Singurătatea multiplicată cu doi

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Singurătatea multiplicată cu doi jpeg

Tematica cuplului este extrem de complexă şi dificil de abordat de oriunde am privi-o. (Pentru o mai bună înţelegere a complicatelor resorturi care se află în spatele relaţiilor de cuplu, poate cea mai adecvată descriere a acestora o găsim într-un text al lui C.G. Jung – Căsnicia ca relaţie psihologică.) Alchimia presupusă de relaţia femeie-bărbat, modul de evoluţie al acesteia în timp, momentele de criză din relaţiile de lungă durată, soluţiile găsite de fiecare cuplu pentru depăşirea acestora sînt un mix între multiple elemente – dorinţă, voinţă, răbdare, implicare, toleranţă la diferenţe şi la rutină, o anume reciprocitate şi un efort comun de a face lucrurile să meargă.  

* * *

Un cuplu avea o afacere de familie pentru care ambii parteneri lucrau împreună. La un moment dat, ea şi-a dorit să-şi încheie studiile. Deoarece aveau şi copii, nu a mai găsit timpul necesar de a se ocupa împreună cu soţul de afacerea lor. L-a lăsat singur pentru o vreme. El a găsit o altă femeie care se interesa despre cum merg lucrurile şi care, din cînd în cînd, îi mai dădea o mînă de ajutor. Pînă cînd soţia şi-a încheiat licenţa, cei doi aveau deja o relaţie. Soţii s-au despărţit.

Ne putem imagina că bărbatul din povestea de mai sus s-a simţit singur, odată ce soţia nu i-a mai fost alături şi la lucru.

Un alt cuplu a ajuns, treptat, după mai mulţi ani de căsătorie, să nu mai împartă decît responsabilităţile casei şi creşterea copiilor. El petrecea peste zece ore pe zi la lucru. Ea era singură cu cele zilnice. Singurele discuţii dintre ei erau strict administrative. Ea a vrut să se despartă, el – nu. Ea a întîlnit un alt bărbat şi a dorit să se despartă. Din nou, el s-a opus. Ea a rămas. Nimic nu s-a schimbat. El s-a îndrăgostit. Tot ea a hotărît să divorţeze. În final, el a fost de acord. S-au despărţit.

Ne putem imagina cum femeia din această poveste s-a simţit din ce în ce mai singură, într-un cuplu care nu mai era cuplu de mai multă vreme.

Un alt cuplu trăieşte de peste 15 ani într-o stare de tensiune permanentă. De cele mai multe ori nu-şi vorbesc sau, atunci cînd o fac, se ceartă. Rar mai petrec timp împreună cu prieteni de familie şi atunci tensiunea pare să scadă, fără a dispărea cu totul. Cu mai mult timp în urmă, el a vrut să se despartă. Ea a plîns. Au rămas împreună. Ea regretă acum.

De asemenea, ne putem imagina cum cei doi au ajuns să se simtă singuri de multă vreme. Deşi nu au ştiut ce să facă cu aceasta şi cu relaţia lor, au ales să continue. 

* * *

Trei poveşti diferite, cu oameni cu personalităţi, istorii de viaţă şi educaţii diferite. Şi totuşi, indiferent de opţiunile fiecăruia dintre cupluri, există elemente comune. Apariţia la un moment dat a unei însingurări. Trăite doar de unul sau de ambii parteneri, fie ea contextuală ori de fond, starea de singurătate şi-a făcut loc în existenţa lor. Fiecare dintre poveştile relatate conţine, dincolo de sintetizarea seacă la care am recurs, sumedenie de trăiri, de la tristeţe la nemulţumire, de la suferinţă la neîmplinire, de la o anume stare de armonie la dezamăgire, de la furie şi frustrare la indiferenţă şi apatie. Nici una dintre soluţiile cuplurilor de mai sus nu are însă în vedere confruntarea cu sentimentul de singurătate. În toate cazurile menţionate, starea este trăită, uneori recunoscută şi numită ca atare, dar niciodată gestionată cu adevărat. Pentru că responsabilitatea pentru singurătatea resimţită a fost, de fiecare dată, pusă pe seama partenerului. Pentru că ea/el nu face cutare lucru sau se comportă într-un anume fel. Fără un soi de autoreflexie, fără o încercare reală de refacere a contactului şi a comunicării. Atunci cînd şirul de acuze reciproce se propagă vertiginos, pînă cînd nimeni nu mai înţelege nimic, autoreflexia devine imposibilă. La fel de imposibilă devine, într-un asemenea context, şi o conştientizare a faptului că singurătatea este ceea ce trăim în interiorul nostru, o stare subiectivă care apare uneori dintr-o rupere a legăturii cu fiinţa noastră lăuntrică (ceea ce se întîmplă destul de frecvent în iureşul cotidian). Iar aceasta ni se poate întîmpla atît în interiorul, cît şi în afara cuplului. La fel cum o putem trăi cu parteneri diferiţi. În cele din urmă, singurătatea este o problemă individuală, a fiecăruia dintre noi, pe care o putem proiecta la nesfîrşit pe celălalt. Dacă nu-i găsim singuri (!) soluţia.  

Miruna Ţecheră este psihoterapeut şi lucrează în practică privată.

Foto: L. Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.