prezent, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja, precizând că, pentru a nu se bloca activitatea a cerut plata acestora.
Soldat rus pe frontul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Rusia va avea nevoie de cinci ani pentru a cucerii regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Pierderile s-ar putea ridica la 1,8 milioane de soldaţi, morţi şi răniţi
Noul şef al armatei britanice, generalul Sir Roly Walker, a declarat că dacă Rusia îşi continuă în acelaşi mod atacurile asupra Ucrainei, este posibil ca forţele sale să aibă nevoie de cinci ani pentru a-şi „croi drum“ către obiectivul minim de a cuceri complet doar cele patru regiuni anexate.
Prințul Harry  GettyImages jpg
Ruptura dintre prințul Harry și familia regală! Războiul fiului regelui Charles cu presa tabloidă ar fi distrus totul
Prințul Harry spune că războiul cu presa tabloidă a fost principala cauză care a dus la îndepărtarea de familia regală. Ne amintim că la începutul anului 2024, Daily Mirror a fost de acord să-i plătească lui Harry despăgubiri de 400.000 de lire.
image png
Ploi torențiale și vijelii în peste jumătate din țară. Harta județelor vizate de avertizarea ANM
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o avertizare meteo cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru pentru mai mult de jumătate din țară.
img jpg
Petrică Ciucă, „criminalul de copii” a comis un nou abuz la 7 ani după ce a ieșit din închisoare: ”Un om cu un anume retard”
Petrică Ciucă, criminalul de copii care a înspăimântat întreaga Românie la finalul anilor '90 a comis un alt abuz sexual, de curând. A fost dat în urmările generală și prins în seara zilei de 23 iulie, într-un cartier din Galați.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Volatilitatea piețelor în fața deciziilor politice de anvergură
După eșecul dureros al partidului președintelui Macron la alegerile europarlamentare, piețele financiare au resimțit din plin decizia neașteptată a acestuia de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate care a aruncat, practic, țara într-o stare generalizată de incertitudine.
Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump va cere statelor NATO să aloce 3% din PIB pentru apărare dacă recâștigă președinția SUA
Majoritatea statelor membre NATO au atins abia recent ținta de cheltuieli de 2% din PIB. Dar consilierii lui Donald Trump au avansat ideea de a cere membrilor NATO să cheltuiască 3% din produsul lor intern brut pentru apărare, ceea ce este mai mult decât obiectivul convenit de aliați.
image
„Inside Out 2” întrece „Frozen 2” și devine cel mai de succes film de animație din istorie
„Inside Out 2” a depășit „Frozen II” pentru a deveni cel mai de succes film de animație din istorie, conform incasărilor după lansare.
image
Apple Maps debutează pe web în Beta pentru a concură cu Google Maps
Apple Maps și-a făcut debut pe web, vizând să ofere o alternativă robustă la Google Maps.
image
Cum a reușit un hacker din Coreea de Nord să se infiltreze într-un furnizor de securitate din SUA?
Un hacker nord-coreean a reușit să se infiltreze într-un furnizor de securitate digitală din SUA.