Și numai o zi de lucru

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Și numai o zi de lucru jpeg

argument

Vacanţele încep ca nişte mari promisiuni şi se termină întotdeauna prea repede. De cele mai multe ori se confundă cu o călătorie. Iar cu cît mai plăcută a fost vacanţa, cu atît mai neplăcută e reîntoarcerea la lucru şi la activităţile de zi cu zi. Prima zi de lucru după concediu e de obicei deprimantă, un fel de lunea neagră. E recomandabil atunci să povesteşti colegilor pe unde ai fost şi cum ai petrecut şi apoi să te apuci să faci planuri pentru concediul următor. 

Vacanţele românilor s-au schimbat. Copiii nu prea se mai duc „la ţară“, dar unii oameni de la ţară au început să înţeleagă ideea de vacanţă, şi nu doar la cure de tratament şi la băi. Nu mai există clasicele 12 zile la mare. Perioadele variază şi de obicei sînt mai scurte. Dar nici marea nu mai e una singură şi ne-am cam săturat de serviciile litoralului nostru. Nici munţii nu mai sînt doar Carpaţii. Mai sînt şi Alpii şi, de ce nu, şi Himalaya. Au apărut şi circuitele prin ţări îndepărtate; şi sejururile lenevitoare prin insule uitate; şi călătoriile în jurul lumii; şi vacanţele active în care te duci undeva ca să munceşti (altceva decît acasă). 

Lumea ni s-a deschis şi fiecare se duce unde vrea şi unde poate, mai ales în condiţiile în care ofertele turistice autohtone continuă să nu inspire prea mare încredere, atunci cînd nu sînt de-a dreptul incredibile. Plecăm aşadar să vedem lumea largă, de cîte ori avem ocazia. Trebuie doar să fim atenţi la evenimentele politice. Anul ăsta Egiptul şi Tunisia n-au mai fost de vizitat. Nici Bahrainul. Grecia a avut şi ea ceva probleme. Şi, de fapt, nici noi n-am mai avut aşa mulţi bani de cheltuit ca în urmă cu doi-trei ani. Ne rămîne oricum Bulgaria cea ieftină, cu litoralul ei cu tot. La fel cum, pe vremuri, ne rămăsese televiziunea aceloraşi vecini de nădejde. Acum, ei au învăţat să ne ofere în special de mîncare, mese ca-n poveşti, care nu se termină niciodată – adică una dintre cele mai mari bucurii posibile pe care o pot face unor fraţi de suferinţă, după vreo 50 de ani de foame şi alţi 15 de nesiguranţă. 

Dar fireşte, mai ales după ce am aflat că francezii şi nemţii au concedii foarte lungi, vrem să aflăm cum îşi petrec vacanţele şi alţi europeni care n-au avut vreodată grija mîncării. Vrem să ştim şi cum e cu aşa-numita la rentrée din Franţa. I-am putea imita şi noi. Nu vrem însă, sub nici o formă, să-i imităm pe americani, care au vacanţe prea scurte şi care muncesc şi prea mult între ele. Noi ne-am dori, dacă s-ar putea, chiar să se inverseze raportul de timp dintre vacanţă şi perioadele lucrătoare, adică vorba lui Creangă: „Să dea Dumnezeu tot anul să fie sărbători şi numai o zi de lucru, şi atunci să fie praznic şi nuntă“. Deocamdată însă, a sunat clopoţelul. Pauza s-a terminat.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

agentie-Paralela 45.jpg
Paralela45 a vândut mai mult de jumătate din acțiuni unei agenții de turism din Polonia
Paralela45 anunță fuziunea cu Rainbow Tours Polonia, una dintre cele mai mari agenții de turism din Polonia, și mizează pe creșterea cotei de piață, în următorii ani, valorificând infuzia de know-how și capital străin.
Elevi scoala primara
Evaluarea Națională clasa a II a, elevii au primit subiecte cu desene, medii de viață și calcule simple
Elevii de clasa a II-a au susținut proba la matematică și explorarea mediului, parte a Evaluării Naționale 2025. Subiectele propuse combină noțiuni de bază cu contexte inspirate din viața reală.
glezna foto pexels png
Entorsele de gleznă nu trebuie ignorate, avertizează medicii. Ce complicații pot apărea pe termen lung
Entorsele de gleznă, adesea ignorate sau banalizate, pot cauza probleme de durată dacă nu sunt tratate corespunzător. Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa (HAS) recomandă pacienților o consultare sistematică în primele 24 de ore după un astfel de incident.
bani si pensii speciale
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut în România. Ce categorii încasează cele mai mari sume
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns în România la 11.637, potrivit celor mai recente date publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Este vorba de o creștere față de aprilie 2024, când se înregistrau 11.471 de astfel de pensii.
palatul bragadiru de vanzare jpg
Povestea mai puțin cunoscută a unuia dintre cele mai faimoase palate din București. Astăzi valorează cel puțin 25 milioane de euro
Ascuns într-un colț liniștit al Capitalei, la doar câteva minute de Palatul Parlamentului, Palatul Bragadiru este o adevărată bijuterie arhitecturală care poartă amprenta uneia dintre cele mai importante figuri ale industriei românești – Dumitru Marinescu Bragadiru.
gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, accident cu Rolls-Royce-ul de lux chiar în fața casei
Gigi Becali, patronul FCSB, a fost implicat într-un accident rutier chiar în fața locuinței sale din zona Aviatorilor. Din cauza neatenției, a lovit un autoturism parcat, provocând pagube importante ambelor vehicule.
image png
George Simion, în turneu european: discuții cu lideri europeni și cu românii stabiliți în Belgia
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a pornit într-un turneu european. El a fost în Polonia, Italia, Belgia și urmează să ajungă în Franța.
Rosamund Pike  foto   Profimedia jpeg
Rosamund Pike a refuzat să se dezbrace la audițiile pentru filmul cu James Bond
Partenera lui James Bond trebuie să fie perfectă, iar producătorii filmului voiau să se asigure că Rosamund Pike, care s-a prezentat la audiții, nu are niciun defect fizic. Doar că actrița a refuzat să-și arate corpul aproape gol la casting.
Uniunea Europeană FOTO via News
Nici economia europeană nu stă foarte bine. Eurostat: Creștere economică de 0,3% în primul trimestru
Datele publicate joi de Eurostat arată că nici economia europeană nu stă bine, arătând o creștere economică pentru zone euro și Uniunea Europeană de 0,3% în primul trimestru, în timp ce economia României a stagnat.