Pe scurt, despre Roşia Montană

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Pe scurt, despre Roşia Montană jpeg

Din toată disputa extrem de încinsă din ultima vreme în legătură cu Roşia Montană, lipsesc (sau apar foarte puţin – şi sînt apoi rapid reduse la tăcere) vocile geologilor, singurii specialişti care au cu adevărat multe de spus în problema asta. Şi, ca de obicei, mi se pare că sîntem din nou afundaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte între „alb şi negru”, între „rai şi iad”. Tot ca de obicei, toată lupta se desfăşoară într-o mlaştină legislativă, atîta timp cît contractul RMGC cu Guvernul nu a fost dat publicităţii (cel puţin – nu la ora la care scriu acest articol). 

Nu pot să nu îmi pun mai multe întrebări:

# Cînd au fost calculate redevenţele şi toate formele de plată către statul român au fost luate în calcul toate resursele – extrem de valoroase – din zonă? Sau se aruncă în faţă doar aurul şi argintul? 

# De ce RMGC insistă atît pe exploatarea de suprafaţă? Exploatarea în galerii nu ar duce la distrugerea peisajului – şi ar fi o soluţie acceptabilă, probabil, pentru cei mai mulţi dintre cei implicaţi. 

# Există mai multe posibilităţi de extragere a minereurilor. De ce neapărat doar cu cianură? 

# Sînt autorii proiectului chiar atît de lacomi încît economiile făcute prin utilizarea metodelor de exploatare cele mai ieftine (dar cu cel mai mare risc de mediu) să îi împingă în blocajul actual? Sau există alte cauze?

Am, însă, întrebări şi faţă de unii (din fericire puţini) dintre protestatari care exprimă mesaje fundamentaliste:

# Chiar credeţi că blocarea mineritului (chiar şi făcut conform unor proceduri care respectă normele de protecţia mediului, nu prin jaf ecologic) poate fi benefică pentru dezvoltarea economică?

# Dacă vom bloca orice activitate de extracţie, sînteţi dispuşi să vă abandonaţi tot confortul actual (nu uitaţi, în componenţa telefoanelor mobile, tabletelor etc. intră componente realizate din metale rare) şi să vă întoarceţi la traiul aparent idilic dinainte de perioada industrială?

Evident, soluţii există. Trebuie însă ca cei implicaţi în dialog să fie mînaţi de bune intenţii, profesionalism şi bună-credinţă – precum şi de încredere reciprocă. Mai poate fi vorba de aşa ceva în momentul de faţă? 

Adrian STĂNICA este jurnalist de ştiinţă şi cercetător la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină.

Foto L. Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

jandarm filmat atingand cu bocancii drapelul   FOTO captura video webp
Imaginea care învrăjbește Internetul. Jandarmeria, acuzată că „a ajuns să calce în picioare” drapelul României: „Se încearcă manipularea publicului”
O imagine în care un jandarm pare că-și pune „bocancii pe aurul drapelului” României, masiv distribuită pe rețelele sociale, e catalogată de Jandarmeria Română drept o tentativă de manipulare.
andrei caramitru despre puglia webp
Cum își tratează România adevăratele valori. Ironia unui cunoscut economist: „E un cancer al ruralității tâmpe”
România are artiști colosali pe care i-a renegat, mulți dintre ei recunoscuți la nivel global, iar opera lor e studiată în școli din SUA și Franța. Economistul Andrei Caramitru dă o serie de exemple și arată cum naționalismul exacerbat și miopia românilor fac ca aceștia să nu fie apreciați la noi.
decizie magistrati
Zeci de magistraţi plătesc chirii derizorii, de 60 până la 197 de lei în centrul Capitalei. 36 dintre ei primesc şi pensie specială
Zeci de magistrați, inclusivdintre cei cu pensii speciale, continuă să locuiască în apartamente de serviciu ale Ministerului Justiției, plătind chirii între 60 și 197 de lei lunar, în centrul Bucureștiului.
marcellin steinhaus Exbp0QovcEc unsplash jpeg
Evadare pe două roți. Trasee de cicloturism lângă București, în locuri unde natura și istoria fac casă bună
În România, bicicleta rămâne o formă paradoxală de libertate: pe cât de simplă, pe atât de revelatoare. Nu doar un mijloc de transport, ci şi o cale de a regăsi ritmul lent al satului, legătura cu natura, cu detaliile.
masina in casa Germania Captura video Bild png
O maşină s-a înfipt în podul unui hambar. Un băiețel care se juca în grădină și o femeie sunt grav răniți. Imagini uluitoare
Un accident teribil a avut loc sâmbătă în orășelul Bohmte din Saxonia Inferioară. O mașină s-a înfipt în podul unui hambar. Un băiețel este grav rănit în acest, șansele de supraviețuire fiind incerte
Jeffrey Epstein si Ghislaine Maxwell FOTO EPA-EFE
Motivul pentru care „lista clienților” lui Jeffrey Epstein va rămâne pentru totdeauna „la secret”. Teoria unui fost agent CIA legată de Mossad
Un fost agent CIA susține că lista clienților lui Jeffrey Epstein nu va fi niciodată publicată, deoarece ar conține informații prea sensibile pentru a fi făcute publice şi lansează o teorie potrivit căreia el ar fi lucrat pentru serviciile de informații israeliene.
avion prabusit gura portiei foto Ziarul de Tulcea jpg
Planor prăbușit la Gura Portiței. Două persoane aflate la bord au murit
Dispeceratul ISU Tulcea a fost informat duminică, 20 iulie, în jurul orei 19.20, printr-un apel la 112, cu privire la producerea unui accident aviatic în zona complexului Gura Portiței din Delta Dunării. Ambii ocupanți ai apartului de zbor au fost găsiți morți.
Krikor Zambaccian pictura jpeg
Krikor Zambaccian, povestea colecționarului care a înființat Romarta, prima consignație de artă, rămas orb la bătrânețe
Krikor Zambaccian a fondat prima consignaţie de artă din țară, Romarta, și a deschis porțile propriei case publicului, transformând-o în muzeu, după ce a colecționat opere valoroase toată viața. Ironic și tulburător, destinul i-a luat vederea în ultimii ani, lăsându-l orb în fața lumii.
Nauzhae Drake, foto instagram side jpg
Povestea femeii care a născut patru copii în aceeași zi, dar în ani diferiți: „Este pur și simplu uimitor”
Un adevărat miracol s-a petrecut într-o familie din California. O femeie a adus pe lume patru copii, toți născuți în aceeași zi, dar în ani diferiți. Cel mai nou membru al familiei sale, un băiețel pe nume Kailowa, s-a născut recent, exact în ziua în care și-au aniversat ziua de naștere frații lui.