Poezia e pe mîini bune

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Poezia e pe mîini bune jpeg

- argument -

Românul s-a născut poet, aşa cum unii se nasc albi, negri, galbeni, albaştri. Un loc comun atît de călduţ, încît ai fi în stare să-l crezi, în timp ce reciţi pe de rost primele 20 de strofe din „Luceafărul“. Din fericire, lucrurile nu stau chiar aşa, dar stau bine. Avem poeţi destui, unii catastrofali, unii doar slabi, alţii buni şi alţii de-a dreptul extraordinari, avem şi cititori, nu foarte mulţi, dar din ce în ce mai pasionaţi, avem şi festivaluri de poezie vii şi semnificative (la Bistriţa, Sibiu etc.), avem edituri mici, mijlocii şi mari care publică poezie, avem antologii şi traduceri, avem cărţi în librării (dar nu destule – la capitolul ăsta mai e de lucrat), avem entuziasm. „Poemul săptămînii“ – o rubrică săptămînală de pe site-ul Dilemei vechi – ajunge uneori şi la cîteva mii de vizualizări, iar Petrila lui Ion Barbu probabil că e singurul oraş din lume care-a avut pereţii mîzgăliţi tandru cu versuri din poeţi contemporani. Acest dosar s-a nimerit să apară la o săptămînă după Ziua Internaţională a Poeziei, dar motivaţia lui e în altă parte, şi anume impresia că, în ultima vreme, poezia română contemporană e pe mîini bune. I-am rugat pe unii dintre cei mai importanţi poeţi români de azi să mă ajute să pun la cale un ghid turistic prin peisajul poetic din jurul nostru, în speranţa că un asemenea dosar le-ar putea reaminti cititorilor Dilemei vechi pur şi simplu cît de mult bine le poate face lectura unui poem.

Astfel, veţi găsi în paginile următoare texte despre întîlnirile poetice din Bucureşti sau felul în care se predă poezia la şcoală, texte-pledoarii de o frumuseţe fără drept de apel, texte despre şi cu versuri care îţi deşurubează capul, texte despre poezia care e în stradă sau despre poezia care e în noi, texte care vă vor face o poftă teribilă să citiţi poezie. Şi să ascultaţi albumele unor indivizi cum ar fi Norzeatic sau Cheloo, pentru că versurile lor sînt uneori la fel de bune ca ale oricărui alt poet „publicat în volum“. Este şi motivul pentru care interviul care încheie acest dosar e cu Andrei Robin Proca de la Robin and the Backstabbers, un minunat autor de versuri şi muzici şi un mare cititor de poezie.

Dacă aţi vrut să vă apucaţi de citit poezie contemporană românească şi n-aţi ştiut de unde să începeţi, acum nu mai aveţi nici o scuză. Iar dacă n-aţi vrut, acum sigur o să vreţi. Deci vă doresc lectură poetică plăcută.

P.S. Ca să temperez puţin entuziasmul care m-a luat pe sus în acest argument, transcriu mai jos un fragment din „Obiceiurile de lectură ale românilor“, un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în aprilie 2011:

„Aproape jumătate dintre participanţii la studiu (46%) declară că citesc poezie. Preferinţa pentru acest gen se regăseşte mai degrabă în rîndul femeilor (53,2%), a celor cu rezidenţa în mediul rural (52%) şi a locuitorilor din Moldova (51,4%). Dintre cititorii de poezie, cei mai mulţi (48%) îl preferă pe Mihai Eminescu. La mare distanţă urmează în topul preferinţelor Adrian Păunescu (6%), George Coşbuc (3%), Ion Minulescu şi Nicolae Labiş (2%). 22% dintre respondenţii care citesc poezie nu au un poet preferat.“

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Greeanpeace a intrerupt o dezbatere la care a participat ministrul Burduja Foto Adrian Vintilă FB jpg
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, atacat de activiștii Greenpeace la o dezbatere publică. Au intervenit jandarmii
În timp ce era prezent sâmbătă, 22 martie, la o dezbatere publică în București pe tema Green Deal, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a avut un conflict deschis, cu reprezentanții Greenpeace.
Masini rasturnate baza Kogalniceanu   FOTO captura Focuspress ro png
Două mașini au rupt gardul care împrejmuiește Baza NATO „Mihail Kogălniceanu” și s-au răsturnat. Patru victime
Un accident rutier a avut loc duminică, 23 martie, pe DN22 Constanța-Tulcea, în zona localității Oituz, din județul Constanța. Două mașini au rupt gardul care împrejmuiește Baza NATO„Mihail Kogălniceanu” și s-au răsturnat.
soldati fara frontiere jpg
„Soldați fără frontiere” – sezonul în care războiul își pune întrebări
Titlul celei de-a treia cărți despre războiul din Ucraina este „Soldați fără frontiere”, pentru că, oricum s-ar numi lupta care se poartă, jertfele sunt ei, combatanții care luptă și suferă și mor cu adevărat.
Las Cruces Police jpg
Atac armat în SUA, în apropierea frontierei cu Mexicul. Trei oameni au murit şi 15 au fost răniţi în urma unui schimb de focuri
Un incident armat în Statele Unite s-a soldat cu trei morţi şi 15 răniţi vineri seara în oraşul Las Cruces, în apropierea frontierei cu Mexicul, au anunţat sâmbătă autorităţile locale.
buna vestire jpg
Rugăciunea făcătoare de minuni de Buna Vestire! Așa vei primi toate binecuvântările
Rugăciunea făcătoare de minuni de Buna Vestire! Așa vei primi toate binecuvântările
Imagine din Herson FOTO Profimedia
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză
Preşedintele rus Vladimir Putin face presiuni asupra ucrainenilor aflaţi în Rusia sau în cele patru regiuni ocupate în Ucraina să ceară cetăţenia rusă sau să plece în altă parte, potrivit serviciilor de informaţii britanice, citate sâmbătă de DPA.
Bebelus  jpg
Oamenii de știință au descoperit de ce nu ne amintim primii ani de viață
Cercetătorii de la Universitatea Yale, din Statele Unite, au analizat activitatea cerebrală a 26 de bebeluși, cu vârste între 4 și 24 de luni, și au descoperit de ce nu ne amintim de primii ani de viață.
Dezbatere si vot asupra modificarilor aduse Codului Penal și a Codului de procedură penală in Camera Deputatilor 5 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Cătălin Predoiu, despre Visa Waiver: „Autorităţile române sunt la zi cu toate operaţiunile. Nu este o chestiune legată de România”
Autorităţile române sunt la zi cu toate operaţiunile din dosarul Visa Waiver, a declarat, sâmbătă, la Suceava, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.
giani infantino cupa mondiala a cluburilor getty jpg