Politicianul român? Un ratat: nici măcar ratarea n-a nimerit-o

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Politicianul român? Un ratat: nici măcar ratarea n a nimerit o jpeg

Motto-ul acestui text, dacă textul ar avea un motto, ar fi o parafrază după „amorul“ lui Eminescu: „Ce e poporul? E un lung prilej pentru avere“. Sigur, și aici e vorba de amor, ba chiar amoruri: amorul (clamat) de popor, amorul (intens, pasional, fără bariere) de avere, amorul (uneori țîșnind prin fiecare por, alteori moderat și uneori nici măcar conștientizat, dar așteptînd o ocazie să iasă la lumină) de sine. A, uitam ceva: subiectul care exercită aceste amoruri – politicianul român.

De ce, vasăzică, este politicianul român astfel și nu altfel? Și ce legătură are asta cu ratarea? Vă veți gîndi, probabil, că teza pe care o expun mai la vale este că amorul de avere îl ratează pe politicianul român, îi diminuează pînă la dispariție dragostea de popor.

Dar nu, teza mea e alta: politicianul român nu este doar (poli)amoros, ci și amoral. Și, tocmai de aceea, politicianul român nu se ratează în nici o situație: fie își îndeplinește obiectivele politice, fie face avere (de cele mai multe ori, fără a se în­tîlni cu vreun principiu etic în oricare dintre cele două activități). Pînă la urmă, ce e ratarea? Incapacitatea de a atinge un obiectiv, trecerea pe lîngă țintă. Ce ținte și-au fixat politicienii români în ultimii 30 de ani? Și cîtă moralitate au investit în atingerea lor?

Orice dezbatere pe subiect trebuie să plece de la patriarhul absolut al politicii românești post-’89, Ion Iliescu. Ce și-a propus „disidentul“ tolerat de Ceaușescu să facă din România anilor ’90? Să păstreze puterea absolută și să înăbușe mișcările de protest (ca efect al primului deziderat). Ambele i-au reușit timp de vreo șase ani consecutivi, perioadă în care averile personale ale unor foști nomenclaturiști au crescut spectaculos și au deschis drumul pentru un capitalism de pradă post-sovietic de manual. Membru al UTC încă de la 14 ani (adică din 1944), Iliescu a avut (și mai are, desigur) toată viața vederi comuniste pe care doar le-a camuflat într-o limbă de lemn „democratică“ după 1989. Cu atît mai paradoxal pare că, în al treilea său mandat la Cotroceni, fostul tovarăș de la PCR a parafat intrarea României în NATO. Iar asta ne spune ceva despre tipul de amoralitate a politicianului român: este una adaptativă. Practic, atunci cînd n-a mai putut înota în apele mîloase ale comunismului sovietic, amfibianul a ieșit pe mal, unde i-au crescut piciorușe firave, dar suficient de puternice ca să-l poarte pe uscat. Sigur că branhiile i-au rămas la vedere, la fel și înotătoarele dorsale și coada palmată pe care o tîrîia pe sol, dar animalul a supraviețuit.

Urmașul lui Iliescu la Cotroceni, personajul cu alură donquijotescă ce răspunde la numele Emil Constantinescu, părea tot ce poate fi mai opus predecesorului său. Totuși, întocmai ocupantului anterior al scaunului prezidențial, nici el nu dădea semne că ar fi un prădător economic, un strîngător de averi. Dar, exact așa cum alții prosperau la umbra celui alintat „nea Nelu“, și în culisele mandatului celui informal cunoscut ca „Miluț“ se făceau afaceri care ajungeau pînă la fiul președintelui și care au șubrezit armătura integrității pe care o purta strîmb Constantinescu.

Dar și-a îndeplinit președintele propulsat în funcție de Convenția Democratică obiectivele politice ale mandatului? Cu siguranță nu, deși România a avut șansa unui final de mileniu al doilea mai favorabil decît al bulgarilor, o țară falimentară în a doua jumătate a anilor ’90.

S-a ratat omul politic Emil Constantinescu? Judecînd după succesul public (și, mai ales, pe bani publici) pe care-l cunoaște în ultimii ani, cînd se bucură de o a doua tinerețe ca boss al stupefiantei invenții birocratice mai cunoscută drept Institutul (de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația) Levantului, am spune că nu. Pînă la urmă, nu e puțin lucru să accepți o astfel de sinecură de la un cuplu precum cel compus pînă de curînd din Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în schimbul unor servicii la vedere de PR politic destul de vomitiv.

Ce se poate observa și aici, însă, este fabuloasa capacitate de adaptare la condițiile de mediu a exemplarului: nu e ușor să stai în conservare mai mult de 15 ani, să-ți reduci metabolismul la o respirație rară îngropat într-o vilă de protocol și să te activezi într-un USL post-USL, împotriva tuturor principiilor pentru care ai luptat cu douăzeci de ani înainte.

Alte exemple ne arată eficiența extraordinară a acestei strategii: Victor Ciorbea și Renate Weber. Cel dintîi i-a fost premier lui Constantinescu, dar a devenit unul dintre cei mai detestați Avocați ai Poporului, instalat în funcție de PSD imediat după ruperea Uniunii Social-Liberale la începutul lui 2014. Practic, Ciorbea, care era atunci (aprilie 2014) senator PNL, și-a trădat inclusiv propriul partid pentru a fi numit de PSD în funcția publică. Trădarea idealurilor PNȚCD și ale CDR din anii ’90 nici nu merită pomenită, este tot o armă din arsenalul adaptării politice.

Renate Weber a legat mult mai bine job-urile publice decît Ciorbea, dar s-a sincronizat perfect cu acesta după 2014: în timp ce fostul premier tolera pasiv atacul PSD împotriva legislației penale (care ar fi trebuit să împiedice ajungerea primului fiu al Teleormanului la închisoare), Weber ducea o cruciadă antieuropeană și antiamericană în Parlamentul European, ambele lupte servind acelorași interese politice interne anti-Justiție. Ceea ce reprezenta o fascinantă întoarcere cu spatele la idei pe care Weber le-a promovat vreme de peste un deceniu ca lider al APADOR-CH sau al fundației finanțate de George Soros în România. Într-un final măreț, Weber a ajuns să-i ia locul lui Ciorbea la șefia Avocatului Poporului, cu voturile PSD. O rețetă care pare să nu aibă rival.

Ce faci cînd ai epuizat deja două treimi din spațiul tipografic și o galerie întreagă de adaptați așteaptă? Pe cine să alegi? Despre cine să mai vorbești?

Viorica Vasilica Dăncilă? Singura ratare a doamnei este la categoria „cel mai elegant coc cu burețel“, dar a fost una mică (ratarea, practic, nici nu s-a calificat ca ratare, poate ca o banală scăpare), într-o dimineață grăbită și nici un ziarist răutăcios n-a fost pe fază să pună o poză pe Facebook. Altfel, ca să se încadreze la „ratări politice“, doamna Vasi Vio ar fi trebuit să aibă oareșce legătură cu chestiunea. În orice caz, adaptarea (mecanică) la un mediu complet străin dumneaei și mimarea unor comportamente care de la depărtare păreau aproape adecvate merită un sincer „Uau!“ (ca să nu mai pomenim milionul de euro încasat de VVD în cei nouă ani de Parlament European numai din salariu, lăsînd la o parte sume forfetare, diurne și staff-ului).

Mai bine ne oprim, altfel vom fi obligați să nu-i ratăm (pun intended) pe Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Crin Antonescu, Traian Băsescu (un caz, totuși, special, care ar merita o tratare separată: este printre puținii din politica de la noi care a avut nu doar o meserie, ci și o carieră înainte de a-și propune să reprezinte minimum zeci de mii de cetățeni; mai mult, după ce a avut și experiența legislativă, dar și pe cea executivă – atît ca ministru, cît și ca primar –, chiar a avut un plan cînd a devenit președinte; în ce măsură acest plan a mai fost funcțional în al doilea mandat rămîne de despicat cu o altă ocazie), Adrian Năstase (firește, firește, am putea să-i numărăm ouăle sparte, firește, ca metaforă pentru neîmplinire politică – apropo de împliniri, știați că blazonul lui Adrian Năstase nu doar că există, dar este exhibat la intrarea unei instituții publice și pe cîteva dintre vitraliile aceleiași instituții?) etc. etc. etc.

Ce se poate spune, deci, despre ratarea omului politic român? Că nu poți pierde din vedere ținta dacă nu ai una. Că nu trebuie să fii nici cel mai bun și nici cel mai puternic, ci doar cel mai adaptabil, asta îți garantează succesul. Că primul și cel mai important obiectiv e să faci bani, ca să-ți recuperezi investiția făcută cînd ai intrat în politică. Așadar, dacă vrei să faci o carieră în ratări politice în România, e simplu: propune-ți un scop (altul decît îmbogățirea) și încearcă să-l atingi respectînd niște principii valabile în toate situațiile. Astfel, vei reuși. Succes!

Cătălin Prisacariu este jurnalist, redactor șef-adjunct la Newsweek România.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nicolae Ceauşescu arestat de poliţia din Târgovişte, în 1936 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1936)
Știați că e o legătură între Cuza și Ceaușescu? Fostul dictator a făcut pușcăriei pe legile lui Cuza!
În vreme ce era şef al Regionalei UTCdR Prahova şi încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste, Nicolae Ceauşescu a fost arestat, judecat şi apoi condamnat.
1 analize sange jpg jpeg
Teste de sânge care permit detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer, dezvoltate de cercetătorii de la Oxford
Un test de sânge revoluționar, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ar putea reprezenta un pas important în combaterea cancerului.
Prostituţie FOTO SHUTTERSTOCK
Prostituția și furnizarea de servicii sexuale, incluse în lista noilor coduri CAEN din 2025
Apar în premieră în legislația românească modernă menționate ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
Gheorghe Hagi (Sportpictures) jpg
Gică Hagi, răbufnire la ultimul meci: „Toată ziua jocuri! La revedere”
Gică Hagi, nervos după ultima partidă de campionat.
Dennis Man (EPA) jpg
Dennis Man, la un pas de mare lovitură: ce echipă îl dorește pe român
Dennis Man e dorit de un club mare din fotbalul italian.
71140371 1004 webp
Crin Antonescu, candidatul coaliției după mulți ani de șomaj
Crin Antonescu trebuie antrenat serios până la alegerile din mai, în condițiile în care în ultimii zece ani nu a mai auzit nimeni de fostul lider USL.
Camera Deputatilor FB jpg
Urmează concedieri masive și la Camera Deputaților. Peste 200 de angajați vor fi dați afară
Concedierile anunțate deja pentru Senat, care au stârnit ample proteste, vor continua și la Camera Deputaților: peste 200 de persoane vor fi date afară.
Tradiții și tendințe în aranjamentele de flori pentru Ziua Îndrăgostiților jpg
Tradiții și tendințe în aranjamentele de flori pentru Ziua Îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților, sărbătoarea iubirii și a afecțiunii, este un moment perfect pentru a-ți exprima sentimentele prin intermediul florilor. Aranjamentele florale au fost întotdeauna o parte esențială a acestei zile speciale, dar cu fiecare an apar noi trenduri.
barbat cu smartphone in natura jpg
De ce avem nevoie de adrenalină și cum reacționează organismul la stimuli
Adrenalina, cunoscută și sub numele de epinefrină, este unul dintre cei mai importanți hormoni produși de corpul nostru.