Relevanţa digitală

Publicat în Dilema Veche nr. 390 din 4-10 august 2011
Relevanţa digitală jpeg

În ultimul weekend din iulie, cele mai creative minţi tinere din jurnalismul de revistă american s-au închis în redacţia celebrului blog de bîrfe Gawker şi au produs o revistă în 48 de ore. A fost al treilea număr al unui proiect început anul trecut, un experiment nu atît de viteză, cît de implicare a unei comunităţi.

Longshot Mag a anunţat încă de cîteva luni weekendul în care vor lucra. Chiar dacă s-au strîns cîţiva zeci de editori, graficieni şi corectori, ideea a fost de la bun început că vor construi revista folosind conţinut primit din întreaga lume, în acel weeknd. Au comunicat exclusiv prin Internet – în special prin Twitter. Tot prin Internet au strîns şi bani pentru producţie – cîteva mii de dolari adunaţi prin Kickstarter, o platformă online de strîngere de fonduri. Apoi, timp de cîteva săptămîni, au făcut o campanie de teasing, pentru tema numărului şi au anunţat că există locuri de congregare de la San Francisco la Copenhaga, unde cei care voiau să contribuie puteau să se strîngă şi să producă texte, ilustraţii sau fotografii. Pe 29 iulie au anunţat tema – datorie –, 24 de ore au primit materiale, iar pe 31 iulie erau gata cu designul şi corectura. Revista – dublată de o versiune radio – era gata de cumpărat prin Magcloud, un serviciu care stochează reviste şi alte publicaţii şi le tipăreşte şi trimite la comandă.

E o poveste optimistă, pentru că e o poveste despre creativitatea pe care o permite lumea digitală. E despre viteză, dar nu în sensul unei ştiri de două rînduri pe care te-ai luptat să o scuipi primul. Şi, poate cel mai important, e o dovadă că publicul, dacă i te adresezi cum trebuie şi dacă o faci prin reţelele sociale şi metodele care astăzi îi vin bine, va participa, crea şi chiar cumpăra.

Funcţia de creator de comunitate – pe care Longshot o îndeplineşte atît de bine – nu era pînă recent pe lista priorităţilor jurnaliştilor. Nici cea de agregator. Nici cea de curator. Internetul a făcut aceste funcţii indispensabile.

Am aflat asta experimentînd.

În aprilie 2009, alături de cîţiva colegi jurnalişti şi designeri, am început un proiect independent numit Decât o Revistă, o revistă centrată pe eseuri şi jurnalism narativ, forme care necesită documentare exhaustivă şi un proces îndelungat de scriere şi rescriere. La prima vedere, DoR era opusul erei digitale: texte lungi, cu suişuri şi coborîşuri narative, un pariu într-o lume despre care se spune că nu citeşte.

Ne-am decis s-o tipărim şi nu s-o livrăm pur şi simplu în PDF – nu pentru că nu ne place lumea digitală, ci pentru că o revistă are o dinamică de răsfoire şi o capacitate de a livra surpriză care n-au fost încă egalate online. Comunicarea însă, am desfăşurat-o online – în special prin Facebook. Nu ne-am făcut reclamă, cît am avut discuţii cu fanii, cărora le-am cerut idei, le-am arătat ce se întîmplă în spatele uşilor închise şi i-am făcut părtaşi la proces. Cînd a venit vremea pentru lansarea primului număr, în noiembrie 2009, s-au strîns peste 500 de oameni într-un club din Bucureşti.

Lucrurile au mers tot mai bine de atunci încolo. Varianta tipărită continuă să fie produsul nostru principal, dar lumea digitală e locul în care se strînge comunitatea – pe Facebook sînt deja peste 35.000 de fani. Ce am învăţat în aceşti doi ani sînt lecţii importante pentru toţi cei care se gîndesc la ce va face internetul din produsul lor:

- în primul rînd, nu mai poţi lucra într-o peşteră. Netul ne-a obişnuit cu transparenţă, implicare, viteză în comunicare. Dacă produsul tău e opac şi divorţat de interesele unei comunităţi, n-o să intereseze prea multă lume;

- forma de livrare e importantă. Mulţi ne-au întrebat la început de ce insistăm să apărem pe hîrtie – „printul moare“, ni s-a repetat. Da, printul prost făcut, cel pe care nu merită să-l colecţionezi, o să moară. DoR e însă un obiect de colecţie şi cititorii noştri îl pun bine deoparte (mai ales că se împrumută şi se fură);

- forma de livrare nu e totul. Nu ne aşteptăm să fim citiţi doar pentru că ne-am tipărit. Comunitatea digitală e formată din mii de oameni care poate n-au văzut niciodată revista tipărită. ADN-ul unei publicaţii – în cazul nostru dorinţa de a explica România modernă şi nevoia de a face jurnalism sub formă de poveste – trebuie să se regăsească şi-n online. (Fie că e vorba de reţele sociale, conţinut creat exclusiv pentru net sau alte produse);

- inovaţia depinde şi de factori externi. DoR poate fi răsfoită integral pe o platformă numită ISSUU, iar PDF-uri din fiecare număr pot fi plătite prin PayPal şi ulterior descărcate. Nu e mare lucru; nu e încă versiunea de iPad. N-am vrut să încărcăm fiecare articol din fiecare număr pe site, pentru că experienţa de citire a unei reviste e diferită. Dar n-am ajuns încă pe iPad, pentru că oricît de mulţi programatori am avea în România, încă n-am găsit unii care să cunoască şi să fie interesaţi de dinamica de citire, de cum se îmbină designul cu funcţionalitatea, de cum valorifici conţinutul. (Vom face totuşi un experiment în toamnă).

- inovaţia editorială depinde şi de sistemele de plată. Continui să cred că dacă produci conţinut de calitate, o să-l poţi vinde. Doar că trebuie să te ajute şi sistemele de plată, care în România sînt greoaie şi deficitare. Unde e one-click buy-ul lui Amazon sau iTunes? Dar micro-plăţile – cele care le-au permis celor de la Longshot să strîngă banii de producţie?

Se poate filozofa la infinit despre dinamica dintre Internet şi presă, despre cum vom consuma informaţie digitală şi dacă vom plăti pentru ea. Eu am ales să mă refer la produse care nu vor face rabat de la calitate, produse care construiesc comunităţi fără de care n-ar putea să se susţină.

Nu cred că Internetul va omorî aceste forme de creativitate şi nici jurnalismul de formă lungă pe care noi ne străduim să-l împachetăm în DoR. O mulţime de proiecte inovative de afară – cum ar fi The Atavist sau Byliner.com – dovedesc că jurnalismul de profunzime şi onlineul fac casă bună. Şi mai mult, că oamenii citesc şi plătesc pentru ce citesc dacă experienţa a fost onestă, emoţionantă şi relevantă pentru vieţile pe care le duc. Dacă rezolvăm ecuaţia relevanţei, vom fi citiţi – indiferent de suportul de livrare. Dacă nu, probabil că ne merităm imaginea de pagini îngălbenite şi neinteresante.

Cristian Lupşa este editor la Decât o Revistă

Foto: C. Bănică

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Libertățile lui Niță
Dosarul de față marchează un secol de la acea Constituție și o privește cu luciditate.
constitutia din 1923 2 jpg
Triumful efemer al brătianismului – Constituția de la 1923
Constituția de la 1923 este, în termeni politici, juridici şi simbolici, apoteoza lui Ioan I.C.Brătianu
img jpg
De la formă la forță: starea de asediu
O altă Constituție urma să fie proclamată la sfîrșitul lui februarie 1938, instaurînd formal autoritarismul carlist.
p 11 Carol al II lea WC jpg
Între bovarism și realitate tradiții constituționale la centenar
Constituția din 1923 e mai mult un abandon al constituționalizării și, în felul ei, un pas precar spre maturizare.
p 12 Juliu Maniu WC jpg
p 13 Statuia lui Ion I C  Bratianu WC jpg
Cît de liberală putea fi Constituția din 29 martie 1923?
Din punct de vedere politic, adoptarea Constituției României Mari reprezintă un considerabil succes al PNL.
culisele promulgarii constitutiei din 1923 bataie ca in filme in jpg
A fost suficient să vi se prezinte chestiunea femeilor...
Dl. V. Pella: Ce legătură are igiena cu drepturile politice ale femeilor?
Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.