Patria ca o umbră

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Patria ca o umbră jpeg

„Poți să nu fii deloc patriot și, cu toate astea, să te doară ruperea de țara ta. Nu e numai naționalism, ci un fel de «placentarism» geografic.“ – V. Băncilă către B. Munteanu (Paris)

Disident nu am fost. Nu am fost deportat, bătut, mutilat sau traumatizat de către organele de represiune comunistă. Nu am trecut prin Zarca de la Aiud, nu am tăiat stuf la Periprava, nici stofă de revoluţionar postdecembrist nu am avut. Şters, amorf, cu utopice reverii livreşti de a vedea lumea, purtam docil cenuşia uniformă a gloatei.

Paradoxal, primăvara anului 1990 m‑a găsit la Berlin. Valul emigrării mă lovise din plin. Cum construcţia precedă proiectul, ca la mai tot românul, la întrebarea „ce caut pe acea bancă de pe malul Havelului (undeva în Spandau)?“, răspunsul mă ocolea. Nu sînt nici Cizik din Cracovia, nici arabul din Cairo, să dau inutil ocol lumii, pentru ca în final să găsesc comoara la mine în ogradă. Nabab nu am fost nici în cele mai frumoase vise. Nu mă ispitea o traiectorie circulară, o închidere a buclei în Patrie, locul de unde pornisem. Eram hotărît să urmez vectorul acestei aventuri, dacă despre aventură poate fi vorba. Au urmat alte cîteva oraşe – Aalen, Schwäbische Gmünd, Frankfurt am Main – unde inadaptabilitatea şi‑a făcut de cap. Şi nu nemţii erau de vină. Să fie blestemul Patriei o pedeapsă eternă pentru infidelitate?

Meine Heimat, doamnă Müller, mă urmăreşte permanent. Din nefericire, iubirea e cu năbădăi: cînd rece, platonică, cînd fierbinte, dînd în clocot, la cine ştie ce grandioasă ispravă românească. Întrebaţi un trecător oarecare dintr-un oraş românesc: ce-i Patria? Se va uita la tine ca la un extraterestru, va da a lehamite din mînă şi va pleca mai departe. Dezţăratul, credeţi-mă, trecînd prin cîteva vămi ale sufletului, are o altă percepţie a subiectului. Umbrele grele ale înstrăinării induc în el un sumbru sentiment de regret şi vinovăţie. „Cîtă vreme durează remuşcarea, durează şi vina“ – ne avertizează J.L. Borges, iar la un dezrădăcinat, remuşcarea e o veşnică umbră.

Între timp, am trecut Atlanticul, stabilindu-mă în Canada. Probleme noi, soluţii parţiale, multe întrebări şi puţine răspunsuri, material suficient pentru o posibilă carte a înstrăinării.

Îmi povestea unul de-al locului o întîmplare plină de tîlc, petrecută la o unitate militară din Sibiu. După o expunere pe tema patriotismului, căpitanul voia să ştie ce au înţeles soldaţii: „Soldat Partenie, ce-i Patria?“ „Patria e mama mea“, răspunde Partenie. „Soldat Klein, ce-i Patria?“ „Patria e mama lui Partenie“, răspunde Klein.

Vă înţeleg, doamnă Müller, sînteţi de partea lui Klein, iar eu nu am căderea să judec un sentiment etnic cu profunde conotaţii ontologice. Roba judecătorului este prea largă pentru mine.

„Idealul german este eroul, iară nu sfîntul“ – scrie undeva E. Cioran. Nu ştiu cum staţi cu sfinţenia (sfinţi sînt cu nemiluita!), dar erou (tot mai rari!) sînteţi cu certitudine. Să treci prin atîtea drame sufleteşti, să ţii mereu capul sus, să fii încununată cu Premiul Nobel, astea toate ţin de o altă plămadă umană. De altfel, eroii n-au Patrie, ei sînt universali, aparţin umanităţii.

Iată de ce vă admir, doamnă Herta Müller!

Foto: Sibiu, wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
CTP aude bătaia aripilor „vulturului american deasupra alegerilor din România”, după excluderea din programul Visa Waiver
Cristian Tudor Popescu afirmă că „rivalitatea sub Trump dintre MAGA și o grupare anti-Putin din Partidul Republican din SUA” are consecințe și asupra României, după excluderea din programul VISA Waiver.
mirel radoi captura tv jpg
Zodii, Shutterstock jpg
Zodiile care vor avea un weekend exploziv! Viața li se va da complet peste cap
Zodiile care vor avea un weekend exploziv! Viața li se va da complet peste cap
1 PNG
Trump a distribuit pe rețelele sociale ale Casei Albe un portret cu el îmbrăcat în papă
O fotografie care îl arată pe preşedintele Statelor Unite stând solemn într-un fotoliu, îmbrăcat în sutana albă a Papei, purtând tiara papală şi la gât o impozantă cruce de aur, cu mâna stângă sprijinită pe coapsă şi degetul arătător drept ridicat spre cer, a fost postată pe rețelele sociale.
Vot diaspora - ambasada Romaniei in Danemarca FOTO MAE
Alegeri prezidențiale 2025. Țările din diaspora în care au ieșit cei mai mulți oameni la vot LIVE TEXT
Sâmbătă dimineață, în a doua zi a alegerilor în diaspora, totalul voturilor exprimate în străinătate până la ora 9:00 (ora României) depășea 124.000 (0,69%).
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Traian Băsescu a anunțat pe cine susține în cursa electorală. „Suntem în fața unui vot necesar”
Traian Băsescu a scris cu majuscule numele unui candidat la prezidenţiale, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe pagina sa de Facebook. În răspunsurile date celor care i-au comentat postarea, fostul președinte și-a exprimat susţinerea faţă de acesta.
Alexandra Iordache facebook jpg
cafea medicamente jpg
Medicamente pe care să nu le asociezi cu cafeaua
Cafeina poate interacţiona cu numeroase medicamente, cărora le poate reduce acţiunea în organism sau, dimpotrivă, le poate potenţa efectele.
cheesecake new york afine jpg