Varietatea preparatelor noastre vă așteaptă cu drag

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Varietatea preparatelor noastre vă așteaptă cu drag jpeg

Etern şi fascinant se dovedeşte limbajul de pe site-urile cu oferte de cazare, de pe „minunatele noastre plaiuri“. Formulele şi clişeele se „îmbină armonios“, „conjugîndu-şi eforturile“, „elegant şi confortabil“, „pentru relaxarea dvs. într-un cadru intim, deosebit şi de neuitat“.  Un hotel se poate caracteriza adesea „prin căldura cu care primeşte oaspeţii, prin eleganţa şi rafinamentul amenajărilor interioare“. Hotelul poate fi şi „spaţiul ideal pentru a petrece o vacanţă de vis, avînd o locaţie (de ce nu şi o locantă n.a.) deosebită pe malul mării“.

Întotdeauna la îndemînă este şi posibilitatea situării „într-o oază de linişte“ sau varianta unui „cadru liniştit pus la dispoziţia clienţilor“. Uneori „hotelul nostru este mai mult decît un hotel de două stele: este o experienţă plăcută, în care gusturi şi necesităţi diferite sînt satisfăcute armonios“. Sînt şi cazuri în care „datorită aşezării excelente a hotelului, chiar pe faleza Mării Negre, puteţi admira spectaculosul răsărit al soarelui din mare iar adierea brizelor de zi şi de noapte vă va dezmierda necontenit“. Oricum, sînt sigur că veţi găsi şi „singurul loc de pe litoralul Mării Negre unde armonia perfectă dintre elegant şi rafinamentul mediteraneean se îmbină cu atmosfera caldă“. În general, hotelurile şi chiar pensiunile dispun sau beneficiază de „o poziţie excelentă“ sau de o terasă care „oferă un spaţiu de relaxare propice după o zi de plajă“. Continuă să fie încă des prezentă şi ideea că „amabilitatea şi ospitalitatea au fost dintotdeauna două trăsături de caracter reprezentative pentru români, iar hotelul nostru doreşte să demonstreze acest lucru“. Nu lipseşte nici hotelul de tip „alegerea perfectă pentru cei care...“, iar de cele mai multe ori „personalul care deserveşte turiştii este calificat şi selectat cu atenţie pentru a oferi servicii de calitate“. Recent, multe hoteluri de pe litoral au trecut printr-un „proces de renovare şi modernizare“ (ştim bine de ce), iar camerele au devenit „adevărate refugii pentru relaxare“. 

La munte se poate adăuga „lumina caldă emanată de aprinderea şemineului“, care transformă hotelul într-o aceeaşi „oază de relaxare“. Alături, restaurantul oferă „ambianţa de care aveţi nevoie pentru a servi (se adresează chelnerilor? n.a.) masa în orice moment al zilei“. Şi bineînţeles că „puteţi savura mîncăruri româneşti alături de cele din bucătăria internaţională, pregătite atent de Maestrul Bucătar“. De pe aceleaşi site-uri, afli că la unele hoteluri există şi o „echipă managerială permanent pregătită să vă ofere servicii ireproşabile de cazare şi alimentaţie publică“. 

Cu toţii ştim că pensiunile sînt puţin altfel decît hotelurile, adică fără echipă managerială, cu servicii mai puţin profesionale, dar mai calde. De exemplu, „pensiunea noastră îşi aşteaptă oaspeţii într-un ţinut de poveste, cu împrejurimi de o rară frumuseţe naturală, în care verdele crud al pădurilor ori albul imaculat al zăpezii fac din acest loc destinaţia ideală pentru a petrece un concediu sau măcar cîteva zile într-o deplină linişte, relaxare şi bună dispoziţie, un loc în care vei dori să revii întotdeauna cu mare bucurie“. Pensiunile, mai mult decît hotelurile, au de-a face cu inima: „În inima munţilor, între Piatra Craiului şi Bucegi, unde peisajele par neatinse de vremuri, unde găseşti aer curat şi răcoros, (...) la mică distanţă de Castelul Bran, locul unde natura, istoria şi obiceiurile tradiţionale se contopesc armonios. 

Străjuită de arcul carpatic, în inima României, se află o lume aparte, plină de magie şi culoare, o lume în care oamenii au învăţat să trăiască în armonie cu natura“. Tot în asemenea locuri, de obicei „pădurea de brazi care înconjoară pensiunea acţionează ca un odorizant natural ce pătrunde în fiecare cameră. Parfum de pădure, însoţit de o adiere răcoroasă, alteori umedă, filtrată de ploile scurte de vară“. Gazdele te îndeamnă: „Fă cunoştinţă cu dimineţile calme de munte!“. Cîteodată mai apar şi surprize, adică – „din păstrăvăria proprie vă fac cu ochiul ager păstrăvi pe care vă invităm să-i «păcăliţi»“. În orice caz, dacă în reţeta de marketing pui şi puţin spirit dimpreună cu ceva detoxifiere, lucrurile n-au cum să nu meargă şi mai bine: „Într-un loc binecuvîntat de Dumnezeu, în care natura a pus la un loc darurile sale – ozon, pădure, păşuni, munţi şi văi, trandafiri şi iarbă, izvoare susurînd şi păsări ciripind – oaspeţii noştri vin să se desprindă de stress-ul vieţii cotidiene, să-şi cureţe corpul de poluare şi toxine, să-şi relaxeze sufletul şi să-şi înalţe spiritul“. Cei care nu au un loc în care Dumnezeu şi natura să îşi fi pus toate darurile, vă pot recomanda: „Imaginaţi-vă un loc liniştit, unde să vă simţiţi ca la munte“. Iar „ca să vă simţiţi ca la dumneavoastră acasă, sau ca şi musafir, pensiunea noastră vă poate oferi mese şi cine festive“. E probabil soluţia cea mai bună pentru cei ce au obiceiul să fie musafiri la ei acasă sau să fie ca şi gazde printre musafiri cu mese festive.  

Dar ce se mai poate zice cînd locul de popas „este conceput ca o locaţie potrivită pentru cei care caută o cazare bună“. Puţin mai ciudat trebuie să fie cînd afli că „varietatea preparatelor culinare, specificul tradiţional românesc şi ambianţa deosebită a restaurantului nostru vă aşteaptă cu drag“. 

Din cîte ştiu, o bună regulă pentru a avea, an de an, mulţi turişti este să oferi exact ceea ce promiţi. La noi, se vede treaba că destui promit turiştilor că vor avea parte de management ireproşabil (ca la serviciu?), în vreme ce alţii (şi mai mulţi) le promit numai poezie şi adjective. După cum se arată, nu-s puţini nici cei care promit din start o interesantă conversaţie agramată.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.