Demarate în 2019 prin colaborarea echipei arădene a Festivalului de Științe Umaniste cu redacția celei mai prestigioase reviste de cultură din România, Conferințele Dilema veche revin între 12 și 14 august în orașul Arad.

După ce ediția arădeană din 2020 a fost anulată de condițiile pandemice,  Conferințele Dilema veche, concepute de la bun început ca proiect itinerant, s-au desfășurat în alte două orașe, Cluj-Napoca (octombrie 2020) și Timișoara (iunie 2021). A fost păstrat formatul de maraton cultural întins pe mai multe zile, cu aceiași invitați de prestigiu și cu aceiași organizatori: arădenii de la Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche.

La Arad, invitații confirmați ai organizatorilor sînt: scriitorii Ioan T. Morar și Adriana Babeți, rectorul UBB, profesorul Daniel David, Preasfințitul Ignatie, episcopul Hușilor, fostul director al Operei vieneze, Ioan Holender, și pianiștii Andrei Vieru și Ana Silvestru. Moderatorul Conferințelor va fi, ca de obicei, redactorul-șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu.

Cu toții sînt invitați să conferențieze și să dialogheze în jurul temei ediției arădene: Aproapele de departe. Diasporă, migrație, exil.

„Istoria, se spune, e scrisă de învingători. Iar învingătorii sînt cei care, chiar de s-au perindat în timp prin spații geografice uriașe, au făcut ca, pînă la urmă, civilizația lor să prindă rădăcini într-un loc anume. Rătăcitorii, cei alungați, refugiații sînt marginalii istoriei. Și totuși, experiența personală a exilaților, a ostracizaților, a deportaților pare de multe ori mai puternică și mai importantă în istoria culturală ori religioasă a omenirii decît cea a unor învigători vremelnici. Ba uneori, și ca experiență colectivă a unor popoare prin excelență ale exilului, dă seama despre o forță mai mare decît cea a statorniciei geografice.

Pentru noi, românii, experiența diasporei masive e nouă și e privită de cele mai multe ori ca un eșec istoric. În 2020, pentru prima dată în istoria noastră, în diasporă s-au născut mai mulți copii decît între granițele naționale. Să fie oare acest fapt încă un semn al pericolului demografic care ne paște sau, dimpotrivă, unul al unei șanse în plus, față de cea economică, venite dinspre românii emigrați în Occident? Și, în general, cît eșec și cîtă oportunitate e în faptul că milioane de români au ales să-și croiască un destin în afara României?

Acestea sînt cîteva dintre întrebările din jurul temei Conferințelor Dilema veche de la Arad: Aproapele de departe. Sub acest titlu, le-am propus invitaților noștri să vorbească despre problemele diasporei, migrației și exilului, ca experiențe personale, comunitare, ca provocări deopotrivă culturale, politice, sociale, din perspectiva istoriei noastre recente sau din cea a istoriei universale, desfășurată sub chiar ochii noștri sau avînd vechimea mitului.” (Cătălin Lazurca, directorul executiv al Conferințelor)

Programul pe zile și ore de la Arad este următorul:

Joi 12 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei

18.30: Ioan T. Morar, Români în Legiunea străină

19.45: Adriana Babeți, Nostalgia sau Arta întoarcerii acasă

Vineri 13 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei

18.30: Daniel David, Românii între etnie și naționalitate. O analiză psihoculturală

19.45: P.S. Ignatie, Hristos, departele - aproapele nostru

Sîmbătă 14 august, Filarmonica Arad

18.30: Acorduri îndepărtate, armonii apropiate, o serată muzicală cu Ioan Holender, Andrei Vieru, Ana Silvestru. Moderator: Sever Voinescu

Ca de obicei, intrarea va fi liberă la toate evenimentele, neplătindu-se bilet, accesul făcîndu-se în limita locurilor disponibile și cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data desfășurării.

Conferințele Dilema veche sînt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală în colaborare cu revista Dilema veche.

Finanțator principal: Centrul Municipal de Cultură Arad

Parteneri: Fundația Alber, Filarmonica Arad

Sponsor: Grup West Arad, dealer Opel