Topografia iertării

Alina NECȘULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image

Iertarea este un concept definit ca exonerare de o pedeapsă și a fost mult întrebuințat de textele religioase și legale. În culturile și tradițiile creștine, acesta este un imperativ care încorporează o poruncă, dar poate să lase impresia că este o alegere deliberată în privința căreia se pot demara acțiuni conform principiilor și valorilor etice și spirituale. Iertarea a fost asociată cu penitența și eliberarea de vinovăție pe care oamenii o experimentează la nivel interpersonal. În lipsa iertării, se „confiscă” aspecte care țin de perimetrul unei experiențe cu o persoană și se construiesc baraje care împiedică creșterea fluidă, atît în relație, cît și individuală. A fi iertat, a te simți de neiertat, a ierta sau a nu putea ierta sînt poziții față de un anumit tip de experiență care lasă amprente puternice în itinerarul propriei vieți. Sînt însă nenumărate situații în care, deși oamenii își doresc să ierte și uneori demarează acțiuni pentru a declanșa acest sentiment, lucrurile nu par să funcționeze, iar la primul stimul se retrezește furtuna violentă de resentimente. Deși se pot găsi nenumărate indicații despre iertarea în cîțiva pași sau ce ai de făcut ca să ierți, acesta este un proces foarte personal, care nu are legătură cu voința și acțiunea, ci cu un periplu interior profund care face loc restaurării relației cu propria persoană. Foarte mulți autori și cercetători au studiat efectele iertării care, fără îndoială, sînt benefice pentru economia psihică sau costurile stării de turbulență cauzate de lipsa iertării. Experiența iertării însă, atunci cînd apare, nu este nici nemijlocită, nici ușoară, și, spre deosebire de alte experiențe, (psih)analizabilă. 

Iertarea face parte din traficul zilnic al relațiilor și este o preocupare intensă pentru travaliul individual. Fiind un concept de altă natură decît psihanalitică, conceptul iertării nu a reprezentat un obiect de studiu pentru cadrul teoretic psihanalitic și nu are o abordare explicită chiar dacă este implicit în multe procese psihice. Deși în scrierile lui Sigmund Freud este absentă iertarea, principiul iertării este subînțeles în diada inconștientă dintre vinovăție și pedeapsă care, în mod evident, are scopul exonerării de pedeapsă, așadar al iertării. Melanie Klein evidențiază că, pe măsură ce nemulțumirile legate de persoanele de îngrijire sînt înțelese profund și elaborate, „dacă noi le putem ierta frustrarea pe care a trebuit să o ducem, atunci putem face pace cu noi înșine și putem fi capabili să îi iubim pe alții în adevăratul sens al cuvîntului”. Conceptul lui Klein despre reparație nu vorbește despre iertarea celor din viața pragmatică, ci despre restaurarea unei părți din psihicul celui care parcurge un demers de interogare de sine. Iertarea nu poate fi redusă la exercițiul rațiunii, ci are mai mult de-a face cu procesele inconștiente. 

Julia Kristeva explorează iertarea în psihanaliză și atrage atenția asupra acestui concept  construind pe marginea ideilor filozofilor Paul Ricœur și Jacques Derrida. Ea dezvăluie o parte din multiplele straturi psihice implicate în procesul iertării. În lucrarea ei Soarele negru: depresia și melancolia (1989), Kristeva explorează conceptul de renaștere în strînsă legătură cu iertarea și face o paralelă între acestea și cura psihanalitică prin interpretare.

Lipsa iertării se manifestă uneori ca un tezaurizator al tuturor nemulțumirilor acumulate în experiența cu o altă persoană. Oamenii păstrează resentimente față de alți oameni care i-au tratat pe nedrept și sînt îndreptățiți să facă așa pînă la un anumit punct. Atunci cînd se încleștează de resentimente înseamnă că nu scapă din ochi persoana care a greșit și pun întreaga vină pe umerii acesteia. Prin urmare, apare revendicarea unei reparații de la această persoană pentru că vina este proiectată. Sigur că nici o tentativă de reparație nu funcționează cu adevărat pentru că orice încercare în acest sens presupune o recunoaștere a vinei celuilalt și aici se dezvăluie înnodarea care blochează procesul de elaborare. Reparația este foarte dificilă, aproape imposibilă, atîta vreme cît nici un sentiment de vinovăție nu apare în propria persoană. 

Resentimentul este precum o umbră care nu se desparte de persoana pe care o urmărește, prin urmare și persoana care este resentimentară este obsedată și excesiv atașată de persoana căreia îi poartă resentimente. Omul resentimentar nu îl poate vedea nici pe celălalt, nici pe sine ca pe o persoană întreagă. Persoana care a greșit este redusă la a fi cauza propriei nefericiri, fără urmă de asumare a responsabilității propriei participări și întreținere a focului resentimentelor. Identificarea și integrarea propriului sentiment de vinovăție este un prerechizit pentru a putea iniția procesul de reparație interioară. Lipsa capacității de a ierta este aducătoare de suferință prin faptul că exprimă conturarea unui suflet nedescleștat. Iertarea implică un proces aprofundat de explorare de sine care are la bază parcurgerea unui proces de doliu pentru pierderile suferite și metabolizarea resentimentelor. Suferința asociată așteptărilor legitime care nu au fost întîmpinate de cei din relațiile apropiate este dislocantă narcisic, prin urmare iertarea devine o provocare pentru restaurarea echilibrului narcisic. Reprezentarea acestei relații în corpul psihic este împovărată de o buclă a așteptării și dezamăgirii care dezorganizează experiența de sine. Există o legătură intimă între doliu, vinovăție, reparație și iertare. Iertarea este o consecință a unui periplu interior complex de la pierdere la acceptare, dar care nu se manifestă obligatoriu față de cei din exterior. Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.

Alina Necșulescu este psihoterapeut specializat în psihanaliză.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Parteneri

vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a lui Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.
Marcel Ciolacu s a întors, sâmbătă, în localitățile din Galați afectate de inundații  Foto Marcel Ciolacu Facebook jpg
Premierul Ciolacu accelerează lucrările de reparații în zonele lovite de inundații: efectele celor aproape 200 de milioane de lei alocați
Prezent în județul Galați, pentru a evalua derularea lucrărilor de reabilitare în zonele afectate de inundațiile din luna septembrie, Premierul Marcel Ciolacu anunță că trei sferturi dintre proiecte sunt la stadii între 50 și 80%, și că Guvernul va suplimenta bugetul acordat autorităților locale.
Iulia Navalnaia la protestul de la Moscova FOTO EPA-EFE
Prima manifestație majoră a opoziției ruse împotriva războiului din Ucraina, organizată de Iulia Navalnaia la Berlin
Liderii opoziției ruse din exil organizează duminică, la Berlin, prima manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Accident nimicitor, din cauza vitezei excesive. Doi tineri, de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, în Vrancea
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seara, cu un alt autoturism care venea din sens opus. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea.
nadia bela jpg
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. Ce imagine emoționantă a publicat „Zeiţa de la Montreal”
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. A fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. Acesta s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981. Acesta s-a stins din viață în SUA.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Mai multe explozii au zguduit oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Polonia și-a mobilizat avioanele
Mai multe explozii au zguduit duminică dimineaţă oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Kievul și Varșovia au anunțat că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele.