Arta figurativă și teoria recapitulării

Alina NECȘULESCU
28 decembrie 2023
image

Teoria recapitulării, a lui Muller-Haeckel, conform căreia ontogeneza repetă filogeneza în mod selectiv pentru a facilita evoluția, este ca o lentilă prin care putem privi, într-o anumită măsură, morfologia psihicului. Din seria de lucrări care au compus expoziția „Teoria recapitulării” a pictorului Ștefan Ungureanu, expoziție care poartă numele teoriei lui Muller-Haeckel, se remarcă lucrarea „The Running Man”. Această lucrare impresionează datorită dezvăluirii unei asamblări a unui schelet uman din diverse elemente ale evoluției umane. Artistul reformulează metaforic, prin intermediul imaginii, o altă manieră de a crea o structură umană. „The Running Man” este un om care nu fuge, dar care este dinamic stînd pe loc. Fuga nu este pusă în act, ci folosită în mod creativ, după o analiză meticuloasă, pentru a da naștere unei alte variante de sine. Este o fugă de..., o fugă spre... sau ambele? Confruntat cu un moment reper al existenței, artistul metabolizează experiența de ”a fi în pantofii tatălui” prin intermediul artei plastice.

 Experiența paternității pune o anumită presiune pe psihic pentru reconfigurare și facilitează accesarea unui prototip intern al tatălui, care rămîne o temelie internă, o imago paternă. Imaginis sînt precum visul, pot fi construite doar din elemente deja existente. O imago este nerepetabilă prin maniera în care elementele se pun împreună. Ele nu se reproduc în funcție de cum au existat în realitate, ci sînt îmbinări de piese din multiple surse și influențe. Precum în vis, nu întîlnim elemente inedite, ci combinații de fragmente prezente deja în memorie. Orice invenție nouă provine din combinarea unor elemente cunoscute, iar originalitatea este o consecință a modului în care acestea sînt reașezate calitativ. Imaginis nu sînt imuabile, ci reconfigurabile. Ele pot fi modificate în urma unui proces de rafinare internă. La aceasta contribuie semnificativ disponibilitatea fiecăruia de a se pune pe sine în discuție în acest proces al reașezării reprezentărilor interne. ”A deveni tată” este, în sine, un proces complicat pentru orice bărbat care presupune, la fel ca orice alt pas în dezvoltare, lăsarea unui ceva în urmă și aducerea în lucru a reprezentărilor funcției paterne. Creșterea, întotdeauna, presupune și separarea de ceva familiar, dar și punere în discuție a cunoașterii despre propria persoană. Cu cît încercarea de procesare nu are loc în spațiul psihic, cu atît acțiunea scenariilor este mai automată și, deci, mai constrîngătoare. Prin urmare, ce înseamnă un tată și ce face el? 

Ștefan Ungureanu aduce în discuție confruntarea cu realitatea de a fi o za într-un lanț, odată cu nașterea fiului său. El își recapitulează istoria cu propriul tată, cu propriile reprezentări  paterne, și pune pe pînză, prin seria de lucrări care au compus expoziția ”Teoria recapitulării”, cele trei elemente fundamentale ale funcției paterne: protecția, separarea de mamă și de lumea internă prin introducerea copilului în lumea externă și înscrierea lui într-o ordine simbolică, socială și culturală. Tocmai pentru că tatăl nu este prins într-o relație simbiotică cu copilul, nu va trăi separarea ca pe o formă de trădare sau de părăsire, motiv pentru care este mai deschis către realitatea externă. Modul în care un tată iubește copilul nu este mai puțin important sau mai puțin semnificativ, ci doar diferit de modul în care o mamă își iubește copilul.

Inspirat de căutările tatălui lui, Ștefan Ungureanu a îmbrățișat speologia și a transpus-o în artă, reproducînd o căutare a originilor și întoarcerea în pîntecul mamei prin decriptarea creării unui om cu instrumentele propriului laborator interior. Donald Winnicott face o paralelă între reptație - mișcarea de înaintare fără a folosi mîinile sau picioarele pe care o face bebelușul în timpul nașterii naturale - și strecurarea prin găuri în explorarea peșterilor. Căutările temerare pentru a lumina universul subteran pot fi atît în afara, cît și înăuntrul propriei persoane. Cercetările lui Freud evidențiază că examinarea istoriei personale a unui pacient și, în special , a perioadei sale timpurii este o condiție esențială pentru a putea înțelege structura personalității unui individ. Cu alte cuvinte, nu putem înțelege cum s-a asamblat interior o persoană distinctă fără să privim, prin lentila biogenezei, originile formării sale și, prin lentila epigenezei, experiența care a modelat materialul propriu, fie prin inhibare, fie prin potențare. Scotocirea ungherelor obscure din subteran specifică speologiei paote fi aplicată metaforic și propriei persoane printr-o analiză aprofundată. Prin aceleași lentile putem privi și la originea dezvoltării, evoluției și influențelor care au modelat psihismului unei persoane. Nelipsite de dificultăți și obstacole sînt ambele explorări, dar sînt și pline de mistere nebănuite. Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită. 

Asemenea lui Norbert Casteret, care a învățat tehnicile săpăturilor arheologice fiind atras de vestigiile oamenilor primitivi și a împletit speologia cu arheologia, artistul Ștefan Ungureanu a mers la rădăcinile dezvoltării individului dinăuntru, și-a inventariat propria identitate, a revizitat propria istorie și le-a reasamblat în laboratorul interior într-o altă persoană, pe care a consemnat-o pe pînză. Munca lui de reconstrucție a fragmentelor recuperate din amintiri prezintă o concordanță cu cea a psihanalistului care restaurează și reface harta reliefului psihic explorîndu-i adîncimile aidoma speologului care explorează grotele subterane sau, cum spunea Sigmund Freud, arheologului care dezgroapă o construcție din trecut.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Parteneri

Inundaţii Bucureşti FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
INTERVIU Cum pot fi prevenite inundațiile din mediul urban: de la „orașele-bureți” la asigurările de locuințe
Directorul general interimar al Institutul Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică pentru „Weekend Adevărul” modul în care poate fi evitată inundarea străzilor din orașe în perioadele ploioase.
bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025, sesiunea din iarnă. Cum se va desfășura examenul de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română
În perioada 27-31 ianuarie 2025, elevii claselor a XII-a vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română și Limba maternă din cadrul examenului de Bacalaureat.
Stațiunea Straja  Foto Bunzac Media, Complex montana (11) jpg
Cele mai populare stațiuni montane din România. Unde se află destinațiile de iarnă ale Carpaților
Cele mai populare stațiuni montane din România se înșiruie de-a lungul văii Prahovei, însă locuri ca Munții Apuseni, Bucovina sau Valea Jiului atrag și ele nenumărați turiști.
vaci lapte (2) jpg
Se prăbușește „împărăția laptelui”. Seceta, scumpirile și munca plătită în bătaie de joc adâncesc sărăcia în lumea rurală
Seceta care aproape a lăsat animalele fără hrană, dar și prețul extrem de scăzut al litrului de lapte, la vânzare, sărăcește comunități întregi din România. Este vorba în special despre satele în care localnicii trăiesc aproape exclusiv din creșterea vacilor cu lapte.
Comorile Olteniei de sub Munte descoperite datorită Festivalului Licuricilor de la Costești Vâlcea Foto Colaj
Ce este „vacanța de formare” și de ce câștigă popularitate acest tip de călătorie. Skillcation în România
Un nou tip de vacanță câștigă tot mai mulți adepți la nivel global. Skillcation, vacanța de dezvoltare personală, poate fi comparată cu o tabără pentru adulți, în care participanții au ocazia să deprindă noi abilități, exersând activități pe care poate nu au avut ocazia să le experimenteze.
Copii fericiti FOTO Shutterstock
Copiii activi învață mai bine. Legătura dintre mișcare și rezultate la școală
Un adolescent din șapte la nivel global se confruntă cu o afecțiune mintală, iar în acest context, se caută tot mai multe soluții de prevenire. Surprinzător, cercetările recente sugerează că activitatea fizică ar putea fi cheia unei abordări simple, dar extrem de eficiente.
Inundatii Slobozia Conachi  Foto Inquam Photos   George Calin (2) jpg
INTERVIU Cum ar putea fi prevenite inundațiile: „O soluție rentabilă este să folosim natura ca parte a protecției”
Directorul general interimar al Institutului Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică modul în care pot fi gestionate mai eficient resursele de apă astfel încât riscul de inundații sau secete să scadă semnificativ.
Dealul Babii, Vulcan  Foto Daniel Guță (5) jpg
Județul unde 27 de drumuri rămân închise iarna. Cum arată șoselele spectaculoase, dar riscante
27 de drumuri din vestul României, considerate riscante în timpul iernii, au fost închise circulației mașinilor, de vineri 15 noiembrie, până la sfârșitul lunii martie 2025.
mina petrila 13 ani de la explozii foto traian manu
Sfârșitul minelor de cărbune, grăbit de tragedii. Soarta dramatică a locurilor unde au muncit mii de români
În istoria de peste două secole a minelor de cărbune din România, au avut loc nenumărate tragedii care au făcut mii de victime. Cele mai recente dintre ele le-au schimbat soarta exploatărilor miniere, grăbind închiderea acestora.