Plagiat sau plagiatori?

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Plagiat sau plagiatori? jpeg

Tema plagiatului a devenit importantă pentru marele public în 2012, cînd s-a descoperit că Victor Ponta, premierul de atunci, a copiat în lucrarea sa de doctorat. S-a creat o uriașă dezbatere (reluați presa de atunci, dacă ați uitat) cu o importantă componentă politică. Apoi, cînd și alți miniștri ori primari au fost descoperiți ca plagiatori, s-a discutat în continuare foarte mult despre cazuri, despre persoane. Pe bună dreptate, căci este vorba despre demnitari ori aleși ai poporului. În Germania, în Ungaria sau în alte țări, cînd s-a descoperit că unii demnitari plagiaseră, aceștia și-au dat demisia imediat. La noi, se discută.

Numai că, din cauza cîtorva copaci uscați, am pierdut din vedere pădurea. Fenomenul plagiatului e mult mai profund. Există estimări credibile care vorbesc despre cîteva mii de teze de doctorat plagiate. Cîtorva demnitari li s-a retras deja titlul de doctor. Dar ce se va întîmpla cu ceilalți? Cine și cum poate lua la verificat atîtea lucrări pentru a constata dacă sînt plagiate sau nu? Probabil că o asemenea „revizuire“ nu se va întîmpla niciodată: ar fi nevoie de resurse enorme și de un timp îndelungat. Sînt mulți care cred că problema se poate rezolva cu ajutorul soft-urilor antiplagiat. Acestea pot fi utile, dar nu reprezintă nici pe departe o baghetă magică.

Dar ce se poate face pentru a evita astfel de situații în viitor? Fenomenul plagiatului nu e prezent doar în România. Iar dezvoltarea Internetului nu face decît să-l accentueze. El pornește de la obișnuința tot mai mare a elevilor și studenților de a prelua, de a copia de pe Internet texte ori imagini pentru a le plasa în lucrările proprii. De cele mai multe ori, cu bună-credință: pur și simplu nu-i învață nimeni cîteva reguli de bază precum folosirea ghilimelelor și citarea surselor.

Dilema veche a organizat, la Biblioteca Națională a României, o dezbatere despre plagiat și copiat, încercînd să discute nu cazuri și exemple concrete, ci implicațiile mai largi ale fenomenului. Publicăm în acest Dosar fragmente din dezbatere, completate cu cîteva articole care încearcă să „pună pe agendă“ chestiunea plagiatului, dincolo de cele cîteva cazuri „spectaculoase“ care au creat atîta vîlvă. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Irina Fodor si sora ei, Teodora, sursa foto Instagram jpg
Irina Fodor, mândră de sora ei. Teodora a absolvit Facultatea de Economie cu rezultate deosebite: „Azi, ea e șefă de promoție și mă învață ce înseamnă ambiția”
Irina Fodor (37 de ani) strălucește de fericire și mândrie. Sora prezentatoarei TV, Teodora, a absolvit Facultatea de Economie cu rezultate excepționale. Ea a terminat studiile ca șefă de promoție, iar Irina a publicat un mesaj emoționant pe rețelele de socializare dedicat realizării sale.
Maria Andreea 00 01 15 107 png
ParkLake Alina Podar Rapid jpg
Baschetul 3x3, „rege” la București în weekend! Capitala găzduiește două turnee turnee FIBA 3x3
Baschet 3x3 de top mondial revine la București: ParkLake găzduiește două turnee oficiale FIBA între 11 și 13 iulie. La feminin suntem reprezentați de două echipe.
profimedia 0887430409 jpg
De ce jucătorii sunt obligați să poarte alb la Wimbledon? Tradiția și regulile explicate
Descoperă de ce Wimbledon impune codul vestimentar alb, ce înseamnă „aproape complet alb” și ce excepții s-au făcut de-a lungul timpului.
Ciprian Ciucu  fb jpg
Ciprian Ciucu își anunță candidatura pentru prim-vicepreședinția PNL înaintea Congresului Extraordinar
PNL organizează sâmbătă, 12 iulie, Congresul Extraordinar, în prezența a 1200 de delegați. Cu o zi înaintea evenimentului, care are ca obiectiv alegerea noii echipe de conducere la nivel național, Ciprian Ciucu cere spijinul colegilor de partid pentru fotoliul de prim-vicepreședinte al formațiunii.
geanta birkin  jpg
Povestea genții din 1985, o luptă intensă de 10 minute și un record mondial: 8,6 milioane de euro
O geantă uzată din piele neagră, cu urme de abțibilduri și un breloc improvizat dintr-o forfecuță de unghii, a devenit cel mai valoros accesoriu vândut vreodată la licitație. Obiectul cu aer modest ascunde o poveste spectaculoasă, care începe într-un avion și se încheie cu o luptă de 10 minute
acesti oameni au noroc la bani, foto shutterstock jpg
Creșterile de taxe de la 1 august vor aduce 9,5 miliarde de lei la bugetul de stat în 2025. Anul viitor vor fi noi modificări fiscale
Guvernul va încasa aproximativ 9,5 miliarde de lei în plus la bugetul de stat în 2025, ca urmare a noilor măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 august, potrivit unei analize.
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu, la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: Ne confruntăm cu o interferență rusă tot mai agresivă
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, afirmă că țara sa se confruntă cu o interferență rusă din ce în ce mai agresivă pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare, subliniind că o Moldovă puternică și democratică reprezintă un partener de securitate de încredere, inclusiv pentru Kiev.
banner zoli toth jpg
Zoli Toth, dezvăluiri în premieră după întoarcerea de la „Tempting Fortune România”! „Mi-a fost cel mai dor de fetele mele”
Zoli Toth a acordat un interviu, în exclusivitate pentru Click!, despre experiența „Tempting Fortune România”.