Cifrul Playfair (AS7C FVFP I3TC S2)

Cifrul Playfair  (AS7C FVFP I3TC S2) jpeg

Acum un an am scris în Dilema veche o serie de articole referitoare la comunicații încifrate, secrete sau nu: despre limbajul matematic Lincos (lingua cosmica), menit a face specia umană inteligibilă vreunei rase extraterestre inteligente, despre cifrul de substituție bazat pe statistică matematică, folosit de Edgar Allan Poe în Cărăbușul de aur, și despre codul militar Navajo, utilizat de trupele americane în Războiul Pacificului. În textul de față, am să prezint cititorului amator de puțină joacă (și care sper că se află în vacanță) așa-numitul cifru Playfair, descris într-o minunată carte, Codes, Ciphers and Secret Writing / Coduri, cifruri și scrieri secrete, de celebrul autor american Martin Gardner, cel care a ținut rubrica de jocuri matematice din Scientific American timp de 25 de ani.

În ciuda numelui, inventatorul cifrului este Charles Wheatstone (prieten cu L. Playfair), om de știință britanic din epoca victoriană, cunoscut mai mult pentru inventarea concertinei, a stereoscopului, a pseudoscopului, precum și a unui sistem telegrafic, independent de Morse și înaintea lui. Cifrul Playfair, inventat în 1854, a fost folosit multă vreme de armata britanică în al doilea Război al Burilor, și de Australia în al Doilea Război Mondial. Matricea este o formă pătrată – de 5 x 5 = 25 pătrate –, sau dreptunghiulară  – de 4 x 8 = 32 pătrate, cum e cea descrisă de Gardner (ideea e să conțină toate cele 26 de litere ale alfabetului englezesc). Pe aceasta din urmă o voi folosi și eu, schimbînd doar exemplele, astfel încît să fie în limba română. Restul de 6 pătrate vor fi umplute cu cifre (de la 2 la 7, fără 1, care se confundă ușor cu litera I). Ordinea elementelor din tabel e întîmplătoare.

4

H

M

V

L

3

Y

D

X

K

B

5

P

Z

E

O

N

7

W

U

F

T

6

J

G

R

2

Q

C

A

I

S

Să presupunem că mesajul care trebuie transmis este ATAC PE USCAT. Secvența este încifrată în grupe de cîte două litere, astfel că trebuie segmentată: AT AC PE US CA TX (cînd numărul de litere e impar, se adaugă la sfîrșit un X nul; de menționat că un X nul se inserează și între două litere consecutive identice, ca în românescul id-ee, de exemplu, dar numai dacă se găsesc în același element binar, nu și dacă sînt separate: fe-er-ic).

Trei reguli de bază trebuie ținute minte:

1. Dacă ambele litere se află pe aceeași coloană, alegem simbolurile imediat de sub fiecare (dacă deja sîntem la capăt de coloană – G, R etc. –, ne gîndim la tabel ca la o bandă circulară, unită cu celălalt capăt, și încifrăm G ca 4, R ca H etc.). În exemplul nostru, prima secvență, AT, va fi încifrată ca 3A.

2. Dacă ambele litere se află pe același rînd, alegem simbolurile imediat din dreapta fiecăreia (la fel ca mai sus, D, O, J, S sînt deja la capătul rîndului, ne gîndim iar la tabel ca la o bandă circulară, unită cu cealaltă margine, deci D va fi încifrat ca G, J ca N etc.). În exemplul nostru, AC va fi încifrat ca IA. Apoi PE va fi încifrat ca ZO.

3. Dacă cele două litere se află pe rînduri și coloane diferite, cum sînt US, care urmează în mesajul nostru, plec de la U pe orizontală spre dreapta pînă intersectez coloana unde se află S și aleg J. Ca să îl încifrez pe S, merg pe orizontală spre stînga pînă intersectez coloana unde se află U și aleg Q. Deci US = JQ.

Din mesajul meu nu au mai rămas de încifrat decît ultimele două secvențe binare, CA = AI (regula 2) și TX = NZ (regula 3).

Deci avem:

AT  AC  PE   US   CA   TX

3A   IA   ZO   JQ    AI    NZ

Mesajul final e încifrat ca perechi de perechi: 3AIA ZOJQ AINZ.

La celălalt capăt al întregii operațiuni se află destinatarul, care trebuie să folosească aceeași matrice, evident, cu care va descifra mesajul. Descifrarea se face folosind aceeași metodă ca și încifrarea, cu o mică modificare atunci cînd literele se află în aceeași coloană sau pe același rînd: dacă sînt pe aceeași coloană, alegi simbolurile imediat de deasupra, iar dacă sînt pe același rînd, alegi literele imediat din stînga.

Martin Gardner mai descrie o mulțime de cifruri care au rămas celebre în istorie: cifrul Pigpen, folosit de soldații confederați în Războiul Civil, discul cilindric inventat chiar de Thomas Jefferson, al treilea președinte american, sau sistemul Beaufort al Marinei Regale Britanice sînt doar cîteva. Toate sînt grupate sistematic, în funcție de tehnică: prin transpoziție, prin substituție simplă (te învață și cum să le „spargi”), cifruri polialfabetice, mașini de codificare, cerneală invizibilă (care apare cînd e expusă la căldură, care se înroșește, care strălucește în întuneric, care apare cînd se udă hîrtia sau cînd se pudrează hîrtia).

Așadar, cititorule, la final, iată o întrebare al cărei răspuns ești invitat să-l descifrezi, dacă ai aplecare spre criptanaliză, folosind cifrul Playfair: De ce zboară păsările toamna spre țările calde?

Răspunsul e ZO76 Q7AI 7FZX W3KI IXZO SJGO.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.
bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care ocupă locul 1 în preferințele românilor. A fost vizionat deja de milioane de oameni din întreaga lume
Deși s-a lansat cu numai câteva zile în umă, acest film de excepție a devenit rapid unul dintre cele mai populare de pe platfoma de steaming Netflix. „Ad Vitam” a reușit, în numai cinci zile, să urce pe locul 1, în topul preferințelor din țaa noastă.