Omul, vulnerabilităţile şi tehnologia - o discuţie cu doi spioni

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
Omul, vulnerabilităţile şi tehnologia   o discuţie cu doi spioni jpeg

Îmi închipui că experienţa de a recruta adversari, de a-i face să spună ce te interesează ori măcar de a-i trage de limbă le oferă spionilor un vast tablou al slăbiciunilor umane: e multă psihologie în meseria asta, agentul de pe teren lucrează strîns cu un psiholog operativ care îi spune „cum să-l lucreze pe onorabilul“, cum „să-l ia subţire“, cum să-l facă să vorbească. După ani de muncă în branşă, ce află – uman şi „filozofic“ – un spion despre slăbiciunile omeneşti? Ea: „Slăbiciunile omeneşti sînt importante mai ales cînd e vorba despre noi, ca să nu devenim vulnerabili. Cînd avem în faţă o ţintă, ne interesează vulnerabilităţile – care nu sînt totuna cu slăbiciunile. O vulnerabilitate poate fi, de pildă, o inteligenţă ieşită din comun, care îl face pe individ să fie respins de grupul lui. O vulnerabilitate poate fi, practic, orice element care îl face pe omul respectiv să spună «da» în momentul în care îi îndeplineşti nevoia care îl face vulnerabil. Colegii noştri asta sînt învăţaţi să facă: să identifice, dintre oamenii din mediul potrivit, omul care are o vulnerabilitate ce poate fi exploatată. Şi ajungi să-i cunoşti vulnerabilitatea după un anumit timp. Sînt şi surse care nu pot fi recrutate...“ Şi atunci, apare situaţia „care pe care“? Da, spune El, frecvent. „Nu sîntem singuri pe teren, mai sînt şi alţii care aleargă după aceeaşi pradă. Cînd identificăm o ţintă, sîntem convinşi că mai există cel puţin o entitate, un alt serviciu care fie o protejează, fie o vînează. Aşa că se ajunge la întîlniri între vînători – şi de la vînatul asupra unei prăzi comune ajungem să ne vînăm noi între noi, vînătorul dintr-un serviciu cu vînătorul din alt serviciu.“ Ea: „Aspectul cel mai interesant în zona aceasta de contraspionaj este că se află faţă în faţă doi indivizi, ofiţerul nostru şi ofiţerul lor. Nici unul nu este ceea ce pare a fi, pentru că fiecare are în spate o centrală şi o echipă. Dacă la o ţintă individuală îţi e mai uşor să-ţi dai seama cine şi cum e de fapt, care sînt punctele tari şi punctele slabe, care e vulnerabilitatea de care poţi profita, cînd se bat două centrale care nu se văd, se bat de fapt două poveşti. Şi cauţi fiecare amărît de detaliu care să-ţi confirme ori să-ţi infirme o supoziţie, ca să ştii dacă treci la pasul următor. Şi începe un fel de dans de lungă durată, care nu are spectaculozitatea din cărţi şi din filme, unde totul este concentrat. La noi, totul se întinde în timp pînă ajungi la momentul în care treci la acţiune sau, dimpotrivă, faci pasul înapoi pentru că ţi-ai dat seama că nu are rost“.

Lumea de azi e plină de tehnologie, iar în imaginarul public spionul e ajutat de tot felul de instrumente supertehnologizate. Cît de importante sînt gadget-urile în munca spionului? El: „Există unele naţii puternic tehnologizate şi unii oameni dependenţi de tehnologie, ceea ce îi face foarte vulnerabili. Vor să fie updated, să aibă cele mai noi tehnologii, dar asta deschide foarte multe breşe pentru noi. În măsura în care avem capacitatea să exploatăm acele portiţe – că e vorba de mail-uri, de reţele sociale sau de orice altă prezenţă a lor în lumea virtuală – obţinem informaţii importante despre indivizi: ce tabieturi au, pînă unde pot merge cu asumarea unui risc, cît de mult le place să joace rolul de trădător. Sub acest aspect, tehnologia prezintă interes pentru noi. Altminteri, chestiile din filme – stiloul cu glonţ, antena care interceptează nu ştiu ce – rămîn în filme“. Ea: „Spionul nu e un ninja, nu intră pe geam într-un birou ca să fure un document, ci găseşte individul care e titularul biroului, îl ameţeşte de cap, îl recrutează şi apoi individul îi aduce singur documentul“. Deci, elementul hotărîtor rămîne totuşi omul? Ea: „Depinde de la ţară la ţară. Noi fiind o ţară cu mai puţine resurse, farmecul ne-a rămas – aşa că am continuat să lucrăm în sistemul clasic, cu sursa umană. Au fost state care au mers în direcţia tehnologiei şi au scăpat din vedere importanţa omului. Aşa că au strîns un mare maldăr de informaţie pe care nu au putut-o prelucra în timp real şi au venit evenimentele peste ei şi i-au prins cu informaţia stocată pentru că nu a existat factorul uman care să dea alarma. Noi, neavînd banii necesari pentru tehnologie ori pentru a plăti consistent sursele – aşa cum fac alţii –, ne-am păstrat competenţele în a lucra cu oamenii, talentul social...“

Nu trebuie să fii permanent în alertă

Bine, miturile şi clişeele cad unul după altul: spionul nu intră pe geam în birou ca un ninja, nu are stilou cu glonţ, n-are nici o legătură cu Bond... E „multă muncă de birou“, de acord. Aşa că plusez: am citit că, în lumea de azi, o mare parte din informaţii se obţine din surse deschise, aşa că a apărut o „ramură“ nouă, OSINT (Open Source Intelligence). Deci, şi mai multă muncă de birou? Şi atunci se schimbă raportul între oamenii de pe teren, aflaţi în misiune, şi cei din centrală, analiştii care triază şi selectează pentru a găsi mărgica relevantă în grămada de informaţii? El: „Eu nu sînt un fan al surselor deschise, pentru că ştiu cît de multe lucruri plasăm noi pe asemenea surse ca să obţinem ce ne interesează. Aşa că mă gîndesc că şi alţii procedează la fel şi cine ştie cîtă intoxicare e în sursele deschise... OSINT poate răspunde necesităţii de a obţine unele informaţii generale, dar niciodată n-o să găseşti exact ce vrei. Or, asta nu-ţi oferă predictibilitate, nici profunzime şi nici «croiala» pe nevoile tale de informaţii. Există însă un loc unde noi, cei din zona operativă, ne suprapunem cu sursele deschise: sînt operaţiuni în care avem nevoie să publicăm anumite lucruri pentru unele ţinte de-ale noastre, pentru a provoca o anumită reacţie; pe de altă parte, avem nevoie de o confruntare între ceea ce ştim noi ca informaţie secretă şi ceea ce există deja în spaţiul mediatic. Dacă între ceea ce credem noi că este confidenţial şi ceea ce apare în media constatăm similitudini înseamnă că sursa noastră nu e chiar atît de confidenţială, că se informează copios din mass-media şi încearcă să ne livreze informaţii vechi, deja publice. Folosim deci sursele deschise ca pe un fel de turnesol“. Aşadar, munca ofiţerului operativ şi cea a analistului sînt la fel de importante, „relaţia e frăţească“: analistul realizează „traducerea“ între ofiţerul operativ şi decidentul politic şi, în acelaşi timp, îi furnizează operativului nevoia de informaţii pe următoarele luni a decidentului.

Dar – dincolo de munca de echipă, de „frăţia“ cu analistul, de centrala pe care o ai în spate – se simte singurătatea în momentul, în secunda în care eşti în misiune şi trebuie să acţionezi imediat, fără să mai poţi întreba ori cere un sfat? El: „Se simte, se simte. Există momente cînd îţi bate inima mai tare – nu neapărat din cauza pericolului, ci a mizei întîlnirii, cînd de pildă trebuie să te întîlneşti cu cineva, îţi construieşti scenarii convenite cu cei de acasă şi constaţi că pe teren se schimbă ceva şi trebuie să decizi singur altceva. N-ai telefon la tine, n-ai un alt coleg să te păzească de la distanţă. Dar nu e de speriat, ai mai face-o şi altă dată. Cînd ţara te-a trimis acolo, nu eşti legat de calorifer, trebuie să-ţi asumi şi riscuri, nu trebuie să fii dependent de încă unul-doi care să gîndească pentru tine“. Ea: „Un ofiţer devine autonom după zece ani, care înseamnă acumulare: cazurile tale, cazurile celorlalţi pe care le-ai cunoscut se adună şi te fac să fii capabil să decizi. Şi în alte profesii se întîmplă aşa, şi un chirurg trebuie să ia decizii rapide...“ Totuşi, chirurgul lucrează cu o anumită realitate anatomică, dumneavoastră lucraţi cu lucruri impalpabile: acolo, în misiune, rămas singur, nu poţi fi sigur cu cine vorbeşti, dacă nu eşti spionat sau manipulat la rîndul tău, dacă nu ţi-a „scăpat“ ceva relevant. Ea: „Nu e chiar aşa. Noi facem lucruri mult mai concrete decît se vede dinspre public sau din cărţi. Cu anii, prin experienţă, înveţi tehnicile, procedurile, şi atunci ştii la ce să te aştepţi. Sîntem atenţi, dar nu sîntem suspicioşi cu toată lumea, ne uităm la cei din jur după nişte criterii. Nu eşti permanent preocupat că toată lumea din jur încearcă să te spioneze ori să te manipuleze. Cauţi nişte repere la o persoană şi, dacă sînt îndeplinite, ştii ce ai de făcut; dacă nu sînt îndeplinite şi persoana cu care vorbeşti e inocentă, iarăşi ştii ce ai de făcut. Nu trebuie să fii permanent în alertă“.

El: „În fond, e o singură viaţă, nu e o viaţă dublă. Nu închidem o identitate şi deschidem alta. Contează foarte mult cum ne pregătim – practic, te pregăteşti toată viaţa pentru a te confrunta cu necunoscutul, pentru a te confrunta cu lipsa de informaţii. Noi ne pregătim pentru toate acestea, sîntem dornici să ne confruntăm cu ele, pentru că sîntem formaţi mental în acest sens. E o singură viaţă. Toate celelalte chestiuni care se întîmplă – locul de muncă al soţiei, şcoala copiilor, colegii cu care ne întîlnim şi nu ştiu că sîntem sub acoperire – fac parte din această viaţă, sînt deja filtrate prin prisma muncii noastre de spioni. Aşa sîntem educaţi să înţelegem totul – şi oportunităţile, şi ameninţările“.  

***

Eşecuri şi succese

El: „Avem situaţii în care am eşuat – şi eu, şi alţi colegi de-ai mei –, dar asta nu ne-a făcut să aruncăm prosopul. Fiecare zi în această meserie picură cîte ceva în sînge: nu-ţi găseşti menirea decît făcînd asta şi nu te mai vezi făcînd altceva. N-am ajuns să spun «le-am văzut pe toate, le ştiu pe toate, am epuizat ce aveam de făcut în acest serviciu, gata». Tot timpul mai e ceva de făcut, mai e de găsit o informaţie care să schimbe soarta ţării în bine. Sînt însă şi tineri care nu au prins sistemul educativ dinainte de 1990, poate nici nu s-au străduit prea mult, aşa că am avut şi abandonuri pe parcurs – din motive de salariu sau din alte motive (inadaptare, teama de a pleca în misiune)“.

Ea: „Depinde cum faci această meserie – cu pasiune sau ca pe un simplu job. Dacă stai cu ochii pe ceas şi aştepţi să se termine programul, n-ai făcut nimic, la primul hop mai serios renunţi. Relaţia mea cu activitatea operativă e indirectă, eu sînt „în spate“; dar fiecare propoziţie scrisă corect despre o sursă pe care eu n-am văzut-o niciodată şi pe care ofiţerul venit de la întîlnire mi-o confirmă îmi dă energie pentru mult timp înainte. La noi, eşecurile sînt de fapt tentativele de recrutare ratate, iar succesele sînt recrutările reuşite. Sînt operaţiuni de o frumuseţe... de film! Am participat la o operaţiune de recrutare cu un serviciu partener – unul legendar!; după care toţi cei din serviciul partener au spus acelaşi lucru: «în viaţa noastră n-am asistat la aşa ceva, n-am ştiut că se poate face aşa, ieşeam la pensie fără să ştim asta»...“

El: „...«şi nu ştiam că voi puteţi să faceţi asta. Iar dacă voi puteţi să faceţi asta aici, la noi, ne gîndim cu groază ce s-ar fi întîmplat dacă făceaţi asta fără ştirea noastră»...“

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.