Turismul și evenimentele politice externe

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Am făcut un tur pe la mai multe agenţii de turism din Bucureşti, pornind dinspre Universitate către Piaţa Romană, cu scopul de a afla ce fel de vacanţe au mai cautat românii în vara asta. 

La Nova Touring m-a întîmpinat un domn bronzat cu un aer de proaspăt întors din vacanţă, Andrei Lupu, care mi-a spus că 80% dintre cererile pe care le-au avut ei în vara asta au fost pentru Bulgaria, Grecia şi Turcia, dar că au fost destule şi pentru Spania şi pentru litoralul românesc. În Grecia s-au scumpit sejururile pe insule, în vreme ce numărul circuitelor prin Atena şi zona continentală a scăzut din cauza grevelor şi a tulburărilor economice. Şi sejururile din Turcia s-au scumpit în primăvară, ca efect al faptului că Egiptul a ieşit din categoria destinaţiilor turistice. Andrei Lupu îmi spune că, totuşi, atît în insulele greceşti cît şi în Turcia continuă să fie cereri şi că multe hoteluri sînt ocupate în totalitate pînă pe 20 septembrie, mai ales că în Turcia „s-a terminat ramadanul şi a început bairamul“. Se vînd în special pachete all inclusive, cu zbor charter şi tot ce trebuie. Acum însă, odată ce arşiţa verii s-a mai stins şi situaţia politică s-a mai calmat, lumea reîncepe să meargă şi în Egipt. Interlocutorul meu observă că, în general, cererea de anul acesta a fost similară cu cea de anul trecut iar destinaţia cea mai la modă a fost, fără îndoială, Bulgaria (spre deosebire de 2009, cînd lumea era înnebunită după Turcia). 

A doua agenţie era prin dosul unui bloc de pe Bulevardul Magheru, Sol Turism, unde Cristian Anghel mi-a făcut un scurt briefing despre tendinţele clienţilor săi de anul acesta. În primul rînd, a observat că lumea a căutat oferte mai ieftine şi că nu s-au mai făcut rezervări din timp (de la Tîrgul de turism din primăvară). Oamenii au aşteptat bilete ieftine de ultim moment. S-a redus cererea pentru Grecia, din motivele cunoscute, şi s-a mers foarte mult în mai ieftina Bulgarie. În opinia lui, serviciile din ţara vecină s-au îmbunătăţit şi, spre deosebire de alte ţări, aceasta are avantajul flexibilităţii duratei de şedere. Nu sînt doar serii fixe de 7 sau 14 zile. Cristian Anghel a mai observat că anul acesta oamenii au avut tendinţa să evite vîrful de sezon, aşteptînd ofertele mai ieftine dinspre septembrie. Dar tocmai cererea mai mare din septembrie a făcut ca preţurile să nu scadă la fel ca în alţi ani. În schimb, au apărut oferte bune la mijlocul sezonului, cînd cererea a fost mai mică decît de obicei. După constatările sale, anul 2011 a fost ceva „mai puţin dificil“ decît 2010, dar, în continuare, de necomparat cu 2008 şi 2009, faţă de care vînzările au scăzut cu peste 40%. 

La Mareea, pe colţ, m-a întîmpinat o doamnă (Carmen Neagu) care mi-a spus că pentru informaţii trebuie să sun la nu ştiu ce call center sau să iau legătura cu cineva de la marketing de la Deva, pentru că ea nu ştie ce să-mi spună şi nici nu e treaba ei să-mi spună mie ceva. OK, am plecat mai departe. 

Următoarea agenţie... ONT Carpaţi, ehei, cunoştinţă veche a românilor, astăzi specializată în oferte exotice. Clienţii pentru aceste destinaţii îndepărtate, îmi spune Doina Dumitraş, au de obicei media de vîrstă de 50 de ani. Destinaţii exotice pot să însemne insulele Maldive, Sri Lanka sau Qatar. Cea din urmă înlocuieşte acum cu succes locuri mai vechi de atracţie ca Bahrain sau Dubai, care au devenit mai nesigure. Turiştii români au învăţat să se reorienteze foarte repede în funcţie de cursul evenimentelor din ţările pe care vor să le viziteze. Doina Dumitraş observă însă că, spre deosebire de occidentali, românii călătoresc foarte puţin în extrasezon iar după data de 15 septembrie, aproape că încetează orice activitate turistică. Chiar şi cei mai în vîrstă, care nu mai sînt legaţi de vacanţa copiilor, sînt ocupaţi de multe ori cu creşterea nepoţilor. 

Ea constată şi că numărul cererilor pentru vacanţe de lux a rămas constant chiar şi în anii de criză, dar că a scăzut numărul sejururilor cu preţuri medii, adică, acelea care costau cam o mie de euro de persoană. S-au vîndut însă bine biletele ieftine, de 4-5 sute de euro.  În sfîrşit, am ajuns şi la J’info Tours, unde Maria Tomescu mi-a spus că sezonul n-ar mai fi aşa clar delimitat şi că, deşi nu mai e vacanţă, în septembrie, octombrie şi noiembrie încep cererile pentru circuite în locuri îndepărtate, cum ar fi China, India, Statele Unite şi chiar Mexic sau Guatemala şi insulele Belize. Pentru cei de la J’info Tours, ideea că vacanţa nu se termină niciodată pare să fie însă un fel de slogan. Au scăzut cererile pentru Egipt şi Tunisia, clienţii agenţiei au fost ceva mai reţinuţi şi faţă de Grecia, dar au mers în continuare în Turcia, Bulgaria, Italia şi – în mod special faţă de alţi ani – în Portugalia. Continuă să existe cereri speciale, ca de pildă safari cu balonul în Tanzania şi Africa de Sud, cereri pentru vacanţe foarte scumpe care pot costa chiar şi 35 de mii de euro pentru două persoane, în paralel cu oferte pentru destinaţii exotice precum Thailanda sau Dubai, la preţuri de doar cîteva sute de euro.

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.