Secretomanie vs. mania transparenţei

Publicat în Dilema Veche nr. 364 din 3 - 9 februarie 2011
Un drac şi o ţuică jpeg

Scandalul Wikileaks a aprins în toată lumea  dezbaterea despre limitele transparenţei şi ale secretului. Ce fel de informaţii trebuie şi merită să fie cunoscute de toată lumea şi ce trebuie să rămînă secret. În societatea românească, problema se pune în condiţiile unei evoluţii de la secretomania absurdă a regimului comunist, la o situaţie în care pare că totul se spune şi se dezbate în mod public. Pare pentru că  nu întotdeauna lucrurile care ar fi de interes public se află, în vreme ce foarte mulţi politicieni şi tot felul de alte persoane publice (unele care se numesc vedete) au descoperit marea bucurie de a-şi spăla rufele murdare în văzul tuturor. Pe de-o parte, ne preocupă protejarea datelor cu caracter personal, pe de alta, sîntem gata să dezvăluim la televizor orice fel de intimităţi. Curiozitatea publicului a ajuns adesea să fie confundată cu interesul public. În ciuda unei legi a accesului la informaţii, instituţiile de stat nu sînt încă destul de transparente. Iar informaţii despre folosirea banilor publici sau despre decizii politice ori administrative importante sînt învăluite în aburii manipulărilor şi diversiunilor. Presa care ar avea rolul de a scormoni şi clarifica asemenea lucruri se rătăceşte şi se complace pe drumul scandalurilor mondene care vin de-a gata şi, pe deasupra, aduc audienţă. Publicul aproape că a fost dezvăţat să dorească ştiri importante şi învăţat să se bucure doar de circ. Conceptul de glasnost, inventat în Uniunea Sovietică sub Gorbaciov la sfîrşitul anilor ’80,  părea la vremea respectivă foarte bine înţeles. Lumea din Estul Europei ştia bine la ce se referă, chiar dacă nimeni nu credea că transparenţa va merge prea departe. Iată însă că ea a mers destul de departe, dar s-a şi pervertit. 

Evident că şi informatizarea globală aduce cu sine alte probleme. Se schimbă cantitatea şi forma informaţiilor care apar pe piaţă. Uneori, aceste informaţii sînt atît de multe (cazul Wikileaks) încît nu mai ştim ce să facem cu ele. E nevoie de o muncă serioasă de selecţie şi de interpretare. Şi asta ar fi treaba mass-mediei, o treabă care la noi nu se prea face. Fără acest efort, avalanşa de informaţii riscă să fie aproape egală cu lipsa lor.

Ascultaţi aici emisiunea "Punerea pe gînduri" realizată în colaborare cu RFI România.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

village 279013 1280 jpg
Cum să înveți limba italiană fără profesor: Sfaturi și strategii pentru succes
Italia este cunoscută pentru arhitectura spectaculoasă, gastronomia bogată și cultura plină de viață.
ue asiacentrala jpg
Motivul pentru care UE strânge relațiile cu statele din „buzunarul” lui Putin
Liderii a cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, o regiune bogată în resurse naturale, au participat recent la un summit cu reprezentanții Uniunii Europene, la Samarkand, în Uzbekistan.
Whisky jpeg jpeg
UE vrea să taxeze produsele americane, dar scutește whisky-ul pentru a proteja vinul european
Uniunea Europeană propune introducerea unor taxe vamale de 25% pentru mai multe produse americane, dar face o excepție notabilă - whisky-ul american, în încercarea de a proteja vinurile și spirtoasele europene de posibile represalii.
leacul zilei cu lidia fecioru remediu pentru cei care sufera de pietre la rinichi 524138 jpg
Băutura care te scapă de gastrită. Lidia Fecioru: „Ne va ajuta și la mirosul neplăcut din gură”
Gastrita poate fi tratată cu un lichid care se regăsește în casa oricui, spune Lidia Fecioru. Aceasta a oferit trucul care ajută oamenii care suferă de gastrită. Ce trebuie să facă în fiecare dimineață?
andreea banica instagram jpg
Pe Andreea Bănică o știe o țară întreagă, dar pe sora ei nu! Ramona este o doamnă tare elegantă și frumoasă. FOTO
Andreea Bănică se numără printre cele mai de succes cântărețe din România și se bucură de o viață la care poate mulți doar aspiră. Este activă și pe rețelele de socializare, acolo unde postează diverse momente din viața sa și a familiei sale. Recent, vedeta a postat o fotografie cu sora sa, Ramona.
Sorana Cirstea cu tiriac  jpg
Sorana Cîrstea, cu iubitul la Veneţia de ziua ei
Sorana Cîrstea a avut parte de o aniversare ca-n filme: iubitul ei, Ion Ion, fiul lui Ion Ţiriac, a dus-o la Veneţia, unde a petrecut câteva zile de vis alături de cel care-i este alături de aproape cinci ani.
Adolfo Urso 1, 2025, Salonul de Mobilă din Milano, foto Facebook Adolfo Urso jpg
Italia va solicita UE suspendarea reglementărilor „nebuneşti” din Pactul Ecologic European
Guvernul italian intenționează să ceară Uniunii Europene suspendarea reglementărilor considerate „nebuneşti” din cadrul Pactului Ecologic European (Green Deal) în contextul în care economia pe pe continent trebuie să facă faţă noilor tarife impuse de Donald Trump.
shutterstock 205397662 jpg
3 zodii sunt favorizate de Univers pe 9 aprilie. Încep o etapă magică!
Pe 9 aprilie 2025, trei zodii sunt invitate să înceapă un nou capitol plin de iubire, claritate și transformare. Află dacă te numeri printre ele și cum influențează Luna în careu cu Jupiter această schimbare.
banner rednic lupu jpg