Cifrul Playfair (AS7C FVFP I3TC S2)

Cifrul Playfair  (AS7C FVFP I3TC S2) jpeg

Acum un an am scris ├«n Dilema veche o serie de articole referitoare la comunica╚Ťii ├«ncifrate, secrete sau nu: despre limbajul matematic Lincos (lingua cosmica), menit a face specia uman─â inteligibil─â vreunei rase extraterestre inteligente, despre cifrul de substitu╚Ťie bazat pe statistic─â matematic─â, folosit de Edgar Allan Poe ├«n C─âr─âbu╚Öul de aur, ╚Öi despre codul militar Navajo, utilizat de trupele americane ├«n R─âzboiul Pacificului. ├Än textul de fa╚Ť─â, am s─â prezint cititorului amator de pu╚Ťin─â joac─â (╚Öi care sper c─â se afl─â ├«n vacan╚Ť─â) a╚Öa-numitul cifru Playfair, descris ├«ntr-o minunat─â carte, Codes, Ciphers and Secret Writing / Coduri, cifruri ╚Öi scrieri secrete, de celebrul autor american Martin Gardner, cel care a ╚Ťinut rubrica de jocuri matematice din Scientific American timp de 25 de ani.

├Än ciuda numelui, inventatorul cifrului este Charles Wheatstone (prieten cu L. Playfair), om de ╚Ötiin╚Ť─â britanic din epoca victorian─â, cunoscut mai mult pentru inventarea concertinei, a stereoscopului, a pseudoscopului, precum ╚Öi a unui sistem telegrafic, independent de Morse ╚Öi ├«naintea lui. Cifrul Playfair, inventat ├«n 1854, a fost folosit mult─â vreme de armata britanic─â ├«n al doilea R─âzboi al Burilor, ╚Öi de Australia ├«n al Doilea R─âzboi Mondial. Matricea este o form─â p─âtrat─â ÔÇô de 5 x 5 = 25 p─âtrate ÔÇô, sau dreptunghiular─â  ÔÇô de 4 x 8 = 32 p─âtrate, cum e cea descris─â de Gardner (ideea e s─â con╚Ťin─â toate cele 26 de litere ale alfabetului englezesc). Pe aceasta din urm─â o voi folosi ╚Öi eu, schimb├«nd doar exemplele, astfel ├«nc├«t s─â fie ├«n limba rom├ón─â. Restul de 6 p─âtrate vor fi umplute cu cifre (de la 2 la 7, f─âr─â 1, care se confund─â u╚Öor cu litera I). Ordinea elementelor din tabel e ├«nt├«mpl─âtoare.

4

H

M

V

L

3

Y

D

X

K

B

5

P

Z

E

O

N

7

W

U

F

T

6

J

G

R

2

Q

C

A

I

S

S─â presupunem c─â mesajul care trebuie transmis este ATAC PE USCAT. Secven╚Ťa este ├«ncifrat─â ├«n grupe de c├«te dou─â litere, astfel c─â trebuie segmentat─â: AT AC PE US CA TX (c├«nd num─ârul de litere e impar, se adaug─â la sf├«r╚Öit un X nul; de men╚Ťionat c─â un X nul se insereaz─â ╚Öi ├«ntre dou─â litere consecutive identice, ca ├«n rom├ónescul id-ee, de exemplu, dar numai dac─â se g─âsesc ├«n acela╚Öi element binar, nu ╚Öi dac─â s├«nt separate: fe-er-ic).

Trei reguli de baz─â trebuie ╚Ťinute minte:

1. Dac─â ambele litere se afl─â pe aceea╚Öi coloan─â, alegem simbolurile imediat de sub fiecare (dac─â deja s├«ntem la cap─ât de coloan─â ÔÇô G, R etc. ÔÇô, ne g├«ndim la tabel ca la o band─â circular─â, unit─â cu cel─âlalt cap─ât, ╚Öi ├«ncifr─âm G ca 4, R ca H etc.). ├Än exemplul nostru, prima secven╚Ť─â, AT, va fi ├«ncifrat─â ca 3A.

2. Dacă ambele litere se află pe același rînd, alegem simbolurile imediat din dreapta fiecăreia (la fel ca mai sus, D, O, J, S sînt deja la capătul rîndului, ne gîndim iar la tabel ca la o bandă circulară, unită cu cealaltă margine, deci D va fi încifrat ca G, J ca N etc.). În exemplul nostru, AC va fi încifrat ca IA. Apoi PE va fi încifrat ca ZO.

3. Dacă cele două litere se află pe rînduri și coloane diferite, cum sînt US, care urmează în mesajul nostru, plec de la U pe orizontală spre dreapta pînă intersectez coloana unde se află S și aleg J. Ca să îl încifrez pe S, merg pe orizontală spre stînga pînă intersectez coloana unde se află U și aleg Q. Deci US = JQ.

Din mesajul meu nu au mai r─âmas de ├«ncifrat dec├«t ultimele dou─â secven╚Ťe binare, CA = AI (regula 2) ╚Öi TX = NZ (regula 3).

Deci avem:

AT  AC  PE   US   CA   TX

3A   IA   ZO   JQ    AI    NZ

Mesajul final e încifrat ca perechi de perechi: 3AIA ZOJQ AINZ.

La cel─âlalt cap─ât al ├«ntregii opera╚Ťiuni se afl─â destinatarul, care trebuie s─â foloseasc─â aceea╚Öi matrice, evident, cu care va descifra mesajul. Descifrarea se face folosind aceea╚Öi metod─â ca ╚Öi ├«ncifrarea, cu o mic─â modificare atunci c├«nd literele se afl─â ├«n aceea╚Öi coloan─â sau pe acela╚Öi r├«nd: dac─â s├«nt pe aceea╚Öi coloan─â, alegi simbolurile imediat de deasupra, iar dac─â s├«nt pe acela╚Öi r├«nd, alegi literele imediat din st├«nga.

Martin Gardner mai descrie o mul╚Ťime de cifruri care au r─âmas celebre ├«n istorie: cifrul Pigpen, folosit de solda╚Ťii confedera╚Ťi ├«n R─âzboiul Civil, discul cilindric inventat chiar de Thomas Jefferson, al treilea pre╚Öedinte american, sau sistemul Beaufort al Marinei Regale Britanice s├«nt doar c├«teva. Toate s├«nt grupate sistematic, ├«n func╚Ťie de tehnic─â: prin transpozi╚Ťie, prin substitu╚Ťie simpl─â (te ├«nva╚Ť─â ╚Öi cum s─â le ÔÇ×spargiÔÇŁ), cifruri polialfabetice, ma╚Öini de codificare, cerneal─â invizibil─â (care apare c├«nd e expus─â la c─âldur─â, care se ├«nro╚Öe╚Öte, care str─âluce╚Öte ├«n ├«ntuneric, care apare c├«nd se ud─â h├«rtia sau c├«nd se pudreaz─â h├«rtia).

A╚Öadar, cititorule, la final, iat─â o ├«ntrebare al c─ârei r─âspuns e╚Öti invitat s─â-l descifrezi, dac─â ai aplecare spre criptanaliz─â, folosind cifrul Playfair: De ce zboar─â p─âs─ârile toamna spre ╚Ť─ârile calde?

R─âspunsul e ZO76 Q7AI 7FZX W3KI IXZO SJGO.

Laura Carmen Cu╚Ťitaru este conferen╚Ťiar la Literele ie╚Öene, specializat─â ├«n lingvistic─â american─â.

p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supravie╚Ťui oare modelul economic german r─âzboiului purtat de pre╚Öedintele rus Vladimir Putin ├«mpotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Toc─âni╚Ť─â de vin
Numite, ├«n englez─â, SOT (ÔÇ×slips-of-the-tongueÔÇŁ), gre╚Öelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grab─â sau sub imperiul emo╚Ťiilor, s├«nt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
ÔÇ×Noua Ideocra╚ŤieÔÇŁ ╚Öi Eterna Idiocra╚Ťie
├Än locul pe care credin╚Ťa (frica de Dumnezeu) ├«l ocupa ├«n sufletul individual a r─âmas un gol, o gaur─â neagr─â.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm ÔÇô artistul din fa╚Ťa fotojurnalistului
Fotojurnali╚Ötilor le-a╚Ö spune s─â se concentreze pe fericirea din lume, s─â r─âm├«n─â curio╚Öi ╚Öi puternici, s─â lucreze constant, s─â fie empatici cu oamenii ÔÇô ├«ns─â toate acestea ar trebui s─â fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
ÔÇ×├Än cultur─â, ca ╚Öi ├«n parlament, oamenii se ├«njur─â la tribun─â ╚Öi se ├«mpac─â la bufet.ÔÇť
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveal─â fragilitatea ╚Öi disfunc╚Ťionalitatea re╚Ťelelor alimentare mondiale.
Epur─âri ┼či macul─âri jpeg
Consecin╚Ťele nehot─âr├«rii ╚Öi iluziilor Vestului ├«n raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa s─â opreasc─â finan╚Ťarea r─âzboiului lui Putin?
E oare corect ca ╚Ť─ârile europene s─â continue s─â-i pl─âteasc─â Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, c├«nd ele ╚Ötiu c─â ├«n felul acesta finan╚Ťeaz─â un r─âzboi de agresiune ├«mpotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din via┼ú─â, la v├«rsta venerabil─â de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale f─âr─â pereche, personalitate care a marcat cu consecven┼ú─â, zeci ╚Öi zeci de de ani, via┼úa cultural─â ╚Öi politic─â at├«t din Rom├ónia, c├«t ┼či din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educa╚Ťiei ├«n Rom├ónia
Aud la r─âstimpuri melancolicul oftat cum c─â nu se mai face carte ÔÇ×ca pe vremuriÔÇŁ ÔÇô vremurile fiind cele de dinainte de Revolu╚Ťie.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se ├«ndreapt─â spre o alt─â grav─â umilire istoric─â, ├«n urma c─âreia va petrece ani ÔÇô dac─â nu decenii ÔÇô cer├«ndu-╚Öi scuze ╚Öi repar├«nd ceea ce a f─âcut.
Cercuri concentrice ÔÇô despre efectele r─âzboiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice ÔÇô despre efectele r─âzboiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi ├«mpotriva lui Macron se aseam─ân─â cu cele enumerate de votan╚Ťii americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce ÔÇ×tic tacÔÇŁ ╚Öi nu ÔÇ×tac ticÔÇŁ? jpeg
De ce ÔÇ×tic-tacÔÇŁ ╚Öi nu ÔÇ×tac-ticÔÇŁ?
Experimentele care implic─â cuvinte sau expresii inventate scot la iveal─â lucruri fascinante despre rela╚Ťia dintre limb─â ╚Öi minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificult─â╚Ťi cu care se confrunt─â femeile ├«n ascensiunea politic─â constau ├«n responsabilit─â╚Ťile ce ╚Ťin de familie, constr├«ngerile de timp,┬á standarde mai ├«nalte privind femeile care inten╚Ťioneaz─â s─â candideze, stereotipurile de gen, lipsa ├«ncrederii de sine, o re╚Ťea fragil─â de sprijin, h─âr╚Ťuirea online ╚Öi ├«n social media.
Disuasiunea nuclear─â dup─â Ucraina jpeg
Disuasiunea nuclear─â dup─â Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asist─âm la o recidiv─â teribil─â a rasismului postimperial.
ÔÇ×Cei doi vor fi un trupÔÇť jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nou─â form─â de societate civil─â, mai fragmentat─â, dar mai con╚Ötient─â de sine, format─â din grupuri de cet─â╚Ťeni capabili s─â se informeze independent, s─â-╚Öi construiasc─â propriile pozi╚Ťii, dar mai ales s─â ac╚Ťioneze ├«n opozi╚Ťie cu statul ╚Öi cu elita birocratic─â.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
ÔÇ×├Äntrebarea e cine conduce lumea. Numai r─âzboiul poate decide cu adev─ârat.ÔÇť
ÔÇ×Ac╚Ťion─âm ├«mpreun─â pentru securizarea teritoriului NATOÔÇŁ ÔÇô interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la Bucure╚Öti jpeg
ÔÇ×Ac╚Ťion─âm ├«mpreun─â pentru securizarea teritoriului NATOÔÇŁ ÔÇô interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la Bucure╚Öti
ÔÇ×Permite╚Ťi-mi s─â spun foarte clar un lucru: acesta este r─âzboiul lui Vladimir Putin. Putin a ├«nceput ╚Öi a dezl─ân╚Ťuit acest r─âzboi.ÔÇŁ
Viitorul furat al Rusiei jpeg
Viitorul furat al Rusiei
R─âzboiul s─âu vizeaz─â ├«ntregul sistem european, care se bizuie, mai presus de toate, pe principiul inviolabilit─â╚Ťii grani╚Ťelor.
Comunicarea muzical─â jpeg
Comunicarea muzical─â
Muzica e cel mai bun candidat la rolul de str─âmo╚Ö al limbajului, cu loc ├«ntre func╚Ťiile emisferei drepte, care se rela╚Ťioneaz─â cu empatia ╚Öi comuniunea, nu cu competi╚Ťia ╚Öi divizarea.
Alegerile libert─â╚Ťii din Ungaria jpeg
Alegerile libert─â╚Ťii din Ungaria
├Än ultimii zece ani, Orb├ín a transformat Ungaria ├«ntr-o ÔÇ×democra╚Ťie iliberal─âÔÇŁ ├«n care vocea sa e singura care reprezint─â poporul.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.