Prietenie adusă cu poşta

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Prietenie adusă cu poşta jpeg

Pe Jelena am cunoscut-o acum mai bine de cinci ani, în Slovenia. Eram vreo 30 de tineri, majoritatea din foste ţări comuniste, şi ne petreceam două săptămîni în Maribor, la o şcoală de vară care se numea „Cosmopolitanism and The Global Community“. La început, fiecare dintre noi stătea mai mult cu cei din ţara lui. Părea mai simplu, mai natural şi nu necesita părăsirea zonei personale de confort. Treptat însă, aşa-zisele „bisericuţe“ şi-au schimbat componenţa, oamenii şi-au descoperit afinităţi, dar şi diferenţe (în mare parte culturale), iar discuţiile au început să se prelungească dincolo de sala de seminarii, în pauza de masă, apoi la o cafenea sau în parc...

Pe măsură ce grupurile se (re)compuneau, mi-am dat seama că mă apropiasem de Mirna şi de Jelena, două tinere din Zagreb. Cu cea din urmă împărtăşeam zodia, afecţiunea pentru limba şi cultura britanică şi plăcerea de a călători. Vorbeam ore în şir, într-o engleză asezonată cu cuvinte în română sau croată, rîzînd ori de cîte ori spuneam cîte un cuvînt care exista în ambele limbi. Înainte de reîntoarcerea în ţară, ne-am promis că ne vom revedea curînd şi am făcut schimb de adrese.

De atunci, cu precizie de ceas elveţian, primesc (şi trimit, la rîndu-mi) scrisori, felicitări, mesaje-n plic la fiecare aniversare, Crăciun, călătorie în altă ţară. Indiferent unde ne găsim în acel moment – pe Glob, precum şi în geografia propriei vieţi –, ne amintim una de cealaltă, punem mîna pe pix şi ne scriem. Comunicăm, ocazional, şi prin e-mail-uri sau mesaje pe Facebook, dar niciodată nu am întrerupt şirul de scrisori, lăsîndu-l să curgă lin, desfăşurîndu-se ca un fir călăuzitor pentru prietenia noastră prin corespondenţă.

E un mic ritual, dacă vreţi: găsirea cartolinei potrivite, lipirea timbrului, scrierea adresei, chiar lipsa de inspiraţie – cînd eşti în vacanţă şi singurele lucruri care îţi vin în minte sînt legate de vreme şi de ce frumos e oraşul în care te afli –, o ultimă privire aruncată spre a verifica dacă totul este în regulă, înainte de a o trimite... Ne-am înţeles însă, reciproc, bucuria de a cotrobăi în cutia poştală şi de a găsi acolo, printre facturi şi reclame volante, un plic venit de departe. Am înţeles plăcerea de a urca pe scări cu preţiosul plic şi de a descoperi în el fie şi cîteva cuvinte de la un om drag, care şi-a rupt cîteva minute din timpul său pentru a se gîndi la tine...

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de cînd ne ştim, fără să ne mai fi văzut de la întîlnirea iniţială. În septembrie a venit şi plicul de la Jelena, care voia să-mi spună „La mulţi ani!“ şi că e musai să ne revedem, cît de curînd. Iar felicitarea începea chiar aşa: „My dear friend/pen pal...“  

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Se schimbă moda nunților în 2024. Mirii, tot mai atrași de această opțiune
Mirii anului 2024 au idei tot mai interesante când vine vorba despre organizarea petrecerii de nuntă. Astfel, conform organizatorilor de evenimente, foarte mulți dintre ei se îndreaptă, acum, spre evenimente inspirate parcă din filme
image
Ce este ortorexia: o tulburare de alimentație pe care puțini o înțeleg și mulți o încurajează
Deși încă nu este oficial recunoscută, ortorexia afectează un număr semnificativ de oameni. Aproximativ 3 din 10 participanți au prezentat semne ale acestei tulburări, conform unui studiu din noiembrie 2023.
image
Surpriza de proporții a unei asiatice abia sosite în România. A primit flori de 1 Martie, pentru prima oară în viața ei VIDEO
Un videoclip în care o tânără din Indonezia primește pe stradă un buchețel de flori, de 1 Martie, primul dar de acest fel din viața ei, s-a viralizat ajungând să adune peste 1,4 milioane de accesări pe Facebook

HIstoria.ro

image
Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol
Pe 3 februarie 1954, în plin viscol, s-a stins și marele scriitor Ionel Teodoreanu, la vârsta de 58 de ani.
image
România, dușmanul de serviciu al Moscovei
La Moscova, în anii interbelici, România trece drept unul dintre marii dușmani ai URSS.
image
Ce s-a întâmplat cu un luptător din rezistența olandeză, dispărut în urmă cu peste 80 de ani
Analiza genetică a unui maxilar uman descoperit în Marea Nordului clarifică soarta unui proeminent luptător olandez din rezistența antinazistă ce a dispărut în urmă cu peste 80 de ani.