Rafturi, cărţi, amintiri

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Rafturi, cărţi, amintiri jpeg

- argument -

Lumea noastră se schimbă şi, uneori, nu mai înţelegem nimic din hărmălaia care ne înconjoară neîncetat. Ştiri zi şi noapte, agitaţie, Internet, comunicare rapidă, interconectivitate, click aici şi acolo, panouri publicitare, telefoane grăbite, lansări şi evenimente, „nici nu ştiu cînd a venit iar primăvara“, lătratul unui căţel, autobuzul care întîrzie, cărţi peste care se aşterne uitarea, e-readere, gadget-uri. Informaţie. Nimic din toate acestea nu mai pare a se potrivi cu tihna şi răbdarea de a intra într-o bibliotecă, de a zăbovi printre rafturi, de a te gîndi şi răzgîndi asupra cărţii pe care o vei citi într-o după-amiază. „Nu mai am timp“, îţi repeţi obsesiv în minte, văzînd cum cărţile din biblioteca din sufragerie nu au mai fost nici măcar şterse de praf... ce să mai spunem de răsfoit sau citit!...

Tragem aer adînc şi oftăm privind în urmă, cuprinşi de nostalgia bibliotecilor de altădată. Doar că nu în urmă ar trebui să ne uităm, ci înainte. Acolo unde vom (re)găsi biblioteca cu chipul ei nou, adaptat la vremurile prin care facem slalom. Ţările anglo-saxone, precum şi cele nordice, spre exemplu, nu au bătut pasul pe loc. A apărut Web-ul, au introdus în sălile lor computere cu acces la Internet. Au apărut e-readere felurite şi e-book-uri, şi-au regîndit modul de organizare a colecţiilor. Biblioteca tradiţională, care conţinea mai mult cărţi tipărite, nu mai e suficientă? Nici o problemă, au inclus treptat înregistrări audio-video, DVD-uri, resurse online. Nu mai avem timp să trecem pe la bibliotecă? Ne urmează ele unde avem nevoie – în case, pe laptopuri, pe tablete. Avem biblioteci digitale, biblioteci de buzunar, bibliotecile din noi.

Iar în România mai avem şi cel puţin două motive de bucurie: Biblioteca Naţională se mută în casă nouă, plănuind şi o redefinire a rolului său în societate şi, sper eu, o mai bună comunicare a activităţii sale. Iar Programul „Biblionet“, prin care se susţine informatizarea bibliotecilor publice din ţara noastră, se află deja în al treilea an de funcţionare, demarînd Proiectul „Căutătorii de poveşti“. Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Vlad Petreanu vor călători prin ţară, vor vizita bibliotecile publice incluse în Programul „Biblionet“ şi vor culege poveşti legate de schimbările produse în comunităţile respective odată cu reconfigurarea bibliotecilor şi accesul la Internet.

Acum vă las răgazul de a citi mai departe acest dosar, în vreme ce eu mă răsfăţ cu gîndul la biblioteca visurilor mele. Nu, nu e „cea mai“ din lume. E o bibliotecă mică, dar cu geamuri mari, cu vedere la Marea Nordului, aflată în Alnmouth – o localitate retrasă din nordul Angliei, în interiorul unui schit de călugări franciscani. Acolo, la 5 dimineaţa, în urmă cu patru ani, printre scaune şi jilţuri desperecheate, înconjurată pretutindeni de cărţi, aşteptam cuminte, pe unul dintre fotolii, să răsară soarele.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cum să alegi machiajul perfect pentru tine: ghid esențial pentru un look impecabil
Machiajul este mai mult decât o simplă metodă de înfrumusețare. Alegerea produselor potrivite îți poate evidenția trăsăturile și poate contribui la încrederea în tine.
Serghei Lavrov și Kirill Dmitriev  jpg
Scandal între oamenii lui Putin la negocierile de pace din Arabia Saudită. Reacția isterică a lui Lavrov
O scenă tensionată s-a petrecut în Arabia Saudită, unde doi reprezentanți ai Rusiei s-au certat în fața delegației americane pentru un loc la masa negocierilor.
4032 jpg
Descoperirea „fără precedent” a unui tezaur din epoca fierului ar putea rescrie istoria Marii Britanii
Una dintre cele mai importante colecții de artefacte din epoca de fier descoperită vreodată în Marea Britanie a fost recent dezvăluită și ar putea schimba percepția istoricilor despre felul în care oamenii trăiau în această regiune acum 2.000 de ani, scrie The Guardian.
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
Un tată și fiu au păgubit zeci de restaurante! Autoritățile au intervenit după ce cei doi plecau fără să achite nota de plată
O situație de-a dreptul neobișnuită a ajuns în atenția autorităților! Un tată a fost arestat alături de fiul său în vârstă de numai 17 ani deoarece au păcălit zeci de restaurante, de-a lungul a trei ani.
profimedia 0982450703 jpg
Lupte aprige în regiunea Kursk. Sute de soldați ucraineni s-ar fi refugiat într-o mănăstire
Trupele Moscovei duceau joi lupte aprige în regiunea vestică Kursk ca parte a eforturilor de a alunga forțele ucrainene de ultima porțiune importantă deținută de Kiev pe teritoriul al Rusiei, au declarat bloggerii de război, relatează Reuters.
iepure paste istock jpg
Cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai? Meteorologii ne spun la ce să ne așteptăm
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja începem să ne îndreptăm cu pași repezi spre Paște. Iar singurul lucru pe care nu și-l dorește nimeni de sărbători este vremea proastă!
Landing at Gallipoli (13901951593) jpg
Campania de la Gallipoli, un dezastru al Imperiului Britanic pe Frontul din Orientul Mijlociu
Campania de la Gallipoli, un dezastru al Imperiului Britanic pe Frontul din Orientul Mijlociu Campania de la Gallipoli a fost o campanie desfășurată de trupele Imperiului Britanic în timpul Primului Război Mondial, pe Frontul din Orientul Mijlociu (front deschis de soldații britanici în urma invadă
primar dakota jpg
Un primar a demisionat după ce s-a masturbat și a trimis din greșeală videoclipul unei procuroare
Primarul unui oraș din Dakota de Nord (SUA) a demisionat, după ce i-a trimis prin SMS unei procuroare un videoclip în care se masturba în pauza de prânz. El susține că a trimis din greșeală acel clip.
shutterstock 2269415875 jpg
Portalul magic din 4 aprilie 2025. Ce semnificație are această zi unică?
Ziua de 4 aprilie 2025 este un moment de energie amplificată, ideal pentru manifestare, claritate și crearea unui viitor stabil. Cum să folosești această zi pentru carieră, relații și dezvoltare personală.