Straniul caz al liberalismului românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Straniul caz al liberalismului românesc jpeg

Exist─â, ├«n politica rom├óneasc─â ┼či nu numai, o obsesie a centrului, o insisten┼ú─â ├«n reafirmarea acestei pozi┼úion─âri care ar face inutile referirile la dreapta ┼či la st├«nga clasic─â. Centrismul este nu doar un slogan, ci un autentic Sf├«nt Graal al politicii, acel panaceu care poate vindeca toate relele, acel drum care, odat─â apucat, ├«i conduce pe oameni inevitabil la salvarea colectiv─â. Centrismul este, ├«n egal─â m─âsur─â, inseparabil de criza ideologic─â a partidelor, ca ┼či de incapacitatea acestora de a mai fi vehicule efective de reprezentare. Rom├ónia este, din acest punct de vedere, perfect situat─â spre a ilustra aceast─â tendin┼ú─â de pulverizare conceptual─â ┼či de disolu┼úie a structurilor autentice. Avatarurile liberalismului rom├ónesc s├«nt parte din acest dosar. Traiectoria PNL nu este, ├«n acest context al fragment─ârilor ┼či al ezit─ârilor, un accident. Ea este modelat─â de dou─â presiuni care se exercit─â concomitent: contaminarea mediatic─â a politicii-spectacol, pe de o parte, ┼či absen┼úa deliberat─â a unui demers doctrinar de autodefinire, pe de alt─â parte.

├Än clipele ├«n care aceste tendin┼úe se ├«n┬şt├«lnesc, ceea ce rezult─â este grotescul, ├«n starea sa pur─â. ├Äntr-una dintre aceste zile (la ├«nceput de octombrie 2016), pre┼čedinta PNL, Alina Gorghiu, sugera c─â dou─â dintre numele care ar putea revitaliza liberalismul rom├ónesc ar fi Denise Rifai ┼či Simona Gherghe. Ambele ar poseda, sugera Alina Gorghiu, un poten┼úial particular de energie liberal─â, ambele ar contribui, de o manier─â unic─â ┼či dramatic─â, la redefinirea PNL. Pedigriul lor intelectual de distinse jurnaliste ar fi o recomandare ├«n sine. Iar selfie-ul comun al Alinei Gorghiu ┼či al Denisei Rifai, postat pe o re┼úea social─â, este emblema acestui liberalism reg─âsit.

C─âut─ârile pre┼čedintei PNL s├«nt mai mult dec├«t un simptom al excentricit─â┼úii strategice. Ele indic─â p├«n─â la ce punct notorietatea mediatic─â este privit─â ca solu┼úia destinat─â s─â deblocheze un vot politic. ├Än acest caz, politica este eliminat─â, ├«n beneficiul rating-ului. Liberalismul rom├ónesc opteaz─â nu doar pentru centrul nedefinit intelectual, dar ┼či pentru vulgaritatea agresiv─â ce domin─â spa┼úiul public.

Impasul PNL este, ├«n cele din urm─â, impasul unei politici clasice, care mizeaz─â pe un set de concepte familiare ├«n spa┼úiul occidental. Noul PNL, rezultat din fuziunea PNL cu PDL, este, ├«n sine, obligat la pruden┼ú─â doctrinar─â, spre a recurge la un eufemism, de vreme ce liniile sale de identitate anterioare s├«nt dificil de conciliat. ├Äntre g├«ndirea popular─â (revendicat─â de PDL) ┼či liberalismul ezitant intelectual al PNL de dinaintea fuziunii, puntea de leg─âtur─â nu a fost imaginat─â, ├«nc─â. Absen┼úa din spa┼úiul public a institutului menit s─â asiste ideologic ┼či strategic PNL este semnificativ─â.

Liberalismul este, ast─âzi, disputat ├«ntre PNL ┼či concurentul s─âu, rezultat din disiden┼úa domnului T─âriceanu, ALDE. ├Än cazul acestuia din urm─â, situa┼úia liberalismului este ├«nc─â ┼či mai complicat─â, de vreme ce unirea dintre liberalii pesedi┼čti ┼či conservatorii (impostori) ai lui Daniel Constantin a dat na┼čtere unui mutant politic a c─ârui unic─â menire este condi┼úia de a fi aliat al PSD, ├«n noul USL. Voca┼úia de partid-complice ├«n lupta ├«mpotriva statului de drept este asumat─â, deliberat, de ace┼čti liberali-sociali-conservatori.

Dincolo de discordia dintre ace┼čti fra┼úi inamici, liberalismul rom├ónesc are ┼či voca┼úia (muzeal─â) a rememor─ârilor istorice. Pe trunchiul prezentului se altoie┼čte trecutul Br─âtienilor. Portretele str─âmo┼čilor orneaz─â sediile de partid, spre a suplini precaritatea ideilor. Ceea ce este evident e faptul c─â ├«ntre liberalismul politic ┼či liberalismul occidental delimitarea a fost dramatic─â ┼či tradi┼úional─â, ├«n deceniile de dup─â 1989. Nu Tocqueville, Mises sau Hayek au fost inspiratorii PNL. Ei au fost, istoric, revendica┼úi de centrele de reflec┼úie din jurul liberalilor anima┼úi de Valeriu Stoica. ÔÇ×CADIÔÇť este un exemplu ├«n aceast─â direc┼úie.

Fuga spre acest centru imposibil de atins este efectul, previzibil, al incapacit─â┼úii politicului de a se inventa/reinventa, ├«n ipostaz─â liberal─â. Hegemonia delirului mediatic ┼či a combina┼úiilor circumstan┼úiale este imaginea acestui gol ce trebuie ascuns. Centrul (iluzoriu) ├«nseamn─â dispari┼úia politicii. 

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de ┼×tiin┼úe Politice, Universitatea din Bucure┼čti, specialist ├«n drept constitu┼úional. Cea mai recent─â carte a sa este Sfinxul rus, Editura Adenium, 2015.

Foto: Alina Gorghiu, adevarul.ro

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citi╚Ťi nimic!
Noua lege a Educa╚Ťiei face cititul op╚Ťional, un prim pas ├«nainte de a scoate cu totul educa╚Ťia din ╚Öcoal─â. ├Än locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
ÔÇ×Por╚Ťii mici ╚Öi gustoaseÔÇŁ
Oamenii vor continua s─â citeasc─â, dar acea lume veche a disp─ârut. H├«rtia ÔÇô dispare. ╚śtirile ÔÇô dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adul╚Ťi ├«ntre BookTok ╚Öi wattpad
╚śtim ce se cite╚Öte, ce se caut─â, ce a╚Ötept─âri au ╚Öi ne-am ├«nsu╚Öit ╚Öi un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mul╚Ťi citesc literatura str─âin─â ├«n original, ├«n special ├«n limba englez─â, chiar ╚Öi atunci c├«nd au la dispozi╚Ťie traducerile rom├óne╚Öti.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educ─âm, cum ne autoeduc─âm ╚Öi cum ne l─âs─âm ast─âzi educa╚Ťi pentru a ne forma abilit─â╚Ťile morale de m├«ine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui s─â fie scopul acestor lecturi formatoare? S─â creeze oameni care s─â func╚Ťioneze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambi╚Ťia pare s─â fie una dintre cele mai dilematice ╚Öi contrariante tr─âs─âturi de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri ┼či poturi ale ambi┼úiei
Ambi┼úia devine o poft─â de m─ârire ┼či faim─â pe care nimic nu ar putea-o vreodat─â ostoi.
Silk route jpg
Amb├«╚Ť strategic Made in China
Suprema╚Ťia Chinei este pe c├«t de ÔÇ×inevitabil─âÔÇť, pe at├«t de ÔÇ×natural─âÔÇť.
p 12 jpg
De-a dreapta ╚Öi de-a st├«nga ambi╚Ťiei: a pl─âcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adev─âratul cre╚Ötin este un str─âin pentru aceast─â lume, adev─ârata lui ╚Ťint─â fiind via╚Ťa cereasc─â.
p 10 jos jpg
Scurte considera╚Ťii psihologice despre ambi╚Ťia la rom├óni
Ambi╚Ťia nu este pozitiv─â (bun─â/func╚Ťional─â) sau negativ─â (rea/disfunc╚Ťional─â).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
ÔÇ×Dac─â eu n-am putut, m─âcar tu s─â po┼úi. R─âzbun─â-m─â, copile, ┼či o s─â fiu fericit. O s─â pot ├«nchide ochii cu inima ├«mp─âcat─â.ÔÇŁ
p 14 WC jpg
Ie╚Öirea din ÔÇ×Machu KitschuÔÇŁ / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucure┼čti, realizat─â ├«n 1951, de┼či se aseam─ân─â izbitor ca planimetrie ┼či tipologie a decora┼úiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joas─â dec├«t acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Profesiunea: ÔÇ×dealerÔÇŁ de idei la m├«na a doua
Idealul intelectualiz─ârii vie╚Ťii politice r─âm├«ne controversat.
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
V─âd ├«n Ion D. S├«rbu un fel de ÔÇ×ambasadorÔÇŁ necesar acelora dintre noi care au obosit s─â tot empatizeze cu colaboratorii Securit─â╚Ťii.
p 11 J  Habermas WC jpg
Între think-tank și Denk-Panzer: intelectualul german
Sincronizarea limbajului educa╚Ťional cu ├«mbog─â╚Ťirea limbajului specializat este imposibil─â.
p 12 sus WC jpg
Turma min╚Ťilor independente
Multe se iartă în America. Mai multe decît în Europa.
p 23 jos jpg
Rusia ╚Öi cultura ei (neo)imperial─â sau despre cum se auto├«ndeplinesc profe╚Ťiile politice
├Än realitate, nimeni nu-i pune la col╚Ť pe clasicii ru╚Öi, fie ei scriitori, compozitori sau poe╚Ťi.
p 22 jos jpg
Ecou (nu prea) îndepărtat. Intelectualii și puterea la 1996
Ar fi util cititorului dilematic de azi s─â vad─â cum g├«ndeau acest subiect, acum aproape 30 de ani, st├«rni╚Ťi de revista noastr─â, trei intelectuali rom├óni majori: ╚śtefan Augustin Doina╚Ö, Livius Cioc├órlie ╚Öi Ion Vianu.
E cool să postești jpeg
Un examen de con╚Ötiin╚Ť─â
MeToo poate ├«nsemna mai mult dec├«t mediatizare, scandal, procese: poate fi un real examen de con╚Ötiin╚Ť─â.
p 10 sus Alyssa Milano WC jpg
MeToo, scurt istoric
Incriminarea h─âr╚Ťuirii sexuale nu a ├«nceput cu mi╚Öcarea MeToo, iar cazul Weinstein nu a fost primul.
p 11 jpg jpg
De ce st├«rne╚Öte abuzul sexual at├«tea reac╚Ťii contradictorii?
Reac╚Ťia la trauma sexual─â este una social─â, cu r─âd─âcini ╚Öi ramifica╚Ťii profunde.
p,12 jpg
#MeToo, din nou. Tot despre putere, recunoaștere, dar și hermeneutică
Încercările de delegitimare a mișcării #MeToo înseamnă și o lipsă de recunoaștere a victimelor abuzurilor sexuale și conferă putere abuzatorilor.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.