Rafturi, cărţi, amintiri

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Rafturi, cărţi, amintiri jpeg

- argument -

Lumea noastră se schimbă şi, uneori, nu mai înţelegem nimic din hărmălaia care ne înconjoară neîncetat. Ştiri zi şi noapte, agitaţie, Internet, comunicare rapidă, interconectivitate, click aici şi acolo, panouri publicitare, telefoane grăbite, lansări şi evenimente, „nici nu ştiu cînd a venit iar primăvara“, lătratul unui căţel, autobuzul care întîrzie, cărţi peste care se aşterne uitarea, e-readere, gadget-uri. Informaţie. Nimic din toate acestea nu mai pare a se potrivi cu tihna şi răbdarea de a intra într-o bibliotecă, de a zăbovi printre rafturi, de a te gîndi şi răzgîndi asupra cărţii pe care o vei citi într-o după-amiază. „Nu mai am timp“, îţi repeţi obsesiv în minte, văzînd cum cărţile din biblioteca din sufragerie nu au mai fost nici măcar şterse de praf... ce să mai spunem de răsfoit sau citit!...

Tragem aer adînc şi oftăm privind în urmă, cuprinşi de nostalgia bibliotecilor de altădată. Doar că nu în urmă ar trebui să ne uităm, ci înainte. Acolo unde vom (re)găsi biblioteca cu chipul ei nou, adaptat la vremurile prin care facem slalom. Ţările anglo-saxone, precum şi cele nordice, spre exemplu, nu au bătut pasul pe loc. A apărut Web-ul, au introdus în sălile lor computere cu acces la Internet. Au apărut e-readere felurite şi e-book-uri, şi-au regîndit modul de organizare a colecţiilor. Biblioteca tradiţională, care conţinea mai mult cărţi tipărite, nu mai e suficientă? Nici o problemă, au inclus treptat înregistrări audio-video, DVD-uri, resurse online. Nu mai avem timp să trecem pe la bibliotecă? Ne urmează ele unde avem nevoie – în case, pe laptopuri, pe tablete. Avem biblioteci digitale, biblioteci de buzunar, bibliotecile din noi.

Iar în România mai avem şi cel puţin două motive de bucurie: Biblioteca Naţională se mută în casă nouă, plănuind şi o redefinire a rolului său în societate şi, sper eu, o mai bună comunicare a activităţii sale. Iar Programul „Biblionet“, prin care se susţine informatizarea bibliotecilor publice din ţara noastră, se află deja în al treilea an de funcţionare, demarînd Proiectul „Căutătorii de poveşti“. Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Vlad Petreanu vor călători prin ţară, vor vizita bibliotecile publice incluse în Programul „Biblionet“ şi vor culege poveşti legate de schimbările produse în comunităţile respective odată cu reconfigurarea bibliotecilor şi accesul la Internet.

Acum vă las răgazul de a citi mai departe acest dosar, în vreme ce eu mă răsfăţ cu gîndul la biblioteca visurilor mele. Nu, nu e „cea mai“ din lume. E o bibliotecă mică, dar cu geamuri mari, cu vedere la Marea Nordului, aflată în Alnmouth – o localitate retrasă din nordul Angliei, în interiorul unui schit de călugări franciscani. Acolo, la 5 dimineaţa, în urmă cu patru ani, printre scaune şi jilţuri desperecheate, înconjurată pretutindeni de cărţi, aşteptam cuminte, pe unul dintre fotolii, să răsară soarele.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?
p 10 jpg
Gîndirea artificială pripită: cu ChatGPT la taclale
Gîndirea pripită este un termen folosit pentru a descrie procesul de luare a deciziilor sau de trage concluzii în modul rapid și fără o analiză sau o examinare adecvată.
p 11 Petre Gheorghiu in rolul lui Zaharia Trahanache jpg
Pentru o istorie a „puținticăi (ne)răbdări”
Carol al II-lea: mare pripit, dacă ne luăm după renunțările la renunțările la Tron.
p 12 jpg
Altul mai bun nu avem
Observ că ne trăim viețile de cîtva timp ca într-un proces penal.
p 13 jpg
Judecata pripită, gîndirea automată
Permanent ni se cere acţiune rapidă, reacţie promptă. Şi cînd ne mai gîndim?
p 14 sus jpg
Antidotul judecății pripite
Judecata pripită, aș mai remarca, e nu doar extrem-subiectivă, ci și rareori inocentă, dar ăsta e un subiect pe care o să-l eludez de data asta.
640px Three Democratic bosses of Maryland seated and drinking from mugs   L  to R   George(?) N  Lewis, John S  Kelly, John J  Mahon LCCN2006683418 jpg
O lume a incluziunii e ca un sat mai mare
O lume inclusivă e poate ca un sat mai mare, care se construiește împreună, nu prin demonizare și nu pe Internet.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii