„Rușinea e o mare însingurare“ - interviu cu Vlad STROESCU, psihiatru

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
„Rușinea e o mare însingurare“   interviu cu Vlad STROESCU, psihiatru jpeg

Brené Brown definea rușinea, într-unul dintre discursurile sale, drept „acel ceva despre care oamenii nu vor să vorbească”. Este rușinea o temă prea personală, evitată, chiar dacă e universală?

Aproape prin definiție, vorbim doar despre rușinea altuia. Rușinea e pedeapsa pe care un grup social o aplică unui membru, atunci cînd acel membru încalcă niște șabloane, niște căi bine bătute ale acelui grup. Rușinea e așadar o formă de alienare. Sîntem iuți în a-i aliena pe alții, dar nimeni nu vrea să se autoalieneze, toți vrem să fim parte din grup, chiar și cei mai schizoizi dintre noi. Dacă am putea vorbi despre propria rușine, am cîștiga o bătălie importantă împotriva ei, dacă nu cumva chiar am anula-o.

Rușinea nu este una dintre emoțiile, să le numim așa, de bază, cum sînt bucuria, tristețea, frica. Cum este ea dobîndită, învățată?

Ceea ce e instinctiv, înnăscut, e nevoia de a a aparține unui grup. Evident, nu e un instinct care să se manifeste din leagăn, deși și bebelușii puși împreună au unele comportamente sociale automate. Odată cu prima respingere, vine prima rușine. Poate fi din partea unor prieteni, sau din partea educatorului, uneori din partea părintelui – mai rar în zilele noastre, ale familiei nucleare… E o lecție importantă, pe calapodul căreia vom broda rușinile viitoare.

De ce ajunge să ne fie rușine să spunem lucruri și preferăm tăcerea?

Nu întotdeauna nevoile personale, intime, coincid cu cele ale grupului sau sînt tolerate de grup. Orice asemenea conflict generează rușine. Dar cînd miza e acceptarea socială, mulți preferă să tacă.

Cum diferențiem rușinea de alte emoții, cum ar fi vina sau umilința? Vin ele la pachet, de cele mai multe ori?

Vinovăția e un sentiment mult mai intim și mai cronic. Și foarte caracteristic depresiei. Cînd vina și rușinea își dau mîna, nu e deloc bine. Mie, ca psihiatru, atunci mi-e teamă de sinucidere, de exemplu. Mai ales cînd e și tăcere la mijloc. Cît despre umilință, e modul în care societatea te face să te supui. De asta, multe coduri morale recomandă umilința autoimupusă sau smerenia: astfel ești și mai docil, mai dispus să participi la viața grupului, dar și mai puțin susceptibil de a-i umili pe ceilalți.

Există oameni care nu cunosc această emoție? Care pot simți vină sau frică, dar niciodată rușine? Există, la polul opus, oameni extrem de sensibili, care o simt exagerat?

Ambele extreme sînt forme de „sociopatii”, fac parte din spectrul așa-numitelor „tulburări ale personalității”, care adesea ne lasă perplecși și frustrați pe noi, psihiatri și psihoterapeuți. Dacă îți lipsește rușinea, te afli în „clusterul B”, cum spune DSM-ul, al tulburărilor de tip narcisic, histrionic, antisocial sau borderline. Dacă rușinea e excesivă, întotdeauna ea va veni „la pachet” cu una sau mai multe emoții negative dominante, cel mai adesea anxietatea, și atunci te afli pe undeva prin „clusterul C”, al dependenților, evitanților, obsesionalilor… Dar deși ne străduim să clasificăm, ca într-un atlas botanic, comportamentele și personalitățile omenești, nici o astfel de încercare nu e perfectă sau „naturală”. Nici măcar nu știu dacă „rușinea” are același sens în România, Anglia, Japonia și Samoa... Foarte probabil că nu.

Creștem cu rușinile din copilărie, dacă nu le cercetăm? Le adăugăm oare rușini noi, de adult?

E normal să fie așa. „Cei șapte ani de acasă” au acest rol, să ne învețe setul standard de reguli pe care va trebui să le respectăm în comunitate. Și e o învățare foarte adesea condiționată de pedeapsă și recompensă. Rareori sîntem cu adevărat altruiști sau cu adevărat morali, doar de dragul principiului sau dintr-o pornire empatică. Cel mai adesea căutăm recompensa (recunoașterea) sau evităm pedeapsa (rușinea), pentru că așa făceam și cînd eram copii și nu aveam un discernămînt bine format.

Transmitem mai departe această rușine generațiilor următoare? Cum am putea face, ca părinți, să le fie copiilor noștri ceva mai ușor?

Cred că rușinea e rea atunci cînd impune tăcerea. Ca părinte, aș vrea să știu că nici un subiect nu e interzis, între mine și fiicele mele. Contează însă cum abordezi un subiect. Să zicem, „educația sexuală”. Și mulți dintre noi, părinții, nu știm de unde să o luăm, pentru că nimeni nu a vorbit cu noi, la vremea respectivă, așa cum trebuie. Și adesea preferăm tăcerea. Școala ar trebui să mai compenseze lipsa noastră de pregătire, dar și școala are marile ei imperfecțiuni inerente. Școala cel mai adesea uniformizează și rareori recunoaște valoarea individuală, în plus chiar în școală apar primele mari rușini, primele umilințe majore...

„A-ți fi rușine” e o stare care te poate paraliza în a lua decizii, a-ți spune punctul de vedere, a iniția ceva. Cu ce urmări poate ea veni în interior – poate duce la depresie, la o furie exagerată, la diverse dependențe?

Cum spuneam, pentru mine, ca psihiatru, rușinea unui pacient e un mare factor de risc, un mare semnal de alarmă. Pînă la urmă, „profesioniștii sănătății mintale”, medici, psihologi, terapeuți etc., exact de asta există, pentru că suferința psihică generează rușine, care la rîndul ei o agravează, creînd un cerc vicios care poate duce la dizabilitate gravă sau chiar moarte. Rolul nostru e să oferim un loc sigur în care rușinea să poată ieși la lumină, ca să se poată disipa.

Cum ne afectează rușinea relațiile personale sau profesionale, felul în care ne purtăm în familie sau cu prietenii?

Rușinea e un factor important de reglementare a relațiilor cu ceilalți. Din păcate, adesea ne rușinăm exact de cine nu trebuie și devenim psihopați cu persoanele apropiate, pentru că acolo ne simțim confortabil, ne e mai ușor să arătăm latura noastră cea mai întunecată celor dragi, care pot suferi din cauza asta. În același timp, putem suporta abuzurile unui șef fără scrupule, pentru că nouă ne e rușine și lui nu. E un echilibru fragil, greu de obținut. Una dintre luptele pe care oamenii mari trebuie să le ducă.

Are rușinea gen? Femeile și bărbații simt rușinea diferit?

Rușinea nu are gen. Dar societățile încearcă permanent să se polarizeze în felul ăsta, să impună seturi diferite de reguli pentru bărbați și femei. Și microsocietățile la fel. Sînt medic, și medicina a fost în mod tradițional machistă, opresivă cu femeile, dar a făcut rău și bărbaților. Multă vreme, ca medic, nu aveai voie să arăți că suferi, nu aveai voie să ai o voce publică… Era rușine și riscai excluderea. Încă o riști.

Comunismul a fost o perioadă marcată de rușini de tot felul – de orice ține de sexualitate sau de propriul corp, rușinea de a fi diferit, de a gîndi altfel, de a nu face ce era impus. S-au schimbat „rușinile”, odată cu generațiile?

Se miza mult pe rușine, dar nu cred că cu foarte mare eficacitate. Mi-aduc aminte de obiceiul „scosului la careu” cînd eram la școală. Și de alte metode de pedeapsă prin rușine de care mi-e și groază să îmi amintesc. Dar rușinea înflorea doar acolo unde era obscurantism. În rest, exista și subversiune, rezistență „nerușinată”, un simț ascuțit al umorului. Cred că eșuăm în a-i învăța pe cei născuți după ’89 cum să fie nerușinați în sensul cel mai moral al termenului, de rezistență și reziliență. Dar cei mai tineri au enormul avantaj de a se fi născut cînd cea mai mare parte a traumei noastre colective se terminase. Și se vede asta, cei sub treizeci de ani sînt mai deschiși, mai empatici, cer mai ușor ajutorul decît cei de peste patruzeci… Cel puțin așa e în practica mea.

Există o legătură între rușine și sentimentul propriei valori? Lucrînd la cel din urmă, putem scăpa de rușine?

Din nou, e un echilibru foarte fragil și greu de obținut. Cînd eram rezident, profesorii mei îmi spuneau că toți oamenii „normali” au un grad de hipertrofie a eului, adică o stimă de sine mai mare decît poate ar fi justificat, pentru că altfel nu putem trăi, nu putem funcționa. Dar nu pot să cred că între depresie, cînd stima de sine se prăbușește, și normalitatea convențională, cînd aparent ne acordăm mai multă importanță decît avem, nu există nici o cale de mijloc. Eu cred că e, și se însoțește de smerenie, simț al umorului și da, o doză sănătoasă, normală, de rușine.

Un caz aparte, dar simțit adînc de mulți dintre noi, este rușinea „de rușinea altora”. Rușine să-i corectezi cînd vorbesc greșit sau spun un neadevăr, rușine de situațiile în care se pun și felul în care aleg să se poarte sau să se exprime. Presupunînd că nu ne putem ascunde într-o grotă și trăim printre oameni, cum putem tolera această rușine mai ușor?

Păi, asta înseamnă empatie, nu? E un lucru bun! Dar nu trebuie să ne imaginăm că putem să trăim viața altcuiva altfel decît prin empatie. Nu putem lua decizii în locul nimănui, și nici nu e bine să ne asumăm fapte care nu ne aparțin. Dar dacă un om e important pentru tine, trebuie să îți asumi că te vei bucura de bucuria lui, te va durea durerea lui, te va rușina rușinea lui etc.

Există oare și o parte bună a rușinii? O modalitate prin care o putem folosi în favoarea noastră?

Desigur. Rușinea e o frînă socială indispensabilă. O condiție patologică destul de gravă, episodul maniacal din tulburarea bipolară, e un exemplu în care rușinea dispare cu totul, e abolită de o furtună anormală de neuromediatori. Și, în acea situație, cel afectat poate face lucruri foarte dăunătoare, pe care le va regreta mai tîrziu. Rușinea ne ajută să fim moderați, economi, să ne purtăm normal cu cei din jur, inclusiv cu cei dragi, să nu ne aruncăm viața în aer la prima frustrare.

Putem „dresa” rușinea? Cum mai atenuăm din consecințele ei, care ne pun de multe ori bețe în roate?

Putem, dacă mergem la psihoterapie. Rușinea va fi în niște limite adecvate cînd propria noastră imagine de sine va fi adecvată, iar dilemele și dezordinile din viețile noastre vor fi, cît de cît, aranjate. E greu să faci asta de unul singur, și nici nu văd de ce te-ai chinui așa.

Aș reveni la Brené Brown, în final, și aș întreba: este empatia antidotul pentru rușine?

Rușinea e o mare însingurare. Omul e și fundamental singur, dar și un animal social. Avem mai multe feluri de a ne depăși singurătatea și orizontul adesea îngust al propriei vieți. Putem citi o carte bună, de exemplu. Sau putem încerca să ne amintim că, dacă sîntem singuri, nu sîntem în nici un caz singurii din lume, ci alături de noi sînt miliarde de semeni cu rușinile și singurătățile lor. Empatia e darul prin care putem să facem transcendența asta, dar nu oricum. Empatia automată e doar încă o emoție bazală, adesea negativă. Ca atunci cînd vedem un om căzut pe jos și trecem mai departe. Ne doare, pe undeva, dar nu ne pasă cu adevărat, pentru că alegem să nu știm nimic despre povestea acelui om. Empatia valoroasă se însoțește de preocuparea și curiozitatea de a afla o poveste. Atunci, da, empatia e antidotul rușinii, singurătății, alienării și poate și al hipertensiunii arteriale, insomniei, acneei și reumatismului.

interviu de Anda DOCEA

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.