Dezamăgirea ca „dezvrăjire”

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image

Pentru a abate atenția poporului nemulțumit de la problemele sociale cu adevărat importante, împărații romani își făcuseră obiceiul de a oferi mulțimii panem et circenses („pîine și jocuri de circ”). Cu raportare la o discuție, dispută sau argumentare, procedeul asemănător este numit de englezi red herring („hering roșu”), de la heringul afumat care, aruncat înaintea ogarilor plecați în urmărirea vînatului ori a evadaților, le afecta puternic simțul mirosului, dezorientîndu-i cu totul.

Așadar, este vorba de un procedeu sofistic (denumit în logică ignoratio elenchi), care presupune abaterea atenției interlocutorului de la tema (sau teza) discuției și concentrarea pe o teză irelevantă. Cînd – cu același scop – cei de la putere lansează pe diverse canale anumite scandaluri, iscate în jurul unor așa-zise „personalități” ori „subiecte senzaționale”, spunem că guvernanții au aruncat „fumigene” în spațiul public. Cîteodată, poate că ar fi mai firesc să folosim disjuncția, scriind pîine sau circ, deoarece se întîmplă adesea ca mulțimea, ridicată pentru a cere „pîine”, să se așeze cuminte la loc (măcar pentru o vreme), urmărind vrăjită „circul” ieftin, livrat taman la țanc.

Interlocutorul meu obișnuit intervine: „Din ce zici, bag de seamă că mulțimea ori vulgul nu se află, de regulă, într-o relație prea bună cu logica sau cu gîndirea critică”. Într-adevăr, cu mai bine de un secol în urmă, într-un Curs de logică, Ion Petrovici observa dintru început că în fața retoricii avîntate, în astfel de cazuri, logica nu are nici o șansă: „Cînd vrei să miști masele, locul argumentării strînse îl iau frazele meșteșugite și, ca să convingi mulțimea de ceva, nu e nevoie de argumentare. De multe ori argumentul e un neajuns în atari împrejurări; cînd îți propui să dovedești o anume idee, parcă ai aerul de a pune acea idee într-o situație îndoielnică, ea nefiind evidentă, neimpunîndu-se de la sine. De aceea, pentru mase e mai practic, cînd vrei să le convingi de ceva, ca să nu dovedești, ci să afirmi, căci atunci dai ideii tale afirmate un caracter de veracitate indiscutabilă, o prezinți oarecum ca o axiomă, care n-are nevoie să fie dovedită”.

Pe de altă parte, filozoful american Sidney Hook (într-o monografie despre John Dewey) nota un amănunt surprinzător: „Chiar și oamenii de stat, care nu ar supraviețui dacă deprinderea de a gîndi logic ar fi răspîndită, trebuie să gîndească logic pentru a-i împiedica pe ceilalți să gîndească în acest fel”. Amicul meu nu se poate stăpîni: „Cred și eu că-l găsești drept «un amănunt surprinzător» cînd ai în vedere logica găunoasă a politicienilor noștri!”.

Eh, pare-mi-se că nici în alte țări politicienii nu mai sînt ce erau cîndva... În plus, dincolo de logică, este importantă și atitudinea etică, felul în care îi tratezi pe ceilalți. Bunăoară, lui Abraham Lincoln i se atribuie acest raționament, pe care l-ar fi împărtășit unui oaspete la Casa Albă: „Dacă ai înșelat o dată încrederea concetățenilor tăi, nu vei mai putea cîștiga niciodată respectul și stima lor. Este adevărat că-i poți păcăli pe toți oamenii uneori; poți chiar să-i păcălești pe unii dintre oameni tot timpul; dar nu-i poți păcăli pe toți oamenii tot timpul”.

„Nu înseamnă aceasta că pînă și oamenii cei mai deștepți ajung să fie înșelați de discursul unor politicieni?”, continuă partenerul meu de dialog. Ba da, și lor le sînt înșelate frecvent așteptările, dar mulți dintre ei nu se lasă neapărat cuceriți de figurile politice noi, ci de anumite idei (și ideologii), de unele proiecte politice seducătoare (lansate inclusiv de filozofi). „Înșelați, păcăliți, cuceriți sau... vrăjiți?”, mai întreabă el. Cred că știu la ce te referi. Faci aluzie, probabil, lasubtitlul unei celebre cărți despre „societatea deschisă”, scrisă de Karl Popper, adică la Vraja lui Platon (The Spell of Plato). Mai adaug detaliul că a prins să circule pe la noi, de la o vreme, cuvîntul dezvrăjire (pentru a echivala un termen nemțesc, Entzauberung, lansat de Max Weber în sociologie), cuvînt care nu și-a făcut încă loc în dicționarele noastre (totuși, cf. a dezvrăji, în DLR). Interesant este că aveam deja în limba română verbul a amăgi (pus de unii specialiști pe seama unui verb latin neatestat ammagire), care semnifica inițial „a fermeca”, relaționat, în ultimă instanță, cu acel magos din greaca veche (de unde provine mag) și, evident, înrudindu-se cu magie. Cum observa un filolog clasicist (eminescologul Nicolae Georgescu), nu ar trebui să fiu trist cînd constat că „sînt dezamăgit”, fiindcă aceasta înseamnă că am ieșit, de fapt, din starea de „amăgire”.

„Ei, asta-i bună! Să nu-mi spui acuma că și deziluzia aduce foloase!”, sare imediat interlocutorul. Ba da! Într-un fel, da... Cel puțin, asta susține José Ortega y Gasset (în cărticica sa Idei și credințe): „Deziluzia este fecundă și poartă întotdeauna în sine un principiu de eliberare. Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi”.

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius” din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la IOSUD – Universitatea din Pitești.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.