Cifrul Playfair (AS7C FVFP I3TC S2)

Cifrul Playfair  (AS7C FVFP I3TC S2) jpeg

Acum un an am scris în Dilema veche o serie de articole referitoare la comunicații încifrate, secrete sau nu: despre limbajul matematic Lincos (lingua cosmica), menit a face specia umană inteligibilă vreunei rase extraterestre inteligente, despre cifrul de substituție bazat pe statistică matematică, folosit de Edgar Allan Poe în Cărăbușul de aur, și despre codul militar Navajo, utilizat de trupele americane în Războiul Pacificului. În textul de față, am să prezint cititorului amator de puțină joacă (și care sper că se află în vacanță) așa-numitul cifru Playfair, descris într-o minunată carte, Codes, Ciphers and Secret Writing / Coduri, cifruri și scrieri secrete, de celebrul autor american Martin Gardner, cel care a ținut rubrica de jocuri matematice din Scientific American timp de 25 de ani.

În ciuda numelui, inventatorul cifrului este Charles Wheatstone (prieten cu L. Playfair), om de știință britanic din epoca victoriană, cunoscut mai mult pentru inventarea concertinei, a stereoscopului, a pseudoscopului, precum și a unui sistem telegrafic, independent de Morse și înaintea lui. Cifrul Playfair, inventat în 1854, a fost folosit multă vreme de armata britanică în al doilea Război al Burilor, și de Australia în al Doilea Război Mondial. Matricea este o formă pătrată – de 5 x 5 = 25 pătrate –, sau dreptunghiulară  – de 4 x 8 = 32 pătrate, cum e cea descrisă de Gardner (ideea e să conțină toate cele 26 de litere ale alfabetului englezesc). Pe aceasta din urmă o voi folosi și eu, schimbînd doar exemplele, astfel încît să fie în limba română. Restul de 6 pătrate vor fi umplute cu cifre (de la 2 la 7, fără 1, care se confundă ușor cu litera I). Ordinea elementelor din tabel e întîmplătoare.

4

H

M

V

L

3

Y

D

X

K

B

5

P

Z

E

O

N

7

W

U

F

T

6

J

G

R

2

Q

C

A

I

S

Să presupunem că mesajul care trebuie transmis este ATAC PE USCAT. Secvența este încifrată în grupe de cîte două litere, astfel că trebuie segmentată: AT AC PE US CA TX (cînd numărul de litere e impar, se adaugă la sfîrșit un X nul; de menționat că un X nul se inserează și între două litere consecutive identice, ca în românescul id-ee, de exemplu, dar numai dacă se găsesc în același element binar, nu și dacă sînt separate: fe-er-ic).

Trei reguli de bază trebuie ținute minte:

1. Dacă ambele litere se află pe aceeași coloană, alegem simbolurile imediat de sub fiecare (dacă deja sîntem la capăt de coloană – G, R etc. –, ne gîndim la tabel ca la o bandă circulară, unită cu celălalt capăt, și încifrăm G ca 4, R ca H etc.). În exemplul nostru, prima secvență, AT, va fi încifrată ca 3A.

2. Dacă ambele litere se află pe același rînd, alegem simbolurile imediat din dreapta fiecăreia (la fel ca mai sus, D, O, J, S sînt deja la capătul rîndului, ne gîndim iar la tabel ca la o bandă circulară, unită cu cealaltă margine, deci D va fi încifrat ca G, J ca N etc.). În exemplul nostru, AC va fi încifrat ca IA. Apoi PE va fi încifrat ca ZO.

3. Dacă cele două litere se află pe rînduri și coloane diferite, cum sînt US, care urmează în mesajul nostru, plec de la U pe orizontală spre dreapta pînă intersectez coloana unde se află S și aleg J. Ca să îl încifrez pe S, merg pe orizontală spre stînga pînă intersectez coloana unde se află U și aleg Q. Deci US = JQ.

Din mesajul meu nu au mai rămas de încifrat decît ultimele două secvențe binare, CA = AI (regula 2) și TX = NZ (regula 3).

Deci avem:

AT  AC  PE   US   CA   TX

3A   IA   ZO   JQ    AI    NZ

Mesajul final e încifrat ca perechi de perechi: 3AIA ZOJQ AINZ.

La celălalt capăt al întregii operațiuni se află destinatarul, care trebuie să folosească aceeași matrice, evident, cu care va descifra mesajul. Descifrarea se face folosind aceeași metodă ca și încifrarea, cu o mică modificare atunci cînd literele se află în aceeași coloană sau pe același rînd: dacă sînt pe aceeași coloană, alegi simbolurile imediat de deasupra, iar dacă sînt pe același rînd, alegi literele imediat din stînga.

Martin Gardner mai descrie o mulțime de cifruri care au rămas celebre în istorie: cifrul Pigpen, folosit de soldații confederați în Războiul Civil, discul cilindric inventat chiar de Thomas Jefferson, al treilea președinte american, sau sistemul Beaufort al Marinei Regale Britanice sînt doar cîteva. Toate sînt grupate sistematic, în funcție de tehnică: prin transpoziție, prin substituție simplă (te învață și cum să le „spargi”), cifruri polialfabetice, mașini de codificare, cerneală invizibilă (care apare cînd e expusă la căldură, care se înroșește, care strălucește în întuneric, care apare cînd se udă hîrtia sau cînd se pudrează hîrtia).

Așadar, cititorule, la final, iată o întrebare al cărei răspuns ești invitat să-l descifrezi, dacă ai aplecare spre criptanaliză, folosind cifrul Playfair: De ce zboară păsările toamna spre țările calde?

Răspunsul e ZO76 Q7AI 7FZX W3KI IXZO SJGO.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.