Cum am putea vorbi cu extratereștrii

Cum am putea vorbi cu extratereștrii jpeg

În ciuda unei impresii generale potrivit căreia e inutil să încerci să comunici cu extratereștrii atîta timp cît nimeni nu a văzut vreunul, de cîteva decenii încoace se fac serioase eforturi în această direcție. De fapt, aș remarca dublul sens al acestor eforturi: deoarece un canal de comunicare deschis pentru mesaje presupune două entități – omul, la un capăt, și extraterestrul, la celălalt capăt –, atunci o parte a cercetării științifice se va concentra asupra întrebării „Poate omul înțelege limba lui ET?”, iar cealaltă parte se va concentra asupra întrebării „Poate omul să se facă înțeles de ET?”. Excluzînd cazul ideal în care omul și ET sînt la fel de inteligenți, în prima direcție se speră că omul este destul de inteligent, în a doua – că ET este destul de inteligent.

Capacitatea omului de a înțelege limba extratereștrilor este subiectul articolului viitor. Astăzi voi descrie un exemplu de efort științific de a face gîndirea umană accesibilă extratereștrilor, o întreprindere extrem de anevoioasă din moment ce, în cadrul speciei noastre, ne facem cunoscută gîndirea prin limbaj și nu altfel (telepatic, să zicem). Aceasta înseamnă că problema se pune în cu totul alți termeni decît învățarea/predarea unei limbi străine, proces în care respectăm convenția de a numi într-un fel – și nu în altul – obiecte, acțiuni, fenomene etc. pe care le cunoaștem cu toții ca realității ale lumii/planetei noastre. În comunicarea cu ET, la distanță, nu există posibilitatea prezentării unui obiect din lumea naturală în asociere cu o emisie sonoră (cuvîntul rostit) sau simboluri grafice (cuvîntul scris) – și chiar în cazul unei întîlniri tête-a-tête cu ET, tot nu putem presupune automat că entitatea dispune de aparat fonator. De aici rezultă că trebuie să ne transpunem gîndirea tot într-un fel de limbaj, de cod, pe care apoi să-l transmitem în spațiu.

O încercare celebră în acest sens este limba Lincos (de la sintagma latinească lingua cosmica), construită în anii 1960 de matematicianul olandez Hans Freudenthal, profesor la Universitatea din Utrecht. Savantul pleacă de la următoarea premisă: trebuie transmis prin unde radio un cod în care să fie stabilite legături cît mai evidente între simboluri și concepte generale, cu creșterea treptată a gradului de complexitate.

Făcînd aici o paranteză, să precizăm că și codul Morse este un cod din comunicațiile radio, dar el nu poate fi folosit în transmisiunile cosmice pentru că se bazează pe simboluri lingvistice (și pe cifrele de la 0 la 9): sunetele sînt pulsații scurte sau lungi, iar literelor le corespunde un punct (care e socotit o unitate) sau o linie (socotită trei unități). De exemplu, A este punct și linie . _ , B este _ …, C este _ . _ . , și așa mai departe. Litere sînt despărțite de un spațiu de trei unități (reprezentate audio ca momente de pauză, de tăcere), iar cuvintele de șapte. Prin înlocuirea secvențelor de semne cu literele corespunzătoare se obțin cuvinte într-o anumită limbă. Chiar dacă toată omenirea ar vorbi o singură limbă (și nu circa 7.000, cîte se estimează a exista în prezent), care ar putea fi transmisă radio printr-un cod de tip Morse, descifrarea acesteia ar fi o sarcină insurmontabilă pentru ET deoarece nici un cuvînt nu transmite implicit informație despre obiectul pe care îl numește. Limba este o convenție socială, ea nu descrie natural, automat, nimic.

De aceea, lui Freudenthal i s-a părut cel mai simplu să apeleze la noțiuni de bază descrise cu ajutorul simbolurilor din aritmetică, iar aceste noțiuni să fie transmise cu ajutorul unui alfabet gen Morse, format din semnale de diverse durate. Mai întîi se predau numerele naturale (de la 1 la 9) printr-o serie de pulsiuni repetate, separate de pauze. Apoi se predă conceptul de mărime (mai mare, mai mic, egalitate, inegalitate), fiecare nou simbol introdus fiind separat de celelalte prin pauze mai lungi, care să semnaleze noutatea:

. . . . . > . . .

. . . <  . .

. . = . .

. . . ≠ . . . .

Apoi conceptul de adăugare și scădere astfel:

            . . . + .  = . . . .

            . . . . . - . . = . . .

Apoi se introduce scrierea numerelor în sistemul binar:

. = 1

. . = 10

. . . = 11

. . . . = 100

. . . . . = 101

. . . . . . = 110 etc.

Urmează adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea, noțiunea de variabilă și cea opusă ei, aceea de constantă. Implicația e semnalată de simbolul prin relațiile de tipul a > 100 → a > 10. Introducerea unei întrebări, prin simbolul ? se face prin transmiterea conceptului de mărime necunoscută, anume prin lăsarea unei expresii matematice nerezolvată. Conceptul de nimic, de zero, e introdus ușor:

            11 – 1 = 10

            11 – 10 = 1

            11 – 11 = 0

Se observă că, pe de o parte, în această metodă, simbolurile împreună cu semnificația lor rezultă numai din exemple, deci trebuie date suficient de multe ca să nu existe probleme de interpretare. Pe de altă parte, fiecare informație nouă trebuie să se bazeze numai pe ceea ce a fost predat anterior, astfel încît, la orice moment n al „cursului”, cantitatea de informație să fie egală cu cantitatea de informație predată la momentul  n-1 plus o singură unitate de informație.

Freudenthal continuă prin construirea întregii aritmetici, urmată de secțiunea a doua în care se predau noțiuni legate de timp, de o a treia care descrie comportamentul și de o a patra care introduce noțiuni legate de spațiu, mișcare, masă, diverse capitole din fizică și tehnică precum și teoria relativității restrînse. Cartea este prima dintr-o serie planificată inițial de autor, dar neconcretizată vreodată.

De o complexitate crescîndă uluitoare, accesibilă numai celor înalt specializați din domeniul matematicii și al logicii matematice, limba Lincos e un exemplu de cod constrîns să funcționeze în limitele logicii umane și în condițiile existenței unui simplu canal de comunicare radio. Dar, citind și încercînd să înțeleg acest proiect, nu pot să nu (mă) întreb: Nu cumva înțelegem sistemul Lincos doar dacă avem, în minte, prestabilite, prin educația noastră matematică școlară, asocierile exacte dintre un simbol matematic și sensul său? Pentru că totul pare evident dacă ai deja în cap noțiunile. Cînd lucrurile devin tot mai complicate și nu mai înțelegi, avînd nevoie de cunoștințe avansate de logică matematică, atunci este pus sub semnul întrebării rezultatul unui efort bazat pe predarea de cunoștințe doar prin exemple și nu prin explicații. Dacă un pămîntean simplu înțelege Lincos în funcție de pregătirea lui matematică, și nu în mod natural (de exemplu, așa cum un copil mic intuiește conceptul de „mai mult” privind și comparînd două biberoane identice umplute cu cantități diferite de lapte), la ce să te aștepți de la ET?

A folosit la ceva codul acesta? În 1999, niște astrofizicieni canadieni au transmis către stelele apropiate un mesaj codificat în Lincos. Să mai adaug că nu au primit nici un răspuns, deocamdată? Dar mai așteptăm, vom trăi și vom vedea.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată pe lingvistică americană.

Foto: Hans Freudenthal (wikimedia commons)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.