Reuşite fără sistem

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Marea de altădată jpeg

- argument -

Sportivii români continuă să aibă unele rezultate notabile, în condițiile în care în România pare să se manifeste un dezinteres general pentru mai toate sporturile, cu excepția fotbalului. Specialiștii spun că de obicei e vorba de performanțe întîmplătoare, de zile foarte bune atinse din pur talent sau de către sportivi care se antrenează pe cont propriu în străinătate, rupți de conjuncturile românești. Cu alte cuvinte, în țară nu mai există un sistem funcțional de selecție de masă, de încurajare și promovare a copiilor către diferite sporturi, de susținere a celor care au ajuns la marea performanță. Nu prea mai există nici cluburi. Mai sînt cîteva discipline (scrimă, gimnastică, judo, handbal feminin...) în care antrenori excepționali, adevărați vrăjitori, reușesc să formeze echipe și să scoată campioni din mînecă. Altfel, la performanță ajung doar cei care vor, pot și au și susținere materială proprie.

Nu de puține ori însă, chiar sportivii noștri buni ne produc dezamăgiri. Cînd te-ai aștepta mai mult să cîștige, ei clachează. De vină ar fi tot lipsa unui sistem serios de antrenament, a echipelor multidisciplinare de specialiști care să-i înconjoare și să-i ajute, a pregătirii psihologice. Uneori, mentalitatea sportivilor noștri seamănă cam prea mult cu mentalitatea generală, fatalistă, în care au fost crescuți și pe care bine o cunoaștem. Printr-un noroc, mai există totuși campioni care știu să lupte și știu să și piardă și care ar putea constitui bune exemple pentru societatea noastră cea lipsită de perseverență și de fair play.

Paradoxal, fotbalul, sportul pentru care pare că există și interes (mai degrabă interese), și bani, a decăzut în mod jalnic. Asta pentru că oamenii de care depinde nu urmăresc performanța în sine, ci afacerea. O afacere gîndită pe termen scurt, în care jucătorii sînt vînduți și cumpărați ca pe o piață de sclavi. Pe de altă parte, sportul a devenit o mare (și bună) afacere în întreaga lume. Afacerile din jurul sportului tind să devină o competiție de sine stătătoare. În jurul unui eveniment ca Olimpiada de la Londra concurența dintre sponsori a ajuns la cote absurde, după cum se poate vedea din articolul lui Dan Vasiliu. Asta nu înseamnă că sportul propriu-zis și sportivitatea rămîn în umbră. Revenind la ceea ce se întîmplă în România, e de constatat că, după dispariția sistemului comunist care făcea din sport un vehicul de imagine și propagandă, nu a apărut mai nimic în loc. Inițiativele sînt rare și întîmplătoare. Oamenii ajung mai degrabă pe cale individuală la sportul de performanță, tot așa cum singuri descoperă tot mai mult sportul ca mod de a trăi sănătos. Cît privește dezvoltarea comportamentului sportiv, a sportivității ca noțiune extinsă, în societate, în afaceri (în politică!?), avem în față un drum foarte lung, un adevărat maraton.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ambulanta smurd
Trei adolescenți, răniți după ce un șofer de 20 de ani a intrat cu mașina pe trotuar, în apropierea unui liceu din Brăila
Trei adolescenți, două fete în vârstă de 17 ani și un băiat de 16 ani, au fost loviți de un autoturism care a pătruns pe trotuar, în apropierea Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu”.
Regele Charles al III lea jpg
Averea impresionantă a Regelui Charles Charles al III-lea al Regatului Unit. Suveranul s-a îmbogățit cu peste 35 milioane de euro într-un an
Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 35,6 milioane de euro şi a ajuns la 759 milioane de euro în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak şi soţia acestuia, Akshata Murthy.
banner oana sirbu jpg
Oana Sîrbu, amintiri de la filmările cu directoarea Cristina Deleanu: „E trist, pierdem tot mai mulți actori din Liceenii”
Oana Sîrbu, amintiri despre Cristina Deleanu, din Liceenii: „Acea privire și candoare...”
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Mesajul transmis de Crin Antonescu înainte de votul crucial de duminică: „Finala horror se apropie”
Fostul candidat al Coaliției, Crin Antonescu, a transmis pe rețelele de socializare un mesaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, care are loc duminică, 18 mai.
Volodimir Zelenski prezintă primele avioane F-16 sosite în Ucraina FOTO EPA-EFE
Forţele aeriene ucrainene au pierdut un avion de luptă F-16. Pilotul a reușit să se catapulteze în siguranţă
Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16 vineri dimineaţă după un incident la bord, însă pilotul a reușit să se catapulteze în siguranţă.
Vremea la munte Foto Salvamont Brașov jpg
Salvamontiştii recomandă amânarea activităţilor turistice în zonele montane înalte. „Nu subestimaţi muntele, mai ales în condiţii severe!”
Salvamontiştii braşoveni recomandă celor care merg la munte, în zilele viitoare, amânarea oricărei activităţi turistice sau sportive în zonele montane înalte.
Hagi jpg
Mark Rutte FOTO EPA-EFE
„Putin a făcut o greşeală uriaşă”. Cum comentează secretarul general NATO componenţa delegaţiei ruse trimise la Istanbul
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a criticat vineri decizia preşedintelui Vladimir Putin de a trimite la negocierile din Turcia o delegaţie de „rang secund”.
visa waiver pexels jpg
De ce a fost exclusă România din programul Visa Waiver. Motivul real, dezvăluit într-un document intern al Guvernului SUA
România nu a fost eliminată din programul Visa Waiver doar din considerente tehnice sau de securitate, așa cum s-a comunicat oficial. Potrivit unei anchete publicate de POLITICO, administrația fostului președinte american Donald Trump a luat decizia și pe fondul îngrijorărilor privind respectarea no