Toamna vrajbei noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
image

Sînt de la țară. Pămîntul și cu mine sîntem prieteni vechi și buni: îl cunosc după miros, îl simt, știu cînd e trist și cînd e vesel – ca să nu mai zic că-mi dau seama imediat de diferența dintre un pămînt bine lucrat și unul lucrat prost! Ei bine, cînd ne-am mutat aici la Bruxelles, am tras de nevastă-mea să căutăm chirie nu în Uccle, cartierul expaților (cum ar fi vrut ea, că acolo șed mai toți colegii ei de birou), ci în Jette. Care Jette ăsta e atît de obscur, încît bruxelezii nés nici măcar nu știu de existența lui („Jette? Care Jette?”); e cel mai nordic cartier (commune, pe limba locului) al orașului, lipit de autostrada de centură. Dincolo de ea încep ogoarele ce aparțin de orășelul Wemmel, la care voi reveni imediat; cu alte cuvinte, din blocul meu pînă la primul lan de cucuruz fac cam patru minute pe jos.

Cîndva, Wemmel a fost un simplu sat de fermieri flamanzi, harnici, zgîrciți și ursuzi, cum e felul acestui neam. Dar, odată cu migrația care a pus presiune pe centrul Bruxelles-ului, foarte mulți oameni prosperi ai orașului (practic, toți) au plecat din centru și s-au mutat în comunele limitrofe, care au devenit astfel orășele din ce în ce mai bogate. Acum, în prezent, o casă în Wemmel costă între 800.000 și 2.000.000 de euro, iar una în Pentagon (cea mai centrală zonă a centrului, cea delimitată de Petite Ceinture) e mai ieftină, dar la o suprafață incomparabil mai mică (evident!). Numai că, în afară de bogătașii ăștia din Wemmel, orășelul are încă un procent considerabil de fermieri. Nu mă refer la fermieri de fițe, ca aceia din filmele americane, nu; mă refer la proprietari agricoli care își muncesc singuri ogoarele, fînețele, pășunile și fermele, iar de muncit, le muncesc bine. Excelent!

În fiecare sîmbătă și duminică fac cîte o plimbare foarte lungă, între 20 și 30 de kilometri, prin aceste orășele din nordului Bruxelles-ului (Wemmel, Relegem, Asse, Meise, Grimbergen și multe altele mai mici), dar nu ele – orășelele – mă atrag, ci terenurile agricole dintre ele. „Glasul pămîntului”, vorba lui Rebreanu, măcar că nevastă-mea suspectează că mi-am găsit vreo drăguță pe-acolo, de la pandemie încoace („Glasul iubirii”?!). Mă uit la pămînt, îl miros, îl pipăi, îl simt viu, vorbesc cu el și el vorbește cu mine, îmi spune cînd are nevoie de ploaie, îmi spune și cînd a plouat prea mult. Învăț multe de la pămînturile fermierilor flamanzi. Aici am văzut pentru prima oară cum arată un ogor cu varză de Bruxelles bună de recoltat; aici am văzut marile tractoare cu arzătoare în față și pluguri plus discuri în spate, așa cum citeam în manualele de agronomie ale anilor ’80 că vor arăta utilajele agricole în viitor (no, poftim, exact așa arată!); aici am văzut vastele pășuni nepăzite nici de oameni, nici de cîini, unde fermierii cresc cai, vaci și cerbi lopătari (mai exact, ciute), din rase de carne – se pare că e o afacere foarte bună, cu costuri mici, că dihăniile nu trebuie nici hrănite, nici păzite, nici adăpostite, ci doar adăpate, iar adăpătorile sînt automate, fermierul le comandă de la el din casă, de pe canapea, în timp ce bea bere și se uită la meci (așa mai înțeleg și eu să faci agricultură!). La o fermă anume, e adevărat că păzită cu senzori și camere de luat vederi, am văzut canguri albi, despre care nici nu știam că există. Habar n-am dacă erau crescuți și ăștia pentru carne, dar parcă nu-mi vine a crede; nici chiar așa!

Din 2020 m-am deprins a face plimbările astea solitare, de care am devenit practic dependent, așa c-am avut tot timpul să cunosc zona și să-mi fac o părere. Mi-am făcut-o și e foarte bună: agricultura belgiană are viitor, de asta sînt sigur. Da, dar ce ne facem cu încălzirea globală? Că dacă n-aș ieși din casă și n-aș umbla teleleu pe coclauri, dac-aș sta numai cu nasul în televizor și-n Internet, aș afla că se duce dracului planeta și specia umană odată cu ea, din cauza acestei afurisite de încălziri globale care numai rele face, călca-o-ar vaca neagră, vorba țăranului! Mă uit și eu după maștera asta, acolo afară, pe teren. M-am uitat și anul ăsta, în septembrie și octombrie, de cînd am venit de la Oradea (unde a fost o căldură africană, fix cum spune televizorul), și ce-am văzut? Păi... cum să vă spun... am văzut niște recolte ca-n visele erotice ale lui Nea Nicu. Am văzut lanuri de porumb atît de înalte, că nu reușeam să-mi fac selfie-uri care să convingă lumea (eu intram în poză, dar vîrfurile porumbului nu intrau!). Am văzut ogoare enorme cu cartofi, hamei, varză (obișnuită) și sfeclă, care de arătat arătau grozav, dar am pîndit să nu mă vadă nimeni și am dezgropat cîte ceva, să mă conving. Și m-am convins: anul agricol 2023 a fost excepțional de bun. Grîul și secara le văzusem recoltate încă din vară, de alea nu-mi făceam griji, că așa belșug de grîne nu adunau nici Ilie Moromete, nici Tudor Bălosu și nici toată Siliștea-Gumești la un loc, cu toate că solul Cîmpiei Dunării e mult mai gras decît solurile astea belgiene, cam sărăcuțe, cam argiloase, bune mai mult pentru făcut cărămizi. Da, dar aici plouă altfel și culturile se însămînțează altfel, mult mai „adunat”, de-mi vine să-l citez iar pe bietul Nea Nicu: „Să schimbăm proverbul”, urla nebunul la Congresul XIV al PCR, „nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!”. Ar fi avut dreptate, dacă România era lipită de Atlantic, ca Belgia. Dar nu este, așa că noi l-am împușcat frumușel.

Am doi prieteni, știți (că aici voiam să ajung). Unul la Ploiești și altul în Jette. Amîndoi s-au lăsat de muncă și s-au făcut spăimologi. Asta e o meserie nouă, foarte la modă, care mai poartă și alte nume (în limbaj academic, spăimologii se numesc „profeți apocaliptici”), doar că e concurența foarte mare și nu toți spăimologii ajung influencer-i, ci numai unii (foarte puțini, dar foarte bine plătiți). Specialitatea lor este să anunțe pe toată lumea că vine sfîrșitul lumii. Din diverse cauze, că nici spăimologii nu-s proști, să tabere toți pe aceeași felie de plăcintă: unii s-au autopropus experți în încălzirea globală și ne avertizează că vom muri fie fierți, fie copți, fie de sete, fie de foame, fie de toate patru (dacă nu-i vom asculta pe ei, care ne-nvață numai de bine, adică să revenim în Epoca de Piatră); alții sînt geopoliticieni de înaltă ținută, savanți de renume mondial care știu exact cum se vor termina actualele războaie (prost, foarte prost!), dar mai ales unde și cînd vor izbucni următoarele și cum se vor termina (și mai prost); să nu-i uit pe autodidacții în științele economice, oamenii de bază care ne explică ce e aia spirala datoriilor și cum în curînd „se va dărîma toată șandramaua” (foarte, foarte curînd, dar nu în timpul vieții lor). Cei mai vechi în branșă sînt desigur experții în păcate, cei care știu exact cît de supărat pe noi este Dumnezeu, mai nou (că pîn-acum numai binedispus a fost) și cum ne va pedepsi pentru diverse (fiecare spăimolog specializat pe păcate are propria lui listă pentru care o vom încasa noi, ca specie).

Veți rîde, poate, și veți spune că ăștia-s pensionarii. Că asta-i bucuria pensionarilor, să cobească pe toate drumurile și să vestească sfîrșitul lumii; nu pot să vă contrazic. Unul de-ăsta a fost propriul meu tată, care numai de așa ceva s-a ținut în ultimul deceniu de viață, în loc să se întrebe de unde are statul bani ca să-i indexeze pensia. Ei bine, nu sînt numai ei – sau, mai exact, pensionarii sînt cel mai puțin vizibili dintre spăimologi (și pentru că nu știu să folosească eficient rețelele de socializare, dar mai ales pentru că nu posedă limbajul necesar pentru a fi credibili). Ca să produci bani faini din spăimologie, nu pensionar trebuie să fii, ci „expert”. Aș vrea și eu să fiu expert; vorbesc serios! Dacă sînt eu în stare s-o înspăimînt pe fiică-mea (în vîrstă de șapte anișori) cu povești horror ca să mă lase-n pace să scriu („Pisicone, hai să-ți spună tata cum i-a tăiat Medeea în bucăți pe copiii lui Iason și dup-aia i-a fiert!”), de ce n-aș fi în stare să fiu și spăimolog pe bani? Dar nu sînt în stare să găsesc un angajator care să mă plătească gras, că am și eu pretențiile mele, de cînd mi s-a acrit de sărăcie. Cred totuși că mai încerc, nu mă las: doar să născocesc o nouă ramură a spăimologiei – și om mă fac!

Mihai Buzea este scriitor și trăiește în Belgia. Cea mai recentă carte publicată este Tarot (Editura Polirom, 2023).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

instagram bryan johnson jpg
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut după o procedură anti-îmbătrânire: „Fața a început să-mi explodeze”
Celebrul om de afaceri Bryan Johnson, cunoscut pentru procesele sale anti-îmbătrânire, a publicat mai multe imagini care arată rezultatul nefavorabil al ultimei sale proceduri. Omul de afaceri, care investește sume colosale anual pentru obținerea tinereții, a explicat că a avut o reacție alergică se
Igor Cuciuc interpret Moldova FOTO Facebook jpg
Unicul copil al unui celebru artist din Rep. Moldova a decedat în condiții suspecte. Cauza preliminară a decesului
Andreea Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, interpret de muzică populară din Republica Moldova, a decedat la vârsta de 17 ani după ce i s-a făcut rău în timpul unei petreceri. Potrivit rezultatelor preliminare, decesul ar fi survenit în urma unui stop cardiac, conform informațiilor furnizate de poliție.
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Agenţia Europeană a Medicamentului autorizează un nou medicament împotriva Alzheimer. Ce este Leqembi
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat un tratament menit să reducă declinul cognitiv al pacienților care suferă de Alzheimer și se află la debutul bolii. Acesta este cunoscut sub denumirea Leqembi care a primit autorizația de introducere pe piață, după ce, inițial, fusese refuzată.
La locul accidentului a ajuns şi un echipaj SMURD. FOTO: Arhivă
Două persoane au fost găsite moarte într-o locuinţă din judeţul Argeş
O femeie şi un bărbat au fost găsiţi morți sâmbătă dimineaţă, într-o locuinţă din comuna Răteşti, din judeţul Argeş. Există suspiciunea că bărbatul şi femeia au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Senatorii americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia. Ar pune în pericol securitatea SUA
Senatorii democraţi Jeanne Shaheen şi Jack Reed au solicitat o anchetă federală privind discuţiile lui Elon Musk cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, citând riscuri pentru securitatea naţională.
Reacția lui Mircea Lucescu, după ce Kosovo s a retras de pe teren Foto Captură video Prima Sport jpg
Reacția lui Mircea Lucescu după ce kosovarii au părăsit terenul: „Nu e normal, au premeditat”
Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a afirmat la finalul partidei cu Kosovo, din Liga Naţiunilor, că oaspeţii au premeditat să iasă de pe teren înainte de fluierul final al partidei.
 "Când n-o să mai am emoții, o să mă las de televiziune", ne-a spus Dan Negru
Dan Negru, mesaj emoționant despre eroul român care și-a salvat studenții în cel mai sângeros masacru de la o universitate din SUA. „Știm atât de puține lucruri despre oameni atât de mari!"
Dan Negru, într-o postare pe pagina sa de Instagram, a vorbit despre faptul că puțini știu cine a fost Liviu Librescu, fiind vorba despre profesorul care a salvat cu prețul vieții zeci de studenți.
Trump si Tulsi Gabbard, foto GettyImages jpg
Ce ascunde alegerea lui Tulsi Gabbardei pentru funcția de director al serviciilor de informații americane. Legăturile misterioase cu un cult hinduist
Tulsi Gabbard și soțul ei, Abe Williams, nu sunt tipul de cuplu politic la care te-ai aștepta să-i vezi într-o poziție de putere. Alegerea lui Donald Trump pentru funcția de director al serviciilor de informații naționale a surprins pe mulți.
Marian Godina. FOTO
Cum și-a îndeplinit polițistul Godină misiunea specială dată de soția sa. „I-am zis sa stea liniștită, oricum știam toate lucrurile astea”
Marian Godină a povestit cu umor cum a reușit să ducă la bun sfârșit o misiune specială cum mulți bărbați primesc de la soțiile lor, dar practica le dă mari bătăi de cap.