Un reper

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Un reper jpeg

Îmi permit să scriu aceste rînduri în numele respectului reciproc și al calității intelectuale care au caracterizat toate întîlnirile, schimburile și inițiativele pe care le-am efectuat în colaborare cu dl. Horia-Roman Patapievici. De la prima vizită la ICR, venit să-l consult în numele Franței, disponibilitatea sa m-a sedus și mi-a transmis o încredere pe care doar ezitările ambasadei franceze au sfîrșit prin a compromite realizarea proiectului Tandem, propus acum mulți ani. În același timp responsabil al unei mari instituții și gînditor implicat în istorie, dl. Patapievici mi-a apărut ca un partener constant în alertă, activ și profund motivat pentru a susține arta română în lume. Nici o umbră nu a afectat colaborarea noastră, nici o ezitare nu a diminuat implicarea comună în ediţiile de carte, în participarea la colocvii sau dezbateri în care ne recunoșteam cu uşurinţă, căci vorbeam aceeași limbă „intelectuală”.  

Îmi permit să scriu aceste rînduri  în numele une tristeți profunde, suscitată de atacurile recente cărora a fost supus Horia-Roman Patapievici. Nu le cunosc nici motivația, nici detaliile, dar îmi permit să redactez scrisoarea mea pentru a-mi exprima întreaga satisfacție atît pentru personalitatea lui, cît și pentru maniera în care a impus prezența ICR-ului în spațiile culturale cele mai diverse. Scrisoarea mea e o mărturie personală deplin asumată.  

O scriu pe fond de amărăciune – amertume,  ce frumos cuvînt în franceză! - dar totodată îmi spun că fără gravitatea unei asemenea agresiuni, din pudoare, nu mi-aș fi exprimat niciodată public respectul, admirația pentru Horia-Roman Patapievici, pentru calitățile sale umane și spirituale care dintotdeauna m-au sedus. Pentru liderul care știe să fie, dar și pentru partenerul cu care pot vorbi despre Cioran sau, obsesia mea, „omul văzut din spate”,  despre dispariția unui prieten comun sau despre secretele gastronomice al cărui deținător, surprinzîndu-mă, mi s-a revelat a fi! Complexitatea îl definește și ea e o calitate rară într-o lume ce privilegiază din ce în mai mult dezbaterea rudimentară și războiul polemic.  

De aici, de la Paris, Horia Roman Patapievici e, pentru mine,  un reper. Îi mulțumesc. 

George Banu este Președintele Premiului Europa pentru teatru, Președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, co-redactor-șef al revistei Alternatives théâtrales.

20 aprilie 2012 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

mihaela alexa soprană jpg
De ce să mergem mai des la spectacole? Sfatul genial oferit de soprana Mihaela Alexa
De ce să mergem mai des la spectacole? Sfatul genial oferit de soprana Mihaela Alexa
anamaria gavrila captura youtube
Anamaria Gavrilă, afirmații controversate. Lidera partidului POT îi cere lui Nicușor Dan să declare public că nu suferă de nicio afecțiune psihică
Anamaria Gavrilă, lidera partidului POT, revine în atenție cu o declarație controversată, cerându-i public candidatului independent Nicușor Dan să prezinte o evaluare medicală care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune psihică. Solicitarea vine în contextul unor afirmații recente făcute de lider
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
STS anunță că toate sistemele informatice pentru alegerile din 18 mai sunt funcționale și securizate
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat vineri, 16 mai, că a finalizat implementarea tuturor cerințelor operaționale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS).
armona jpg
Insula superbă pe care trebuie să o vizităm în această vară! Nu mulți turiști cunosc acest loc
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja am ajuns la jumătatea lunii mai, iar vacanța de vară deja se apropie cu pași repezi.
Budapesta FOTO Shutterstock
Budapesta reconfirmă statutul de lider regional în turism și evenimente sportive
Capitala Ungariei atrage tot mai mulți turiști români cu un mix de relaxare urbană și adrenalină
okmagazine ro (2) jpg
Ce trebuie să știi despre fondul de ten Catrice și fondul de ten MUP înainte de cumpărare
Pe piața românească, două mărci au câștigat popularitate datorită raportului calitate-preț: fondul de ten Catrice și fondul de ten MUP. Dacă te întrebi care dintre aceste două opțiuni se potrivește mai bine nevoilor tale, acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a lua o decizie
Depresie sursa neoroaxis.ro
Suplimentul care ar putea reduce în doar două săptămâni simptomele depresiei și anxietății
Un nou studiu sugerează că un supliment adăugat în rutina zilnică ar putea reduce simptomele de stres, anxietate și depresie.
joe don baker captura video jpg
Doliu în lumea filmului. Un celebru actor, cunoscut din seria de filme cu James Bond, a murit la 89 de ani
Joe Don Baker, actorul american cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filme de acțiune, westernuri și în seria „James Bond”, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Familia sa a confirmat decesul survenit pe 7 mai, fără a preciza cauza exactă.
Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Oamenii de știință spun că au descoperit în sfârșit cauza long Covid. Legătura înspăimântătoare cu demența
Oamenii de știință susțin că persoanele care suferă de COVID pentru o lungă perioadă de timp prezintă unele modificări la nivelul creierului, care le îngreunează gândirea și vorbirea.