Testul omului-facebook
Probabil că cel mai important efect al exploziei rețelelor sociale este apariția unui nou tip uman, pe care, în lipsa unui alt termen consacrat cît de cît, îl numesc omul-facebook. Apărut încet-încet pe parcursul ultimelor două decenii, omul-facebook este un fel de excrescență high-tech a naturii umane apărută în urma contactului acesteia cu miraculosul Internet. Este un fel de hibrid, un fel de bastard născut din împreunarea vulnerabilității noastre vinovate de totdeauna cu obrăznicia pretins inocentă a virtualului cel nou. Rețeaua de socializare, acum se știe, suge cu totul umanitatea din noi și ne-o retransmite, ne-o reinoculează, modificată în parametrii ei, dar neschimbată în esență, fecundată cu falsul boților. Abia văzînd ce au făcut rețelele de socializare din noi, cum ne-au modificat opțiunile, valorile, structura prieteniilor și inimicițiilor, cum ne-au forjat viziunile și visurile, vedem cît sîntem de slabi. Și nu doar că sîntem ușor penetrabili, nu doar că mințile noastre pot fi atît de ușor luate, dar se pare că o căutăm cu lumînarea, se pare că mergem prin viață alergînd, chiar cu disperare, după iluzii și minciuni, plictisiți sau revoltați de realitate și adevăr, deși nu știm aproape nimic despre acestea. Astfel, fugim după omul-facebook, îl căutăm, îl cultivăm – e narcoticul nostru, e tiranul dulce și plăcut al sufletului nostru, el face ce am vrea să facem noi, dar dintr-un motiv sau altul nu putem face. Ni se pare să rezonează cu noi, dar, de fapt, noi rezonăm cu el.
Ați văzut filmele acelea în care civilizația noastră este invadată de extratereștri care iau înfățișare omenească cu scopul de a prelua controlul asupra omenirii și doar cîțiva vizionari sînt în stare să-i depisteze printre noi? Ei bine, omul-facebook este o alcătuire de asemenea, invaziv, gen. Dacă lumea ta e mintea ta, atunci află că nu toți oamenii pe care-i percepi ca fiindu-ți semeni vii chiar sînt semenii tăi vii. Mintea ta / lumea ta este infiltrată de „extratereștri” care par oameni vii, dar ei nu sînt astfel. Omul-facebook este una dintre speciile „extraterestre” care îți populează mintea/lumea cu scopul de a prelua controlul asupra ta, iar tu, fericit și fără să înțelegi ce faci, i-l cedezi.
Omul-facebook este omul care nu ar exista pentru noi dacă nu ar exista rețeaua; este omul care, în afara rețelei, e zero, e nimic; omul pe care îl percepem proeminent și bine conturat în rețea, dar despre care, odată ridicînd ochii de pe ecranul telefonului și decuplînd mintea noastră din „rețea”, constatăm că nu există, dispare ca un fum. Da, unii oameni există doar prin intermediul rețelei, ceea ce înseamnă că nu sînt reali, dacă sensul cuvîntului realitate mai este acela firesc, de bun-simț. La rîndul lor, cei mai mulți dintre acești oameni sînt chiar plăsmuiri ale rețelei, pentru că ei știu bine că nu ar exista fără rețea; ei s-au construit pentru și în rețea din simplul motiv că în lumea reală au ratat. E mai ușor să strîngi adeziuni în rețeaua socială virtuală decît în lumea reală pentru că, printre altele, în rețea poți prosti mai ușor lumea.
Fiecare dintre noi cunoaște un număr de oameni; ca să aflați dacă cineva dintre cei pe care îi cunoașteți este un om-facebook sau nu, testul e simplu. Închideți ochii, amintiți-vă bine personajul și gîndiți-vă dacă ați fi auzit măcar de existența lui în absența rețelei. Dacă da, atunci e un om real, dacă nu, e un om-facebook.
Ați auzit de boți? Sigur ați auzit. Sînt acele aplicații software care execută anumite sarcini în mod repetitiv pe rețelele de socializare, anume create pentru a imita prezența și reacția umană. Pe rețeaua virtuală, botul parazitează omul dîndu-i iluzia că alți oameni citesc ce scrie, îi fac semne de simpatie sau îi duc mai departe mesajul. Ei bine, omul-facebookeste, pentru lumea reală, ceea ce este botul informatic pentru lumea virtuală – un parazit. Se lipește de tine dîndu-ți impresia că tu te-ai lipit de el și își împlinește existența de rețea din entuziasmul cu care îl susții sau îl urmărești. Nu zic să scăpăm de el, nu zic să facem curățenie în lumea noastră și să redevenim reali, cum eram înainte de „rețele”, că nu se mai poate. Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
Zaharia S. Cotoi a fost realizator al emisiunii Europa Christiana la Trinitas TV și este vicepreședintele Centrului de Studii de Drept Natural și Analiză Normativă.