Vacanţele de altădată

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Vacanţele de altădată jpeg

Pe vremuri, vacan┼úele aveau farmecul lor inegalat. A┼čteptam tot anul vacan┼úa de var─â, care pe atunci dura trei luni ├«ntregi. Trei luni ├«n care sc─âpam de toate grijile, trei luni de libertate ne├«ngr─âdit─â, trei luni de fericire...

Era o var─â ca oricare alta. Sau poate c─â nu. Era ultima vacan┼ú─â de student. Urma necunoscutul. De┼či m─â preg─âteam s─â fiu ceea ce pe atunci se chema ┼čef de promo┼úie, reparti┼úia ├«n vreun col┼ú de ┼úar─â, ├«n ├«nv─â┼ú─âm├«nt, era un co┼čmar anun┼úat. ├Äncercam, a┼čadar, s─â m─â bucur de ultima var─â ├«n Bucure┼čti. Copil─ârisem ├«n Ardeal, dar fusesem cucerit de farmecul aparte al Capitalei din vechiul ┼či mai apoi noul regat, cu ritmul aparent adormit al vie┼úii de pe malurile D├«mbovi┼úei. Fo┼čnetul v├«ntului printre frunzele copacilor din fa┼úa cinematografului Scala, pe unde pe vremea aceea mai treceau ┼či troleibuzele, parfumul florilor de tei de pe bulevardul Ana Ip─âtescu, magnoliile de pe bulevardul Dacia, pe unde m─â plimbam ├«ndr─âgostit de ultima mea mare iubire din via┼úa de student ┼či apoi scriam versuri despre sur├«sul iubitului meu necunoscut, ├«ndr─âgostit mai mult de propria-i persoan─â dec├«t de mine, dar pe atunci mie nici c─â-mi p─âsa.

Era o var─â ca oricare alta. Sau poate c─â nu. Se asfaltase, pentru a c├«ta oar─â, Calea Victoriei. Doar c─â acum asfaltul avea o tent─â ro┼čcat─â. Mult timp dup─â terminarea lucr─ârilor circula┼úia a fost ├«n continuare oprit─â, ca ┼či la terminarea s─âp─âturilor de la metrou dintre Universitate ┼či Pia┼úa Victoriei, c├«nd a fost o perioad─â ├«n care ne-am plimbat pe carosabil, bucur├«ndu-ne ca ni┼čte copii de o ┼čotie nevinovat─â. Pe soclul machetei din Pia┼úa Roman─â ├«nc─â nu se urcase nimeni ca s─â strige lozinci ├«mpotriva comunismului, ┼či nici asfaltul banal ├«nc─â nu fusese ├«ns├«ngerat. ├Än Palatul Regal urma s─â se ┼úin─â ultima ├«nt├«lnire a ┼čefilor comuni┼čti, iar Calea Victoriei urma s─â fie inaugurat─â de alaiul pre┼čedintelui Gorbaciov, a c─ârui so┼úie avea s─â le dea mari b─ât─âi de cap securi┼čtilor, oprind ma┼čina ca s─â stea de vorb─â cu ni┼čte gur─â-casc─â.

Era o var─â ca oricare alta. Caprifoiul ├«nmiresmat ├«nflorea ├«n h─â┼úi┼čul lui ├«nvolburat de la ferestra camerei mele cu vedere la gr─âdin─â. Piersicile se p├«rguiau alene, iar razele soarelui ├«nc─â nu p├«rjoleau ora┼čul, ca ├«n anii ┼či deceniile ce aveau s─â vin─â. Minerii ├«nc─â nu fuseser─â adu┼či s─â planteze panselu┼úe ├«n fa┼úa Teatrului Na┼úional, iar viitorul omenirii p─ârea ├«n continuare s─â fie luminos, ca ┼či lumina care venea ├«n continuare de la R─âs─ârit. Totul p─ârea s─â continue netulburat, ├«n neschimbarea ┼či ├«ncremenirea care p─âreau o fatalitate inevitabil─â.

M─â preg─âteam s─â iau, ca ├«n fiecare var─â, Balt Orient Expres-ul, ca s─â plec ├«n vacan┼ú─â acas─â, ├«n Ardeal. Acolo, departe-departe, ├«ntre dealurile molcome ├«ntre care aparent nu se ├«nt├«mpla nimic, apele Arie┼čului continuau s─â curg─â alene, tat─âl meu mergea ├«n continuare la pescuit, bunica mea se ocupa ├«n continuare de gr─âdina pe care o ├«ngrijea p├«n─â la perfec┼úiune, p─â┼čind cu grij─â printre straturile trasate geometric, cu ro┼čii ├«n form─â de inim─â ┼či ardei verzi cu tent─â violet, cu gladiole de un ro┼ču aprins ┼či crini regali cu parfum de vanilie, cu fasole urc─âtoare cu p─âst─âi lungi ┼či ├«ncovoiate ┼či maz─âre cu bobul mare ┼či dulce. Eu m─â tol─âneam ├«n continuare ├«n fotoliu ┼či citeam ├«n camera mare ┼či r─âcoroas─â cu pere┼úii acoperi┼úi de biblioteci. M─âcinam pu┼úin─â cafea cump─ârat─â la negru la un pre┼ú astronomic, pe care o fierbeam apoi la ibric ┼či o sorbeam pu┼úin c├«te pu┼úin, savur├«nd fiecare ├«nghi┼úitur─â.

Spre sear─â, norii negri se adunau din dep─ârtare ┼či prevesteau o furtun─â. Pe nesim┼úite, totul se ├«ntuneca ┼či se scufunda ├«n haos. Tunetele ┼či tr─âznetele zguduiau casa din temelii, iar stropii grei r─âp─âiau ca un foc de mitralier─â pe acoperi┼č.

Era o var─â ca oricare alta. Sau poate c─â nu. Era ultima var─â de dinaintea ├«nceputului sf├«r┼čitului. De lume ┼či de regim. De tinere┼úe ┼či de speran┼úe. Ajungeam, f─âr─â s─â ┼čtim, la ultima fil─â a unui volum pe care ├«l scria altcineva, ascuns undeva ├«ntr-un birou anonim. Iar prima fil─â a noului volum care urma s─â ├«nceap─â era ├«nc─â de un alb imaculat.

Era o var─â ca oricare alta. ┼×i totul mai p─ârea ├«nc─â posibil. Ca ├«n piesa lui Mihail Sebastian, intitulat─â, aparent inocent, Jocul de-a vacan┼úa...

Alcor C. Cri┼čan este traduc─âtor. 

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.