Tradiţiile bat pamfletul

Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Ce l mai doare pe tînărul român jpeg

Acuma, ce e drept, nu e frumos s─â te lauzi. ┼×i, ├«n general, e ┼čtiut c─â dac─â te bucuri prea mult,

Uneori, sîntem învăţaţi de mici să ne purtăm firesc, pentru ca imediat după aceea, să auzim

├Ämi amintesc c─â la ┼čcoal─â, ├«nainte de teze, nici unul dintre premian┼úi nu avusese timp s─â ├«nve┼úe, cu to┼úii pretindeau c─â nu ┼čtiu mai nimic, pentru ca apoi s─â primeasc─â 10 cu felicit─âri. Pe atunci credeam c─â fi┼úele astea aveau ca scop s─â te determine s─â crezi ├«n genialitatea lor genuin─â ┼či supranatural─â. Acum m─â g├«ndesc c─â ├«nv─â┼úaser─â de acas─â cum e cu invidia colegilor, a┼ča ├«nc├«t ├«┼či boceau capra personal─â, ├«nainte s─â le-o omoare vecinul. Din g├«nd ├«n g├«nd, realizez c─â bagajul de comportamente cu care s├«ntem ├«nzestra┼úi de acas─â e ┼či el mo┼čtenit de la b─âtr├«nii din neam, din vremurile ├«n care mai to┼úi erau ┼ú─ârani. 

Cum era la ┼úar─â? Era mare bucurie c├«nd se n─â┼čtea un prunc,

Pruncul pl├«ngea, b─ârbatul acas─â nu era ┼či atunci femeia se dest─âinuia ├«n c├«ntecul de leag─ân.

┼×i pruncul adormea ┼či visa frumosÔÇŽ Mai trecea un timp, cel mic cre┼čtea ┼či mergea cu vitele la p─âscut. Acolo se ├«nt├«lnea cu al┼úi copii, care mai povesteau

Fetele r─âm├«neau acas─â s─â mai ajute prin gospod─ârie ┼či se g├«ndeau ┼či mai c├«ntauÔÇŽ

Tat─âl pleca uneori de acas─â, cu treburi, sau pentru totdeauna.

Dac─â e s─â te iei dup─â c├«ntec, copil─âria nu era u┼čoar─â.

De ce un pom? Pentru c─â

Toate trec ┼či copil─âria odat─â cu ele. Pentru tineri, vine ┼či vremea nun┼úii. ┼×i nu oricum, ci cu un ├«ntreg ritual, s─â ┼úin─â minte tot satul. Mai ├«nt├«i, ur─ârile:

Apoi, toat─â lumea ┼čtie, iert─âciunile. Bucuroas─â sau nu, mireasa trebuie s─â pl├«ng─â ca s─â aib─â o c─âs─âtorie ├«mbel┼čugat─â ┼či cu noroc:

Ce-i drept, la nunt─â tot satul m─ân├«nc─â, bea, joac─â ┼či se bucur─â. A doua zi, mirii pleac─â la casa nou─â. Nu, la noi nu e obiceiul cu aruncatul buchetului de nunt─â, dar se adun─â toat─â lumea s─â petreac─â t├«n─âra familie.

Fără vălul de mireasă, îmbrobodită cu legătura de femeie măritată, cu părul acoperit de la răsăritul soarelui pînă la căderea nopţii, ar fi bine ca tînăra femeie să nu fie prea arătătoare, căci

Cu norocul, cum o dai, ┼ú─âranul tot prost st─âtea. Veneau r─âzmeri┼úe, veneau r─âzboaie, tinerii erau chema┼úi la arme. R─âm├«neau nevestele s─â c├«nte pruncului ca s─â-l adoarm─â ÔÇô

. Dacă nu e război, e cîrciumă.

Dar nu numai acas─â e necaz ┼či pl├«nset. ┼×i la birt e la fel, la fiecare mas─â ┼čade c├«te un om ne├«n┼úeles ┼či

Pl├«nge ┼či el, bietul om, de s─âr─âcie,

Dup─â o via┼ú─â ├«ntreag─â de c├«ntat, c├«nd nici nu mai credeai c─â apuci, venea ┼či b─âtr├«ne┼úea. La v├«rsta asta, ├«n sf├«r┼čit, pare c─â omul pl├«nge mai pu┼úin ┼či, ├«n schimb, se g├«nde┼čte la oarece solu┼úii.

Moartea? Sose┼čte ┼či ea, dar, de data asta, bocitul devine un serviciu externalizat. ├Än majoritatea satelor tr─âiesc bocitoare profesionale, b─âtr├«ne iertate, care ┼čtiu s─â pl├«ng─â ritual. Familia mortului se ocup─â ├«n principal cu preg─âtirile pentru ├«nmorm├«ntare ┼či praznic, g─âtesc, ├«ntind mese, preg─âtesc sicriul, crucea ┼či pomenile. S├«nt at├«t de ocupa┼úi, ├«nc├«t nici n-ar avea c├«nd s─â pl├«ng─â. La priveghi, se mai ┼či glume┼čte, se mai r├«de, c─â nu e bine s─â plece mortul cu p─ârere de r─âu dup─â lumea alb─â. Pe cruce ÔÇô la S─âp├«n┼úa, ce-i drept ÔÇô s├«nt povestite pe scurt vie┼úile celor du┼či. ┼×i nu se mai pl├«nge. ├Än grafia original─â ÔÇô

A┼čadar, ├«n condi┼úiile ├«n care fiecare cultur─â se exprim─â ├«ntr-o tonalitate proprie, cred c─â rom├ónii ├«┼či c├«nt─â via┼úa ├«n cheie minor─â, ├«n care bucuriile se cer bemolate de pl├«nset. ┼×i mai cred c─â lamenta┼úia este o pur─â aparen┼ú─â, de fapt comportamentul acesta este o bun─â strategie de ├«ndep─ârtare a r─âului, ├«nv─â┼úat─â de la str─âmo┼či. Pe care se pare c─â o folosim ├«n continuareÔÇŽ  

P.S. C─â veni vorba, ├«n 2009, doina rom├óneasc─â (┼či nu hora) a fost inclus─â pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial universal.  

Ioana Popescu este etnolog. 

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.