Şmecheria supremă, în două acte şi o bulă

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Şmecheria supremă, în două acte şi o bulă jpeg

Actul 1. Banc 

Cică se organizează un concurs de șmecheri. Cine e cel mai șmecher șmecher. Vine Bulă și spune povestea lui: „Băăă, eu mi-am tras partid, dar nu am program. L-am pus pe un cetățean să scrie acolo că dăm în corupți. Au venit niște entuziaști cu ideile lor de stînga-dreapta. Am dat în toți și m-am ales. Acum le explic cum mă pricep la guvernare. Sînt șmecher?“

Publicul izbucnește în urale. Se strigă „Bulă, prim-ministru!“, „Bulă și poporu’!“, „Bulă salvatoru’!“.

Al doilea candidat se numește simplu: Bulă. „Sînt Bulă“, se prezinta ea mîndră. „Am ochelari Cartier, cei mai noi pantofi de la Musette, jeanși Armani și bluza asta Dolce e Gabbana de la IDM. Șmecherie mare la ce preț am luat de la IDM. Mi-au rămas bani și de un Rolex.“ Publicul fluieră admirativ cînd întinde brațul să arate Rolexul, iar mișcarea dezvăluie către vedere un transparent produs Triumph.

„Job-ul meu“, continuă amazoana, „l-am transformat în pasiune. Eu reprezint tinerii ce sînt viitorul țării. Nu politicienii corupți. Corporatiștii, nu căpușele de la stat, lipsite de profesionalism și imaginație. Fără urme encomiastice, pot spune că am urmat o cale antreprenorială subliminală, bazată pe glagorie, și care implică exclusiv folosirea de pile și corupție. Adică am reușit prin forțe proprii, pe piață. Am firma mea de IT, cu contracte cu toate ministerele și firmele, făcută de mine și extinsă în țări UE precum Germania, Elveția și Serbia.“

Un freamăt străbate mulțimea. Ad-mirația crește cu fiecare cuvînt. Ar-gumentația subliniată prin mișcările ample ale brațelor aduce invidia în ochii femeilor și sclipiri dornice în cei ai bărbaților.

„Ne sugrumă statul cu taxele lui mari, chit că i-am făcut pe toți angajații programatori și plătim impozit zero. Dar ne descurcăm. Din profitul pe luna trecută mi-am luat o căsuță în Cotroceni și mi am blocat două locuri de parcare pe trotuar, că e al meu. Am pus bidoane de apă ingenioase ca să marchez teritoriul și un poster cu nu-parcați-cîine-rău. Care are tupeu de parchează, îi ridică paznicul ștergătoarele, îi scrie cu vaselină NESSY pe parbriz și folosește cuiul ruginit. Toți trebuie să își știe locul. Șmecher, nu?“

Urale e puțin spus. Acest Bulă a devenit imediat idolul tuturor. Frumoasă, deșteaptă („Ai văzut ce cuvinte știe?“), bogată (umblă deja zvonul că are BMW cu scaune de piele). Fără îndoială, favorita competiției.

E însă rîndul celui de-al treilea concurent să rupă norii cu șmecheriile lui.

„Profesor doctor Bulă“, se recomandă ea. „Eu am investit în cunoaștere. Cunosc mulți laureați de Nobel. Și nu sînt orice profesor, ci cu publicații de prestigiu. Am 23 de publicații ISI anul trecut, în jurnale din șase științe: sociologie, economie, teologie, științele securității, inginerie și biomedicină.“

Surpriza e totală. Doamna profesor Bulă se dovedea șmecheră pe bune. BMW-ul ei e clar de anul trecut, nici vorbă de second-hand-ul amărîtei de dinainte.

„Sînt editor la patru jurnale din acestea. Și mai publicăm altele șase, coordonate de fiica și de soțul meu.“

Pantofii au tălpi suflate cu aur. Cîrcotașul care a spus că ar avea un scor H de doar 1 primi o palmă peste cozoroc de nu mai putu scoate basca de pe ochi timp de două ore. Prietenul său murmură în barbă că scorul acela H de Google Scholar confirmă suspiciunile că prof. Bulă publică în jurnale proprii sau cu care este în cîrdășie și care publică orice, dacă autorul plătește. Banii îi bagă în buzunarul ei și al fiicei. Bruneta care îl auzi îi spuse prietenului ei. Zvonul se răspîndi cît ai zice ISI, iar mulțimea izbucni din nou în urale admirative față de valențele antreprenoriale ale doamnei profesor.

„La cabinetul medical, tratez 15 pa-cienți pe zi. La spital… am niște rezidenți care fac treaba. Eu aduc prestigiul. Nu sînt ca Secureanu. Nu intru în sală. Iau doar plicurile, că fac colecție. Iar cum plicurile pline stau mai bine în seiful unde țin colecția, procedez în consecință. Rezidenții se bucură că au ocazia să nvețe de la cei mai buni, să-și facă mîna. Cui nu-i convine aici, să plece, așa cum ne-a educat precedentul președinte al țării.“

Aplauzele erau mai reținute acum. Referința la președintele trecut nu adusese voturi. Dar prof. dr. Bulă plusă:

„Știința este șmechereala mea supremă. Am două doctorate, sînt rector, șef de secție la spital, 23 de doctoranzi (cu dispensă, că legal nu e voie, dar fiind prea bună, nu le pot refuza setea de cunoaștere). Sînt șefa mai multor comitete și comisii, am coordonat o agenție și sînt sau voi fi un excepțional ministru tehnocrat.“

Actul 2. Antract

Spectatorii discutau vioi despre piesa care începuse ca un banc și se transformase în realitate. O parte luau notițe pe cele șase pagini albe de la finalul cărții Faceți ca Trump ca să deveniți ca el. Volumul, publicat de importanta editură a Universității din Mizil, acreditată pe lista ocolitoare a Ministerului Educației, se distribuia ca .pdf cu autograful olograf al președintelui american pe prima pagină. Un grup de oameni de bine protestau împotriva șmecherelii și distribuiau fotografiile mentorului lor. Nu era o figură cunoscută. Aveau însă un număr de cod. CZ Cod, așa scria.

Juriul concursului, așa cum se cuvine, includea oameni ce definiseră șmecheria în epoca lor, ridicînd modurile de a ocoli legea la rang de artă. Părintele democrației originale, șeful plantatorilor de panseluțe, marele savant cu fular Burberry și doctorandul său cel mai de soi, eternul latifundiar de Pipera, prietena președintelui Norvegiei, șeful companiei de IT și șeful său de la cei despre care nu știm, apărătorul democrației prin tragerea în țeapă a parlamentarilor și alții la fel ca ei.

Problema juriului era invidia. Cei 452 de membri erau mai degrabă învățăceii candidaților pe care îi admirau și îi pizmuiau deopotrivă.

Bula

Lovitura de teatru veni abia la final, deși nu era tocmai greu de anticipat. Juriul se pregătea a vota cînd decizia fu luată pe deasupra capului său, uimitor, concretizîndu-se într-o bulă. Reputatul teolog numit la conducerea comitetului științific de avizare a deciziei dădu citire acesteia. „Titlul de cel mai șmecher dintre cei șmecheri se acordă…“ Pentru o clipă, răsuflarea tuturor se opri. „...pentru perseverență și inventivitate...“ Sala tremura. Cei mai mulți credeau că e blonda, pentru ca să se facă dreptate și feministelor. „…aplicate în -generarea și perfecționarea căilor…“ Wow! O fi vreun premiu Nobel de care nu am auzit? „…de a fura căciula proprie…“ Oups! „…și în aplicarea lor consecventă, fără a pierde vreun prilej...“ Tăcerea era monumentală. „…premiul se acordă, așadar… societății românești!!!??“ Stupoarea dispăru iute, acoperită de entuziasmul aclamațiilor generale – „Am înfrînt din nou!“ –, în timp ce admiratorii blondei surîdeau complice: „Pînă la urmă este o femeie. ;)“

Aproape nimeni nu observă codicilul. „Îmi pare rău că v-am povestit toată această tărășenie. A căuta mereu moduri de a ocoli legea și regulile, pe care le definim la infinit injuste, a îngloba în lege excepții șmecheresti, a ne bate în piept cu realizări falsificate, dar recompensate financiar, constituie o șmechereală autentică ce ne garantează intrarea în istorie. Vom domina de departe capitolele demagogie, mediocritate, semidocți. Exemplele imaginare folosite nu sînt exagerări, ci doar modelele autentice pe care le propunem și le promovăm permanent, cu toții. Modelele de urmat.“ 

Bogdan Voicu este sociolog, membru al Grupului Românesc pentru Studiul Valorilor Sociale (www.romanianvalues.ro).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac, victima bullying-ului în copilărie: „Din momentul ăla, tot ce visam să fac pe viitor...”
Bullying-ul în școli este una dintre cele mai frecvete probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții și care poate lăsa urme adânci în dezvoltarea lor emoțională. Mihai Bendeac, în vârstă de 41 de ani, a fost victima bullying-ului timp de doi ani, fiind bătut de către colegii de la școală în
shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.
pierre trudeau jpg
Actrița medaliată de Barack Obama care a refuzat căsătoria cu un prim-ministru. „Creierul meu era îndrăgostit, nu și corpul meu”
Una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile a trăit o poveste de dragoste despre care a vorbit în detaliu în cartea autobiografică. Ar fi putut fi soția unui prim-ministru, dar, deși foarte îndrăgostită a refuzat cererea în căsătorie.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Tone de combustibil și mulți bani. Ce au găsit procurorii la perchezițiile făcute la oamenii bașcanei Găgăuziei
Contabilul companiei familiei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, a fost reținut, iar soția sa, care administrează societatea ce deține mai multe benzinării în sudul Republicii Moldova, este cercetată în libertate, potrivit structurilor judiciare, care au anunțat că au ri
WhatsApp Image 2024 11 23 at 08 57 12 jpeg
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o foloseșe armata lui Putin
Încă de la sfârșitul anilor 2000, Federația Rusă a dezvoltat racheta Bulava, din care o parte ar fi fost găsită în așa-numita „nouă” rachetă Oreșnik.
tren iarna viscol zapada cfr calatori foto shutterstock
Patru trenuri de călători au fost blocate de viscol, iar altul a fost anulat. Arbori căzuţi, drumuri impracticabile şi mii de locuinţe fără energie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) - Gălăuţaş (judeţul Harghita).
Romania nationala (Sportpictures) jpg