Reabilitarea intuiției

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Reabilitarea intuiției jpeg

Trăim, de ceva timp, cel puțin noi, europenii, într-o lume în care rațiunea primează. În care, cel puțin pînă de curînd, încercam să explicăm rațional totul, să argumentăm logic.

Aveam puțină, pînă la deloc, încredere în instinctele și în intuițiile noastre. În limbajul de toate zilele, de multe ori cele două sînt folosite ca sinonime. Dar, de fapt, nu sînt. Conform DEX, instinctul este un „complex de reflexe înnăscute, necondiționate, proprii indivizilor dintr-o anumită specie și care le asigură dezvoltarea organismului, alimentarea, reproducerea, apărarea“. În principal, e vorba de reflexele ereditare și necondiționate care ne fac să supraviețuim. Cărora le dăm curs, în anumite momente, înainte de toate, căci sînt un fel de voci ale speciei care ne-mping să facem ce ne folosește, în sensul cel mai basic cu putință.

Deși se spune să-ți urmezi instinctul, acesta nu e în toate situațiile cea mai bună opțiune. E egoist, răsfrînt strict asupra ta și, de multe ori, împotriva altora. Partea bună a speciei umane e că poate mai mult de atît: în anumite situații e capabilă să treacă dincolo de instincte și să acționeze mai puțin egoist, chiar altruist. Ascultînd de vocea inimii, de morală, de Dumnezeu, omul își depășește instinctul și poate acționa, de multe ori, neținînd seama de propria persoană și în favoarea celuilalt.

De multe ori, chiar intuiția e cea care îl sfătuiește astfel. Intuiția care, conform DEX, e „capacitate a conștiinței de a percepe esența unui fenomen sau a unui obiect în mod spontan, fără a se servi de raționamente. (…) Descoperire bruscă, neașteptată a unei soluții. Capacitate de a prevedea desfășurarea unor evenimente“. Cum am mai citit pe ici, pe colo, intuiția e un fel de instinct al sufletului, un instinct educat: răbufnește din tine o anumită atitudine, cînd ți-e lumea mai dragă, drept urmare a unui car de lucruri acumulate. Simți că trebuie să acționezi într-un anumit fel, nu în necunoștință de cauză, ci într-o altfel de cunoștință de cauză, mai puțin explicită și implicînd nu doar rațiunea, ci și afectele, și morala.

Nu văd de ce am disprețui intuiția ori am cataloga-o, minimalizînd‑o, drept „feminină“. Dimpotrivă, ar  trebui s-o reabilităm, mai ales în perioada care ne așteaptă. Putem să ne urmăm intuițiile atîta timp, sigur, cît nu se opun rațiunii elementare. În vremurile tulburi care urmează, ce spune Sorin Costreie, în articolul lui din Dosar, e o concluzie firească: „Lecția acestor vremuri tulburi este, poate, exact să gîndim cît de rațional se poate, fără să ne pierdem umanitatea, empatia și înțelegerea pentru celălalt. Nu contează doar ce oferim celorlalți, ci și cum o facem. Umanitatea noastră este pusă la încercare tocmai în momente critice, cînd instinctul de supraviețuire individuală suspendă empatia și înțelegerea noastră pentru ceilalți“.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ionut Mosteanu FB jpg
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu: „Susțin decizia președintelui Trump de a sprijini în continuare Ucraina cu armament modern, inclusiv cu sisteme Patriot”
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, consideră anunțul președintelui american, Donald Trump, cu privire la trimiterea de armament Ucrainei prin intermediul NATO un semnal puternic pentru Kremlin.
Matthew McConaughey, Camilla Alvez, foto Instagram jpg
Gestul impresionant pe care Matthew McConaughey l-a făcut la Wimbledon în semn de respect față de Familia Regală a Marii Britanii
Matthew McConaughey, în vârstă de 55 de ani, s-a numărat printre celebritățile prezente la finala masculină de la Wimbledon, unde Jannik Sinner l-a învins pe Carlos Alcaraz. Actorul a atras atenția printr-un gest special făcut față de Familia Regală Britanică, care a asistat la meci.
Maia Sandu FOTO Facebook jpg
Avertismentul Maiei Sandu: Minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, avertizează că minciunile, falsurile și dezinformările vor fi promovate la intensitate maximă în perioada următoare de „trompetele Kremlinului”, subliniind că, în prezent, acestea susțin în mod fals că ea își dorește război în propria țară.
jimtwins 1536x873 png
Cazul uluitor al gemenilor care au avut vieți identice, deși au trăit în medii complet diferite. Care este explicația cercetătorilor
Doi frați gemeni identici, separați la naștere, au trăit vieți surprinzător de asemănătoare, în ciuda faptului că au crescut în medii complet diferite. Povestea lor a atras atenția cercetătorilor.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
Trump îl ameninţă pe Putin. De data aceasta pare decis să-şi ducă la capăt sancţiunile
Trump e furios de păcălelile pe care le-a înghiţit de la Putin
yadav jpg
asigurare de calatorie, foto shutterstock jpg
Cât costă asigurarea de călătorie și cum te protejează în vacanță. Te despăgubește inclusiv în cazul furtului banilor de la bancomat
Înainte de plecarea în vacanță, majoritatea românilor își verifică pașaportul, buletinul, biletele de avion și rezervările. Puțini sunt cei care pun pe lista de priorități și o asigurare de călătorie, deși aceasta se dovedește extrem de utilă în situații de criză.
Banner Oltin Hurezeanu
Stilul surprinzător de viață al lui Oltin Hurezeanu, fost câștigător „Vrei să fii milionar?”: „Sunt zile în care...” În ce relații a rămas cu Virgil Ianțu: „I-am luat banii!”
Stilul de viață al lui Oltin Hurezeanu, fost câștigător „Vrei să fii milionar?”: „Sunt zile în care nu mănânc nimic”. În ce relații a rămas cu Virgil Ianțu?
siria israel foto activistpost.com
100 de morţi în Siria, în confruntări armate între druzi şi beduini
Luni seara, forţe guvernamentale siriene înaintau către oraşul Suwayda, cu populaţie majoritar druză, în pofida opoziţiei Israelului, care a desfăşurat atacuri în sectorul în care confruntări armate între druzi şi beduini s-au soldat cu aproximativ 100 de morţi, potrivit unui ONG.