Topografia iertării

Alina NECȘULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image

Iertarea este un concept definit ca exonerare de o pedeapsă și a fost mult întrebuințat de textele religioase și legale. În culturile și tradițiile creștine, acesta este un imperativ care încorporează o poruncă, dar poate să lase impresia că este o alegere deliberată în privința căreia se pot demara acțiuni conform principiilor și valorilor etice și spirituale. Iertarea a fost asociată cu penitența și eliberarea de vinovăție pe care oamenii o experimentează la nivel interpersonal. În lipsa iertării, se „confiscă” aspecte care țin de perimetrul unei experiențe cu o persoană și se construiesc baraje care împiedică creșterea fluidă, atît în relație, cît și individuală. A fi iertat, a te simți de neiertat, a ierta sau a nu putea ierta sînt poziții față de un anumit tip de experiență care lasă amprente puternice în itinerarul propriei vieți. Sînt însă nenumărate situații în care, deși oamenii își doresc să ierte și uneori demarează acțiuni pentru a declanșa acest sentiment, lucrurile nu par să funcționeze, iar la primul stimul se retrezește furtuna violentă de resentimente. Deși se pot găsi nenumărate indicații despre iertarea în cîțiva pași sau ce ai de făcut ca să ierți, acesta este un proces foarte personal, care nu are legătură cu voința și acțiunea, ci cu un periplu interior profund care face loc restaurării relației cu propria persoană. Foarte mulți autori și cercetători au studiat efectele iertării care, fără îndoială, sînt benefice pentru economia psihică sau costurile stării de turbulență cauzate de lipsa iertării. Experiența iertării însă, atunci cînd apare, nu este nici nemijlocită, nici ușoară, și, spre deosebire de alte experiențe, (psih)analizabilă. 

Iertarea face parte din traficul zilnic al relațiilor și este o preocupare intensă pentru travaliul individual. Fiind un concept de altă natură decît psihanalitică, conceptul iertării nu a reprezentat un obiect de studiu pentru cadrul teoretic psihanalitic și nu are o abordare explicită chiar dacă este implicit în multe procese psihice. Deși în scrierile lui Sigmund Freud este absentă iertarea, principiul iertării este subînțeles în diada inconștientă dintre vinovăție și pedeapsă care, în mod evident, are scopul exonerării de pedeapsă, așadar al iertării. Melanie Klein evidențiază că, pe măsură ce nemulțumirile legate de persoanele de îngrijire sînt înțelese profund și elaborate, „dacă noi le putem ierta frustrarea pe care a trebuit să o ducem, atunci putem face pace cu noi înșine și putem fi capabili să îi iubim pe alții în adevăratul sens al cuvîntului”. Conceptul lui Klein despre reparație nu vorbește despre iertarea celor din viața pragmatică, ci despre restaurarea unei părți din psihicul celui care parcurge un demers de interogare de sine. Iertarea nu poate fi redusă la exercițiul rațiunii, ci are mai mult de-a face cu procesele inconștiente. 

Julia Kristeva explorează iertarea în psihanaliză și atrage atenția asupra acestui concept  construind pe marginea ideilor filozofilor Paul Ricœur și Jacques Derrida. Ea dezvăluie o parte din multiplele straturi psihice implicate în procesul iertării. În lucrarea ei Soarele negru: depresia și melancolia (1989), Kristeva explorează conceptul de renaștere în strînsă legătură cu iertarea și face o paralelă între acestea și cura psihanalitică prin interpretare.

Lipsa iertării se manifestă uneori ca un tezaurizator al tuturor nemulțumirilor acumulate în experiența cu o altă persoană. Oamenii păstrează resentimente față de alți oameni care i-au tratat pe nedrept și sînt îndreptățiți să facă așa pînă la un anumit punct. Atunci cînd se încleștează de resentimente înseamnă că nu scapă din ochi persoana care a greșit și pun întreaga vină pe umerii acesteia. Prin urmare, apare revendicarea unei reparații de la această persoană pentru că vina este proiectată. Sigur că nici o tentativă de reparație nu funcționează cu adevărat pentru că orice încercare în acest sens presupune o recunoaștere a vinei celuilalt și aici se dezvăluie înnodarea care blochează procesul de elaborare. Reparația este foarte dificilă, aproape imposibilă, atîta vreme cît nici un sentiment de vinovăție nu apare în propria persoană. 

Resentimentul este precum o umbră care nu se desparte de persoana pe care o urmărește, prin urmare și persoana care este resentimentară este obsedată și excesiv atașată de persoana căreia îi poartă resentimente. Omul resentimentar nu îl poate vedea nici pe celălalt, nici pe sine ca pe o persoană întreagă. Persoana care a greșit este redusă la a fi cauza propriei nefericiri, fără urmă de asumare a responsabilității propriei participări și întreținere a focului resentimentelor. Identificarea și integrarea propriului sentiment de vinovăție este un prerechizit pentru a putea iniția procesul de reparație interioară. Lipsa capacității de a ierta este aducătoare de suferință prin faptul că exprimă conturarea unui suflet nedescleștat. Iertarea implică un proces aprofundat de explorare de sine care are la bază parcurgerea unui proces de doliu pentru pierderile suferite și metabolizarea resentimentelor. Suferința asociată așteptărilor legitime care nu au fost întîmpinate de cei din relațiile apropiate este dislocantă narcisic, prin urmare iertarea devine o provocare pentru restaurarea echilibrului narcisic. Reprezentarea acestei relații în corpul psihic este împovărată de o buclă a așteptării și dezamăgirii care dezorganizează experiența de sine. Există o legătură intimă între doliu, vinovăție, reparație și iertare. Iertarea este o consecință a unui periplu interior complex de la pierdere la acceptare, dar care nu se manifestă obligatoriu față de cei din exterior. Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.

Alina Necșulescu este psihoterapeut specializat în psihanaliză.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.