Parteneriat şi romantism

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Parteneriat şi romantism jpeg

- argument -

Mergem pe stradă, femei şi bărbaţi, alături şi îngînduraţi. Chiar dacă sîntem cu partenerul, nici nu mai observăm care dintre noi stă la marginea trotuarului şi care-n partea dinspre interior. Fiecare-şi cară, conştiincios, rucsacul cu laptopul lui – nici prea greu, nici prea uşor. Cei doi mai schimbă cîte o privire, de (re)confirmare (da, celălalt mai e lîngă mine...), şi-şi continuă înaintarea, eventual vorbind la telefon. Intră, apoi, tot destul de automat, într-unul dintre locurile unde se duc de obicei: un pub, o ceainărie, o cafenea ori un bistro. Se-aşază la o masă. Ea-şi scoate haina, trage scaunul, comandă şi apoi toarnă în pahar: toate astea, de una singură, cumva uitînd de prezenţa partenerului. La sfîrşit, se scotocesc prin buzunare şi plătesc, care cum s-a nimerit să aibă.  

Desigur, dacă sînt în prima fază a relaţiei, cît se poate de îndrăgostiţi, tot nu mai contează cine pe ce parte a străzii merge, cine deschide cui uşa şi cine-i toarnă cui în pahar. Dar asta pentru că cei doi merg înlănţuiţi şi se sărută la fiecare doi paşi.

Există toate variantele posibile: cei doi flirtează pe Internet. Sau chiar, şocant pentru alte vremi, o Ea pune ochii pe un El şi-l vînează, contrar tuturor regulilor – desigur, într-un mod feminin. Dacă-L vrea, şi-L ia (evident, dacă şi El o place, cu atracţia nu te joci), şi tot Ea iniţiază partida de amor. 

Scenariile de genul ăsta ar putea continua aproape la infinit. Din ele s-ar putea deduce că atît curtoazia, cît şi cavalerismul nu prea mai contează, astăzi, în relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Nu cred asta: cred doar că tabloul s-a reconfigurat, contează poate la fel de mult în esenţă, doar că gesturile concrete prin care acestea se materializează s-au schimbat. Se mai păstrează şi din cele vechi, în sensul că mai sînt bărbaţi care deschid uşile, toarnă în pahare şi ţin hainele, ceea ce-i foarte frumos şi înduioşător. Dar curtoazia şi cavalerismul cred că au tendinţa să se manifeste, acum, în lucruri care sînt mai puţin legate de etichetă, şi mai mult de chestiuni... de viaţă comună: cum ar fi să-ţi ajuţi partenera să facă faţă treburilor casnice, gătind sau făcînd curat (bărbat fiind). Sau înlocuind presiunea sarcinilor casnice cu serviciile exterioare, precum mîncatul, tot mai des, în oraş... La care se adaugă lista de clişee romantice, precum o cină de Sfîntul Valentin, o nuntă ca-n poveşti, o seară-n jacuzzi, cu şampanie şi petale de trandafiri – clişee, dar plăcute... 

De unde vin curtoazia şi cavalerismul vor încerca să lămurească o serie de articole ale unor istorici, medievişti, antropologi. Ce s-a ales de ele în zilele noastre, după toată lupta pentru emanciparea femeii, vor încerca să puncteze celelalte articole din Dosar. Din interviul Antoanetei Ralian reţin o idee care cred că e încă valabilă: în ciuda tuturor schimbărilor şi emancipărilor, femeile (cel puţin unele dintre ele) mai simt, încă, nevoia să fie ocrotite. Suficient semn de curtoazie şi cavalerism... 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic